Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Panowie mam pytanie. Czy można w pracowni zrobić z wędki 2 składowej 4 składową? Pewnie nie, bo nie znalazłem podobnego tematu, ale myślę że warto spytać. Posiadam wędkę Orvis Streamline 8,6ft #4. Niestety w dwuskładzie nie wchodzi mi do bagażnika. Wolał bym nie musieć kupować nowego kija bo obecny bardzo mi odpowiada.

Poradzcie coś i rozwiejcie moje wątpliwości:)

Ps. Jeśli było by to możliwe i praktykowane, to powiedzcie czy bardzo zmieni sie akcja wędki po takim zabiegu.

Dzięki.

Posted

Można to zrobić. Robi się takie rzeczy zazwyczaj na spigocie.

W necie (min. jerkbait.pl) jest trochę informacji o takich przeróbkach - aczkolwiek najczęściej jednoskładu na dwu-skład.

W przypadku Twojego kija - myśle ze nie ma to sensu-raz koszty, a dwa ze spigot nawet najlepiej zrobiony przesztywni za bardzo muchówkę.

Ja bym poszukał takiego samego modelu w 4-składzie, z tym samym flexem. Orvis dośc dobrze robił te opisy i kije trzymały klasę i flex

Posted

Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Widocznie trzeba będzie kiedyś kupić inną wędkę po prostu. Teraz już nie wyobrażam sobie kupna wędki w 2 składzie (chyba, że miała by długość 2m) ale na tamten czas była to dla mnie najbardziej opłacalna opcja.

Pozdrawiam

Posted

Wędki w 2-skąłdzie maja tez swoje zalety. Płynniejsze ugięcie, mniej złączy do klekotania, łatwiej złożyć przelotki w linii itd.

Pozostaje kwestia transportu.

Widzę ze używki to kwestia ok 100$. Ale ja na Twoim miejscu poszukał bym czegoś innego w 4-skłądzie. Wybór jest dość spory i można znaleźć coś rozsądnego.

Posted

Jasne, na pewno mniej złączy = lepiej dla żywotności wędki, ale transport i składowanie niestety nie najlepsze.

Teraz celowałbym w Visiona, Greysa albo Snowbee. Pewnie 8ft i też #4, ewentualnie #3/4, ale już w 3 lub 4 składzie. To będzie ciężki temat dobrać coś bez machania, a pomachać nie mam gdzie. Nie ma to jak jakiś zjazd ala Vision Flyfishing Festival, przynajmniej wszystkiego można spróbować, tylko nie wiem czy dotrwam do września ;)

Świetne są też Orvisy, mam Westerna 3 10ft #4, ale nie widzę niczego w rozsądnej cenie do suchej muchy w ich ofercie...