Gillod Posted July 24, 2016 Share Posted July 24, 2016 Dzień dobry, po kilkuletniej pauzie z wędkarstwem, wczoraj naszła mnie straszna ochota, żeby połowić. Podejrzewam, że takich tematów był już milion, jednak dołożę też jeden od siebie, może taki troszkę zbiorczy. Chciałbym porzucać troszkę spinningiem, głownie na wisłoku w Rzeszowie (gdyż właśnie tu się znajduję) a do tego potrzebne jest jakieś wędzisko, myślałem na początek kupić coś taniego - co by nie było szkoda jak zniszczę brakiem umiejętności. I tu pojawia się: http://www.wedkarski.com/wedki/10240-wedka-arcadia-spinning-jaxon.html i moje pytanie - Jaki ciężar wyrzutu? Dodam, że od czasu do czasu będę też łowił na sanie. Myślałem o 10-40g. Do wędziska mam kołowrotek, kilkuletni mikado, co prawda pod feedera, ale na "rozgrzewkę" myślę, że wystarczy. Kolejnym pytaniem jest: Gdzie w Rzeszowie opłacę kartę i jaki jest aktualny cennik? Oraz Czy możecie polecić jakieś artykuły na temat spinningu, jakieś porady, triki, itp? Nie miałem za dużej styczności z tą metodą połowu - głównie trzymałem się feedera. Serdecznie pozdrawiam (jeżeli zły dział to proszę o przeniesienie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rally Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 opłata np. w sklepie samochodowym ul. Józefa Kustronia (boczna od Rejtana, ta obok sądu która idzie do fraca) - ja tam robiłem opłatę na Rzeszow kijek ? temat rzeka na początek kup sobie cos do 18g, np. jakąś wklejankę + boczny trok który nie wymaga jakiejś finezji a z reguły dział i jazda nad wode o co chodzi z trokiem - poniżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillod Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 do 18g? Myślałem o czymś właśnie z mniejszym wyrzutem, ale dorzućmy do tego san, nie lepiej właśnie coś z większym? A boczny trok - zaraz poczytam Link to comment Share on other sites More sharing options...
ireneusz10 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Jak uniwersał to na pewno nie wklejka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillod Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 8 minut temu, ireneusz10 napisał: Jak uniwersał to na pewno nie wklejka Chyba nie rozumiem, do mnie trzeba tłumaczyć wszystko. Nie do końca kumam co to w ogóle jest wklejka, i cz to wędzisko co tam wkleiłem jest wklejką czy nie? Podpowiecie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas1944 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Zależy co masz zamiar łowić i jakimi przynętami, wiadomo że kijek do 40 g nie bedzie za dobry pod lekkie kleniowo-jaziowe woblery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillod Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 @wojtas1944 Co mam zamiar łowić? Nie mam pojęcia, mam zamiar łowić głownie na wisłoku (w Rzeszowie + okolice), co tam jest pod spining? Strzelam, że okoń, szczupak, co jeszcze? Wy mi musicie coś podpowiedzieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas1944 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Też łowie na spinning tylko że w okolicach Zarzecza i na początek poleciłbym ci własnie jakąś niedrogą wklejankę o cięzarze wyrzutu do np 12 , 14 gram. Można do niej stosować bez problemu woblery na klenie ,jazie jak również przynęty pod okonia lub szczupaka oczywiście nie przekraczające ciezaru wyrzutowego kija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillod Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 @wojtas1944 A zaczynając od podstaw, czym jest wklejanka? I czy to wędzisko co podlinkowałem w pierwszej wypowiedzi, jest wklejanką? Bo w opisie wędziska nie znajduje takiej informacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas1944 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 wklejanka to wędzisko wykonane z włókna węglowego ale jej szczytówka to tzw wklejka z włókna szklanego jest dzięki