krs Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 Coraz popularniejsze stają się tzw czeburaszki, czyli główki ołowiane z dwoma uszkami do których modujemy hak oraz linkę. Zakupiłem kilka sztuk na próbę, jestem ciekawy jak się sprawdzą w porównaniu z normalną główką jigową. Uzbroiłem na razie dwie przynęty Keitech`a EasyShiner 5" na haku offsetowym Gamakatsu 3/0, oraz Soft 4Play 13cm, mogę na razie napisać tylko tyle że ładnie pracują z główką 5g, sukcesów w postaci ryb na razie brak Mam nadzieję ze ten wątek przybliży wszystkim ten wynalazek, sposoby zbrojenia przynęt, haki, prowadzenie itp. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Kaskader Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 Jedyny plus jaki zauważyłem przy czeburaszkach to lepszy zasięg rzutu, naturalniej się to jakoś układa i ładnie z tym leci, praca też troszkę inna bo guma jest mniej sztywna niż z główką, ale większej ilości brań raczej nie zauważyłem.
alex222 Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 CZEBURASZKA z odpowiednio dobranymi gumami teraz to NR .1 na jesienne okonie ....trzeba czasu ale warto :o:o:o TROK to już pomału LAMUS ... gama gum okoniowych teraz pozwala na bardzo WIELE wiec kto się wstrzeli to zapomina o klasycznym łowieniu OKONI :
Kaskader Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 Nikt nie napisał, że czeburaszka jest zła, sam używam i to dość często chociażby do 2" keitech-ów i innych gumek, do jaskółek wolę zwykłe jigi, a najlepiej typu fin, boczny trok.. nie łowie na to i ani trochę mi się to nie podoba.
ke_amx Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 Stosuje to około 7 lat i mogę powiedzić że nie można porównać czeburaszki do stałych glówek bo to są ciężarki do różnych przynęt. Napszykład stala glówka jest lepsza kiedy lowimy na kopytka, a czeburaszki są lepsze to gum której nie mają wlasnej pracy: jaskółki, raczki, robaki t.d. Animacja przynęty jest lepsza niż w bocznym troku. P.S tak z czeburaszkami prznęty lecą dalej.
Kaskader Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 robaki i raczki jak najbardziej a co do jaskółek to z główkami fin, żelazkami, mają najciekawszą pracę.
ke_amx Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 jeżeli lowic pstrągi to tak, ale jeżeli mówimy o okoniach to moim zdaniem kopytka pracują o wiele lepiej. Bo na stełej glówce pracuje cała przynęta, na czeburaszce ten luz, pomiędzy chakiem a główką, "amortyzuje" prace.
Kaskader Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 ten luz to praktycznie żaden problem, nie mam problemu z czuciem brań ani z zacinaniem na czeburaszce.
ke_amx Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 ja o tym nic nie mówiłem, tylko chodzi mi o to, że praca będzie inna, mniej dynamiczna. - - - Updated - - - To można zobaczyć na dużych przynętach... 3''+
Kaskader Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 Ja używam 2 i 3gr czeburaszek do gum 2" więc do większych nie mam porównania.
ke_amx Posted November 11, 2015 Posted November 11, 2015 Na takich główkach trudno zobaczyć to o czym ja mówie.
Recommended Posts