Jump to content

Pomóc w wyborze zestawu.

maciek664

Recommended Posts

Witam wszystkich ! To mój pierwszy post na tym forum i od razy pytanie i prośba o pomoc .. ;)

Zamierzam kupić pierwszą wędkę spiningową w sumie to cały zestaw.. tak więc odwiedziłem 2 pobliskie sklepy wędkarskie i wpadło mi w oko 2 zestawy ..

Zamierzam łowic głównie na stawach, jeziorkach a od przyszlego roku być bywalcem rzeki prosny / warty a skupić sie na łowieniu okoni, ale miec możliwość wyciagniecia szczupaczka :)

I tutaj do wyboru mam jaxon grand virtuoso spinning 270/5-25g  + kołowrotek to na pewno był jaxon model chyba condor ..nie pamiętam.. :/

a 2 wybór shimano catana 270/5-30g + kołowrotek dragon viper .

Prosze was bardzo o pomoc i dzieki za wszelkie opowiedźi/podpowiedźi :)

Ja na Twoim miejscu kupił wędkę używaną, w dobrym stanie i do tego nowy kołowrotek. Za te same pieniądze będziesz miał sprzęt wyższej klasy, a jeżeli chodzi o wędkę, to o ile ktoś się z nią w miarę dobrze obchodzi to posłuży jeszcze lata. Do 25g to wędka ze sporym zapasem mocy jeżeli chodzi o typowe przynęty na okonia. Można by się pokusić o coś lżejszego (do 15 bądź 20g), ale jeżeli najdzie Cię porzucać większymi woblerami czy błystkami to 25g będzie jak znalazł.

Spinningi Jaxona z którymi miałem do czynienia zupełnie mi nie podchodziły, zwłaszcza jeżeli chodzi o wykończenie (mowa o wędkach z ostatnich kilku lat). Tańsze - budżetowe serie Shimano tez nie powalają pod tym względem. Jeżeli masz okazję to polecam popatrzeć na kije Mistralla (miałem wędkę Amundson i o ile nie przeszkadza Ci długi dolnik to szczerze polecam), Kongera, Robinsona... teraz w zasadzie każda firma ma w swojej ofercie spory wybór niedrogich a przyzwoitych kijków. 

Odwiedź Powitalnię, przedstaw się i napisz gdzie i jak lubisz łowić itp.

Edited by Piotr Madura

czesc

polecam ci kołowrot firmy SPRO http://allegro.pl/2015-spro-addiction-micro-cast-lozysk-10x-fd-3000-i6443225346.html, co do kija to każdy ma inny gust ja uwielbiam praboliczne kijem a ty może lubisz akcji szytowej. Taki jak bys chciał ale 2,40m http://allegro.pl/daiwa-exceler-jigger-2-40m-5-25g-od-smok24-i5958064491.html.

Jak kol. Piotr Madura pisze kup pierw kolowrot nowy a kij może ktoś sprzedaje na forum, poczekaj i znajdzie się fajny kij. Jak ja bym brał to kołowrot jw  i kij z Mikado lub Daiwa do 30g na przelotkach fuji na szczupaka to tak z 250zł musiał bym wydać.