Feo Posted August 10, 2015 Posted August 10, 2015 Witam. W końcu udało mi się wyrobić i opłacić wszystkie wymagane do łowienia dokumenty i zacząłem jeździć na ryby z młodszym bratem (nie ma jeszcze ukończonych 14 lat, więc jest zwolniony z obowiązku posiadania karty wędkarskiej). I tu moje pytanie: a ile wędek możemy łowić (łowimy na grunt i spławik)? Z tego co rozumiem RAPR określa to w ten sposób, że młody łowi w ramach moich uprawnień, czyli on jedną wędkę i ja jedną wędkę, no i tak łowimy. Czy może ja to źle rozumiem i mogę spokojnie do tego zarzucić sobie drugą wędkę? Dziękuję i pozdrawiam.
Feo Posted August 10, 2015 Author Posted August 10, 2015 (edited) Nie, nie jest. Tzn rozumiem ze nie potrzebuję on żadnych dokumentów oprócz potwierdzającego wiek? Edited August 10, 2015 by Feo
Sasanek Posted August 10, 2015 Posted August 10, 2015 Oto odpowiedz na twoje pytanie: 6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę. wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę. A to sobie poczytaj : http://www.pzw.org.pl/koszalin/cms/8147/regulamin_amatorskiego_polowu_ryb___rapr_
Feo Posted August 10, 2015 Author Posted August 10, 2015 No zapis przeczytałem kilkakrotnie, z tym że po prostu spotkałem się z różnymi interpretacjami na forach i dlatego napisałem żeby się upewni czy to dobrze rozumiem, że mogę ja i on po jednej wędce.
LuJu Posted August 10, 2015 Posted August 10, 2015 Legitymacja szkolna powinna wystarczyć. Każdy po jednej wędce i najlepiej jedna siatka na spółkę. Gdyby był w PZW to miałby własny limit. Zawsze można też pojechać na łowisko komercyjne - tam dokumentów z reguły nie wymagają, a zabawy jakby więcej.
Feo Posted August 11, 2015 Author Posted August 11, 2015 Dzięki za odpowiedź;-) a co do siatki i limitów to i tak łowimy zazwyczaj na łowisku no-kill więc nie ma potrzeby zwiększania limitów:-)
Recommended Posts