Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie sezon "ogórkowy" prawie rozpoczęty dlatego pomyślałem ,że czas podyskutować na temat zapisów w regulaminie.

Zainspirował mnie zapis : " W czasie wędkowania wędki muszą być pod stałym nadzorem ich użytkownika."

W dobie sygnalizatorów i innych gadżetów współczesnej elektroniki jak się ma ten zapis i jak go interpretować.

Jak zdefiniować pojęcie stały nadzór ???

Aż jestem ciekawy waszych spostrzeżeń :)

Sew 

Posted

Myślę że chodzi tu o nie pozostawianie zakamuflowanych wędzisk po krzakach (zarzuci o zmroku pojedzie do domu i zwinie o świcie)  np. z zainstalowanymi zestawami żywcowymi. Nadzór interpretuje jako przebywanie w odległości pozwalającej na szybką reakcje ze strony wędkującego po stwierdzeniu brania ryby poprzez sygnał dźwiękowy lub ruchu przedmiotu który to sygnalizuje.   

http://www.pzw.org.pl/opole/wiadomosci/122913/60/z_notatnika_ssr__wedki_bez_nadzoru

Posted

Jasne przyjmijmy ,że w trosce o nasz i tak ubogi skąd nie skąd  rybostan taki zapis ma sens Ok Niestety nie jest  on dostosowany do obecnych realiów.

W życiu  już tak pięknie  nie jest, co skutkuje tym ,że każdy przeciąga linę na swoją stronę. 

Pytanie kiedy i na ile wędkarz może pozostawić swoje wędki bez tz. stałego nadzoru aby nie mieć kłopotów podczas kontroli i czy sygnalizator z centralką możemy potraktować jako stały nadzór ? Czy ktoś kto delikatnie mówiąc jest w serdecznych objęciach Morfeusza wraz z wędką na którą łowi stanowi stały nadzór ? 

• 5 years later...
Posted
4 godziny temu, seba77 napisał:

Witam. Macie jakieś info  czy na wodach Rzeszowa skraca się okres ochronny dla szczupaka z poniedziałku do niedzieli ?

Już nie róbcie se jaj tyle miesięcy wytrzymaliście to jeden dzień nikogo nie zbawi.