Kaskader Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 Jak w temacie, w przyszłym roku chciałbym spróbować ze streamerem, głównie pod klenie, sporadycznie jakiś wypad na pstrąga (bardzo sporadycznie) czy da się obsłużyć jednym kijem suchą i streamerka czy raczej kupować 2 różne kije? Rzeki to Wisłok, strug, san?
LuJu Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 Jeżeli to będzie "uniwersalna" muchówka, czyli #5/6 w długości około '9, to obskoczysz jako tako wszystkie metody. Jeżeli już masz lżejszą wędkę do suchej muchy (#3/4), to raczej się ona nie nada do streamera. Jeżeli chcesz coś specjalnie pod streamera, to raczej około #7.
Siksa Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 Klenie chcesz łowić na streamera? Coś czuję, że szybko przejdzie Ci ten pomysł. Wędki poszukałbym w klasie 5.
Kaskader Posted November 17, 2015 Author Posted November 17, 2015 Siksa, a czemu tak myślisz? znając siebie to bardzo możliwe
Siksa Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 Ponieważ przed oczami mam rzekę z praktycznie stojącą wodą, gdzie kilkanaście kleni wygrzewa się pod powierzchnią. Do podanej muchy podpływają zdecydowanie, ale zatrzymują się tuż przed nią. Przez dobrych kilka sekund obserwują przynętę z odległości centymetrów i odpływają. Wierz mi, do streamera by się nawet nie ruszyły. Kup wędkę w klasie 5, kilka żuków, koników polnych, os i mokrych much. Wyłowisz sie kleni do znudzenia.
ryba7 Posted November 17, 2015 Posted November 17, 2015 (edited) Kij #5 to dobra opcja, obskoczy większe kleniowe suchary i mokrą muchę która bywa czasem bardziej skuteczna niż sucha na nizinnych wodach. Do tego sznur WF, kilka muszek i można ruszać nad wodę! Strimera póki co odpuść choć kijem #5 jakiegoś małego myślę że dasz radę poprowadzić. Edited November 17, 2015 by ryba7
luk_hna Posted November 18, 2015 Posted November 18, 2015 (edited) Eeee tam... Ja łowię klenie na streamera. Co prawda nie w Wisłoku, ale ta metoda nie jest najskuteczniejsza. Na pewno sprawdza się w bardzo określinych warunkach. Kleń nie może mieć czasu na zbyt wiele przemyśleń... Ale ja lubię kombinować, a to nie jest dobre na początek;) Edited November 18, 2015 by luk_hna
LuJu Posted November 18, 2015 Posted November 18, 2015 Niestety w metodzie muchowej jest tak, że ile osób by się nie wypowiadało, to każdy ma rację. Jak jeszcze nie masz wędki to kup w klasie #5 i długości 9'.
luk_hna Posted November 18, 2015 Posted November 18, 2015 Piątka dziewięciostopowa jest chyba najbardziej uniwersalna, nimfa, mokra, mały streamer, sucha, piankowce....obleci
ryba7 Posted November 25, 2015 Posted November 25, 2015 Co do wędki w piątej klasie, w Karinie jest bardzo ciekawy kij mianowicie Mikado Fly Cast 8,9' #5. Wiem że robią je w dwóch klasach - #5 i #6. Kij całkiem estetycznie wykonany, no i cena.. około 160 złotych http://fishing-test.pl/wdki/23-wdki/716-wdka-muchowa-mikado-fly-cast Za taką cenę tylko brać, sam się zastanawiam nad tym kijem w szóstej klasie
Jozi Posted January 11, 2016 Posted January 11, 2016 Mam ciekawą propozycję dam,a #6/7 2,7m stara dobra produkcja, taki uniwersał do tego nawijadełko dam,a wraz ze sznurkiem #6. Super na pstrąga, klenia, nawet lipienie na nimfę połowi,
Recommended Posts