Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Łowił ktoś z kolegów na Popradzie w okolicach Muszyny?

Jakie gatunki ryb tam występują?Jakimi metodami można łowić ?Był ktoś z kolegów zimą na tej rzece?

Posted

Witam. Łowiłem tam w ubiegłym roku wiele razy. Woda bardzo fajna i ryb jest sporo w porównaniu do  rzeszowskich rzek. Głównie nastawiałbym się na klenie o tej porze roku.  

Ja łowiłem na muchę oraz przepływankę. Biorą wszędzie gdzie woda zwalnia oraz chowają się za głazami. Ja łowiąc w lecie miałem sporo świnek na nimfę i to takich około 50cm. 

Pstrągów natomiast jak na lekarstwo, lipienie się zdażają, a od tego roku nie można zabierać co wyjdzie im na lepsze . Dużo zależy od stanu wody,  Poprad przybiera szybko i długo się czyści więc należy obserwować stany wody na stronie Pogodynki. Łowić można na przynęty sztuczne i roślinne, są ograniczenia spinningu w okresie ochronnym pstrąga. Mucha dozwolona cały rok, haczyki bezzadziorowe. Kolega łowi centrepinem to radziłbym użyć tej metody ale na haczyk założyć kostkę żółtego sera. W lecie rewelacyjna woda na brzanę, miałem kontakt z tymi rybami ale nie udało się nigdy doholować do brzegu. I zabrać aparat bo widoki piękne w okolicach Żegiestowa Zdroju. 

Posted

Tak do około 130cm jeszcze się da łowić. Teraz masz super stan wody jeśli chodzi o łowienie. Odnośnie miejscówek to ujścia małych dopływów też są dobrymi miejscówkami. 

Ostatnio byłem w listopadzie i miałem kleniowe eldorado, kilkanaście sztuk w godzinę, największe 45cm ale w lecie łowiłem większe, miejscowi opowiadali o rybach 60cm. 

Pozdrawiam i połamania. 

Posted

ja też jeżdziłem w okolice Żegiestowa w styczniu i lutym 2 lata temu  .Szukałem głowacicy i niespotkałem;-)  . O pstrągi też trudno , raptem jednego udało mi się złowić . Ogólnie bez rewelacji. Dunajec bogatszy w ryby.

• 3 years later...
  • 2 years later...
Posted

Odświeżę temat, bo wybieram się na ferie w okolice Piwnicznej Zdroju. Czy da radę łowić z brzegu na muchę poniżej ww. miejscowości? Co teraz lepsze: nimfa czy streamer?