temu bardziej czuła i jej akcja szczytowa pozwala na zauważenie najdelikatniejszych brań (pomocna przy połowie sandacza i okonia) reszta wędki (poza tą wklejoną szczytówką ) to sztywne i mocne wędzisko węglowe a nie wklejanka to wędzisko w całości z włokiem węglowych czyli jego szczytówka jest sztywniejsza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillod Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 @wojtas1944 Czyli http://www.wedkarski.com/wedki/10240-wedka-arcadia-spinning-jaxon.html Wklejanką nie jest tak? Bo nie wspominają nic o włóknie szklanym. A podejrzewam, że gdyby tak było to by się chwalili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtas1944 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 W takim razie nie jest wklejanką. Jeśli chcesz kupić w miare dobrą wędkę na początek pod drapieżnika we wisłoku to poleciłbym ci taką http://allegro.pl/robinson-tritium-perch-jig-2-70-3-14g-promocja-i5093455310.html Jak chcesz kupić tą tańszą do której wysyłałeś link to te dwa pierwsze warianty wędek są ok na początek do łowienia na wisłoku ale bardziej polecałbym ci ten drugi wariant o ciezarze wyrzutowym 3-15 gram. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillod Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 A co powiecie na temat troku bocznego z wędką spinningową która nie jest wklejką? Ma to prawo bytu? Bo powiem szczerze, jeżeli chodzi o spinning, najbardziej podobają mi się te przynęty gumowe, oraz te metalowe obrotówki, i na tym chciałbym się skupić. Woblery nie do końca mi sie podobają (kwestie tylko estetyczno-osobiste ot takie widzi mi się) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek85 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 (edited) Kolego drążysz temat od wklejanki po spinning pełny, od gumy która Ci się podoba po obrotówki metalowe. Siądź na tyłku pozbieraj troszeczkę informacji ogólnych w sieci, przemyśl jaka metoda łowienia Ci się podoba i wtedy pytaj. Gdybym nie przeczytał Twojego pierwszego posta o kilkuletniej przerwie wędkarskiej to bym pomyślał, że jesteś młodszy od mojego 4 letniego syna. Ewentualnie Administrator niech utworzy temat dla ,,przedszkolaka". Piszę ten post ponieważ wydaje mi się że to jakiś kawał, który chcąc nie chcąc muszę słuchać''. Edited July 25, 2016 by tomek85 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gillod Posted July 25, 2016 Author Share Posted July 25, 2016 @tomek85 No tak, pisanie postów na publicznym forum to żart... Chciałbym zaznaczyć, że FORUM to miejsce dyskusji a nie encyklopedia wiedzy, dopytuje doświadczonych kolegów, skąd mam wiedzieć, że informacje które znajdę na portalach są prawdziwe? Wolę zapytać i dostać informację z pierwszej ręki. Jeżeli przeszkadzają Ci moje pytania, prosta sprawa - nie czytaj. Nie masz nic wartościowego do przekazania poza: "poczytaj na portalach w końcu to forum tu nie wolno się pytać/pisać". To serdecznie dziękuję. Komuś kto do Ciebie podchodzi i o coś pyta nie odpowiadasz "o nic nie wiesz, najpierw poczytaj potem pytaj", tylko zapewne kulturalnie odpowiadasz. Zachowajmy idee forów, pytanie - odpowiedź - dyskusja. Bo taki schemat już można zobaczyć wszędzie, ktoś o coś zapyta - HEJT. Jak on śmie się pytać. Poratujcie wtedy jakimś wartościowym linkiem a nie coś takiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek85 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 Ty przeczysz dociekliwości, którą powinna się wykazać osoba zainteresowana czymś konkretnym. Twoja Idea powinna znajdować się nad wodą, trzeba być poniekąd wędkarskim samoukiem ażeby do czegoś dojść, natomiast Ty chcesz gotowy ,,obiad"---- więc go sobie sam ,,złów". Moim zdaniem jesteś zaprzeczeniem ,,Wędkarza" tak obecnego, tak przyszłego i nigdy nim nie będącego.Tyle Mojego w tym temacie - przedszkolnym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts