Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. W końcu udało mi się wyrobić i opłacić wszystkie wymagane do łowienia dokumenty i zacząłem jeździć na ryby z młodszym bratem (nie ma jeszcze ukończonych 14 lat, więc jest zwolniony z obowiązku posiadania karty wędkarskiej). I tu moje pytanie: a ile wędek możemy łowić (łowimy na grunt i spławik)? Z tego co rozumiem RAPR określa to w ten sposób, że młody łowi w ramach moich uprawnień, czyli on jedną wędkę i ja jedną wędkę, no i tak łowimy. Czy może ja to źle rozumiem i mogę spokojnie do tego zarzucić sobie drugą wędkę?

Dziękuję i pozdrawiam.

Posted (edited)

Nie, nie jest. Tzn rozumiem ze nie potrzebuję on żadnych dokumentów oprócz potwierdzającego wiek?

Edited by Feo
Posted

Oto odpowiedz na twoje pytanie:

6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:

a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu

ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową

maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie

stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną

wędkę.

B) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby

pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową.

Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę.

A to sobie poczytaj : http://www.pzw.org.pl/koszalin/cms/8147/regulamin_amatorskiego_polowu_ryb___rapr_

Posted

No zapis przeczytałem kilkakrotnie, z tym że po prostu spotkałem się z różnymi interpretacjami na forach i dlatego napisałem żeby się upewni czy to dobrze rozumiem, że mogę ja i on po jednej wędce.

Posted

Legitymacja szkolna powinna wystarczyć. Każdy po jednej wędce i najlepiej jedna siatka na spółkę. Gdyby był w PZW to miałby własny limit. Zawsze można też pojechać na łowisko komercyjne - tam dokumentów z reguły nie wymagają, a zabawy jakby więcej.

Posted

Dzięki za odpowiedź;-) a co do siatki i limitów to i tak łowimy zazwyczaj na łowisku no-kill więc nie ma potrzeby zwiększania limitów:-)