Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie, w przyszłym roku chciałbym spróbować ze streamerem, głównie pod klenie, sporadycznie jakiś wypad na pstrąga (bardzo sporadycznie) :D czy da się obsłużyć jednym kijem suchą i streamerka czy raczej kupować 2 różne kije? Rzeki to Wisłok, strug, san?

Posted

Jeżeli to będzie "uniwersalna" muchówka, czyli #5/6 w długości około '9, to obskoczysz jako tako wszystkie metody.

Jeżeli już masz lżejszą wędkę do suchej muchy (#3/4), to raczej się ona nie nada do streamera.

Jeżeli chcesz coś specjalnie pod streamera, to raczej około #7.

Posted

Ponieważ przed oczami mam rzekę z praktycznie stojącą wodą, gdzie kilkanaście kleni wygrzewa się pod powierzchnią. Do podanej muchy podpływają zdecydowanie, ale zatrzymują się tuż przed nią. Przez dobrych kilka sekund obserwują przynętę z odległości centymetrów i odpływają. Wierz mi, do streamera by się nawet nie ruszyły. Kup wędkę w klasie 5, kilka żuków, koników polnych, os i mokrych much. Wyłowisz sie kleni do znudzenia.

Posted (edited)

Kij #5 to dobra opcja, obskoczy większe kleniowe suchary i mokrą muchę która bywa czasem bardziej skuteczna niż sucha na nizinnych wodach. Do tego sznur WF, kilka muszek i można ruszać nad wodę!:) Strimera póki co odpuść choć kijem #5 jakiegoś małego myślę że dasz radę poprowadzić.

Edited by ryba7
Posted (edited)

Eeee tam... Ja łowię klenie na streamera. Co prawda nie w Wisłoku, ale ta metoda nie jest najskuteczniejsza. Na pewno sprawdza się w bardzo określinych warunkach. Kleń nie może mieć czasu na zbyt wiele przemyśleń...

Ale ja lubię kombinować, a to nie jest dobre na początek;)

Edited by luk_hna
Posted

Niestety w metodzie muchowej jest tak, że ile osób by się nie wypowiadało, to każdy ma rację. :)

Jak jeszcze nie masz wędki to kup w klasie #5 i długości 9'.

• 1 month later...
Posted

Mam ciekawą propozycję dam,a #6/7 2,7m stara dobra produkcja, taki uniwersał do tego nawijadełko dam,a wraz ze sznurkiem #6.

Super na pstrąga, klenia, nawet lipienie na nimfę połowi,