krs Posted April 28, 2017 Posted April 28, 2017 Czym czyścicie swoje pontony, ręcznie czy może używacie myjek ? Przed zimą niestety nie zdarzyłem wymyć balona, teraz trochę zasechł na nim brud, mam jakaś słabą myjkę, powierzchownie można nią umyć ponton, ale ślady zostają, może zastosować jakiś specjalny płyn to tego typu materiałów PCV, ma ktoś doświadczenie w temacie ?
BRC Posted April 28, 2017 Posted April 28, 2017 Coś takiego się sprawdza. https://www.szopeneria.pl/pl/p/Yachticon-Schlauchboot-Reiniger-Czyscik-do-pontonow-0.5L/6486
krs Posted April 29, 2017 Author Posted April 29, 2017 Ponton wymyty. Z braku specjalistycznego środka dobrze sprawdził się CIF + gąbka, trochę zabawy z tym było, na końcu spłukałem wszystko myjką ciśnieniową i ponton wygląda jak ze sklepu
LuJu Posted April 29, 2017 Posted April 29, 2017 (edited) Swoją drogą ciekawe jaki to ma skład? to znaczy nie cif ale ten zajzajer do gumy. Edited April 29, 2017 by LuJu
krs Posted April 29, 2017 Author Posted April 29, 2017 Nie mam pojęcia, trzeba by u producenta w chinach spytać. Ktoś już polecał ten środek na sieci, spróbowałem i czyści faktycznie bardzo dobrze, zobaczymy czy się coś złego stanie, na razie wszystko jest ok, w razie czego będzie pretekst do kupienia nowej większej jednostki pływającej
rapala Posted April 29, 2017 Posted April 29, 2017 (edited) Od trzech lat używam tego płynu http://atas.sklep.pl/p/2/145/atas-dimer-plyn-czyszczacy-2kg-aktywna-piana-karcher-aktywne-piany.html ,koncentrat . Rozcieńczam ok. 100ml płynu w 5-6 l ciepłej wody i dobrze mieszam aby powstała piana.Pianę nakładam na ponton i odczekuję kilka minut a następnie traktuję karcherem. Dobrze usuwa brud ,tłuszcz czy osad z wody ,niemniej plamy powstałe np. z zakwitu wody czy ciemne "rysy" od butów trzeba przeczyścić szczotką ryżową lub tak jak napisał @krs przy użyciu CIFu.Jak do tej pory nie zaobserwowałem żadnych niepokojących zmian w powierzchni pvc. Moim zdaniem pvc z którego wykonane są średniej klasy pontony ,dobrze wytrzymuje takie zabiegi kosmetyczne .Natomiast trzeba bardziej zadbać o elementy drewniane (pawęż,podłoga ,ławki) ,gdyż z czasem farba jaką są zabezpieczone ,traci swoje właściwości zabezpieczające . Należy pamiętać aby po każdym pływaniu ponton został dobrze wysuszony przed złożeniem . Wilgoć ,która w nim pozostanie ma w wielu przypadkach bardzo negatywny wpływ na impregnat a w skrajnych przypadkach powoduje "puchnięcie" sklejki .Tyczy się to głównie pontonów tzw budżetowych . Edited April 29, 2017 by rapala
krs Posted June 2, 2017 Author Posted June 2, 2017 Dnia 29.04.2017 o 10:21, LuJu napisał: Swoją drogą ciekawe jaki to ma skład? to znaczy nie cif ale ten zajzajer do gumy. Miesiąc po myciu cifem zero zmian, wszystko jak w najlepszym porządku, cif mi się sprawdził, ponton pro marine, materiał pvc.
Recommended Posts