Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam zamierzam zakupić taki kijaszek, potrzebuje opinii może ktoś takowy posiada.Będzie używany do połowu kleni, jazi a może i bolka na woblery i obrotówki.Będe wdzięczny za opinie.

Posted

Kupując wędkę na miniony sezon wybierałem właśnie pomiędzy Turbo a Impulsem. Wędka miała być uniwersałem zawodniczym na rzekach. W założeniach miała obsługiwać głównie klenie ale mieć zapas mocy aby porzucać za boleniem czy szczupakiem. Wziąłem Impulsa czyli 5-18g. Na wiosnę przy łowieniu kleni bez problemowo dała radę boleniom 60 i 65cm, chodź pod brzany brakuje jej trochę mocy. Ponoć te dwie pozycje mają bardzo podobną akcje i ugięcie z tym, że Impuls jest delikatniejszy. Na Twoim miejscu zdecydowanie wziąłbym Impulsa jeżeli bolenie mają być tylko dodatkiem. Turbo to typowa opcja na bolenie czy brzany ale jest za mocny na klenie czy jazie, które mają być głównym celem połowów. Poza tym te wędki mają bardzo dobry stosunek ceny do jakości:)

Posted

Tak to ta plecionka. Jeżeli chcesz już łowić klenie i jazie na plecionkę to nie przekraczaj wytrzymałości 5-6lb. Jeżeli miałbym wybrać po 2 seryjne przynęty na wymienione przez ciebie ryby to byłoby tak:

kleń - Salmo Tiny Żółta Osa i Siek Gupik srebrny z dużymi żółtymi oczami (tonący)

kleń na głębokie miejscówki - tonąca Dorado Alaska 3,5cm Silver i 4cm tonący Jugolek DOR,

brzana - tonące 4 i 5cm Invadery,

boleń - tu większość moich przynęt to rękodzieła ale Salmo Thrill 7cm oliwka jest spoko na Wisłoku i z seryjnych to tonący Siek Siga.

Od razu zaznaczam, że to tylko i wyłącznie moje typy a nie jedyna słuszna opcja. Brakuje tu przynęt na jazie ale wielu ich nie złowiłem, więc pomijam. Klenie da się łowić praktycznie na wszystko ale podałem przynęty, które swego czasu odznaczały się naprawdę dużą skutecznością chodź zostały przeze mnie odstawione na bok na rzecz głębokiego łowienia.