Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym Wam przedstawić nowe łowisko licencyjne PZW koła ,,MIASTO GORLICE" w Kobylance.

W zasadzie nie jest to żadne nowe łowisko w mojej okolicy ale od czasu gdy przejęło je koło Miasto Gorlice stawy zaczęły żyć na nowo. Przez ostatnie dwa sezony członkowie ,,zarządu" koła bo to należy podkreślić na czele z prezesem Łukaszem Kosibą włożyli poświęcili mnóstwo czasu oraz pracy aby te stawy z zaniedbanych dołków zalanych wodą stały się na nowo rybnym i atrakcyjnym łowiskiem PZW gdzie każdy wędkarz będzie mógł znaleźć coś dla siebie.

Generalnie w skład łowiska wchodzą trzy stawy z czego trzeci najmniejszy jest wyłączony z wędkowania. Staw nr.1, ten największy obfituje w karpia, amura, szczupaka, płoć, okonia czy karasia ale trafiają się również sandacze jak i okazałe tęczaki. Dozwolone są na nim wszystkie przynęty oraz metody połowu za wyjątkiem spinningu.

Staw nr.2 został w ciągu ostatnich dwóch sezonów został odnowiony od podstaw tzn. woda została spuszczona, wjechały koparki które wybrały zalegający przez lata muł i liście oraz znacznie został pogłębiony tak aby pstrągi tęczowe znalazły w nim dobre warunki bytowania gdyż to one stanowią w nim rybę nr. 1 !!! Oczywiście zbiornik jest zarybiany również innymi gatunkami. Na tym stawie obowiązuje odrębny regulamin czyli po pierwsze zasada ,,ZŁÓW I WYPUŚĆ" czyli ,,CAŁKOWITY ZAKAZ ZABIERANIA ZŁOWIONYCH RYB". Dozwolone metody to spinning, sztuczna mucha oraz przynęty roślinne. Wyłącznie pojedynczy haczyk bez zadziorowy bądź z zagiętym zadziorem.

Już po dwóch sezonach zbiornik jest bardzo fajną alternatywą dla wędkarzy którzy w przedkładają pasję wędkarstwa nad kulinarną. Jak sami z własnego doświadczenia wiecie, w ciągu ostatnich kilku lat po gwałtownych burzach i ulewach nasze górskie rzeki przez długi czas nie nadają się zbytnio do łowienia. W takich okresach takie łowisko w okolicy to prawdziwy skarb !

Tak więc koledzy serdecznie zapraszam na spotkanie z pięknymi rybami na stawach w kobylance koło Gorlic.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted

Dziś również wybrałem się na stawy za tęczakami. jak zwykle były bardzo kapryśne i niezbyt chętne do współpracy. Ale udało mi się je przechytrzyć sposobem. Mianowicie delikatnie nęciłem kukurydzą aby ściągnąć je w jedno miejsce oraz zachęcić do pobierania pokarmu a następnie pierwsze w kolejce poleciało do wody obcięte kopytko z malutką główką dżigową imitującą poniekąd przerośnięte ziarno kukurydzy. Niestety po kilku rybach utkwiło w zaczepie.Na drugi ogień wylądował w wodzie woblerek imitujący chruścika, brązowy z czerwoną główką (MAYBYG), obydwie przynęty wolno prowadzone po dnie przyniosły dobre efekty w postaci 11tu tęczaków.

Widok stawu nr. 1 we mgle oraz poniżej jeden z dzisiejszych tęczaków.

Posted

Poniekąd. Na krzyżówce skręcasz na Dominikowice i po przejechaniu ok. 1 km skręcasz w prawo przed gorzelnią - mapka. Na chwilę obecną dostępne są już tylko dniówki 20 zł. przez internet bądź na poczcie na konto okręgu nowy sącz.

Fajna jazda z tymi tęczakami ale jak już wspominałem na spina i muszkę nieco wybredne na dzień dzisiejszy są i trzeba nieco pokombinować.

Posted

Byłem tam w zeszłym tygodniu bo na Kobylance montowalismy przyłącza gazowe za tym zakładem elektrycznym i byliśmy w tym centrum.Nawet pytałem się o te stawy, ale nikt mi nic konkretnego nie powiedział. 

Dzięki.