geo Posted May 26, 2016 Posted May 26, 2016 Wydzielone z wątku "Kupiłem dzisiaj...." @krs czy tulejki Jaxona używałeś wcześniej, czy jest to próbny zakup?
krs Posted May 26, 2016 Posted May 26, 2016 Wydzieliłem posty do nowego wątku. Próbny zakup, wcześniej zakupiłem tulejki Jaxona i Spro 1,2mm, okazały się za cienkie, nie dałem rady w miarę bezproblemowo przeprowadzić przez nie linki Micro Plus 3kg od Jaxona, udało mi się co prawda kilka razy ale to męka, linka jest plecionka z drobnych nitek które się "rozchodzą" dlatego kupiłem jaxonowe tulejki o większej średnicy 1,4mm, zacisnąłem zwykłymi kombinerkami i trzymają chyba dobrze, wcześniej próbowałem kombinerkami zacisnąć tulejki spro i mi pękały, nie mam specjalistycznych szczypiec to może przez to, w każdym razie te jaxonowe nie pękły. Jakich szczypiec używacie do zaciskania tulejek ? Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
geo Posted May 26, 2016 Author Posted May 26, 2016 Szczypce zaciskające tuleje to sprawa ważna. Jednak zauważyłem, że materiał (metal) z którego wykonane są tuleje jest najważniejsza. Szczypce zaprezentowane w linku sprawdzały się bardzo dobrze. Sprawdzały, gdyż poszły na dno Wisły! http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/popengallery.php?kind=0&parent=75637&id=39553 Jednocześnie używałem " marketowych '' więc przyzwyczajony do obsługi tych ostatnich poleciłbym je każdemu. https://www.google.pl/search?q=szczypce+yato&client=opera&hs=OS2&biw=1821&bih=877&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-gvHCsfjMAhXpNJoKHRcSA8YQ_AUIBigB&dpr=0.75#imgrc=mQhD7zLIa3-CUM%3A
art-ski Posted May 31, 2016 Posted May 31, 2016 Cyt:"okazały się za cienkie, nie dałem rady w miarę bezproblemowo przeprowadzić przez nie linki Micro Plus 3kg od Jaxona, udało mi się co prawda kilka razy ale to męka, linka jest plecionka z drobnych nitek które się "rozchodzą" Wystarczy zaznaczyć miejsce proponowanego przecięcia markerem (foliopis) i na odcinku 1 cm. posmarować klejem kropelką. Po wyschnięciu przecinasz linkę (pozostawiając po pół centymetra sklejonej na stronę) która się nie "rozchodzi" , przekładasz przez tulejkę bez problemu. Co do zaciskania tulejek to stosuję zwykłe wędkarskie kombinerki. Zaciskam (z czuciem) umieszczając tulejkę tam gdzie w kombinerkach jest zaostrzone miejsce do przecinania. Tulejkę zaciskam w 2 lub 3 miejscach. Potem próba na wytrzymałość i po sprawie.
Recommended Posts