Jump to content

Jaka plecionka/żyłka na klenia i bolenia?

Roooocky

Recommended Posts

Witam,

Poszukuję żyłki lub plecionki na klenia, okonia i sporadyczne łowienie bolenia.

Dotychczas podczas łowienia klenia i okonia używałem żyłki 0,16 mm Mikado Dyno Dynamic.

Z żyłki jestem bardzo zadowolony, jest dość mocna i nie plącze się,  jednak tym roku myślę nad tym, żeby spróbować zaczaić się na bolenia i obawiam się, że ta żyłeczka może nie wytrzymać starcia z nim.

Może koledzy będą w stanie coś mi doradzić? Jakiś konkretny model żyłki, plecionki i ewentualnie grubość?

Wiem, że najlepsza byłaby jakaś żyłeczka 0,25 lub plecionka 0,15 mm, ale jest to za grubo jak na mój kijek kleniowy.

Może będzie jakiś kompromis pomiędzy łowieniem kleni i boleni?

Żyłka 0,18 mm będzie dobrym kompromisem? Albo 0,20 mm?

Wędka jakiej używam na klenie i okonie to Mikado Lexus Sapphire 260 cm. Pod kleniem pracuje idealnie, czuć każde muśnięcie przynęty o kamień lub roślinkę.

Poradzi sobie z boleniem? 

Wiem, że na bolenia najlepszy byłby osobny zestaw i w ostateczności tak zrobię, ale nad rzekę chodzę przeważnie z zestawem kleniowym, a chodzić z dwoma wędkami to średnia przyjemność.

Będę wdzięczny za każdą opinię i poradę.

P.S.

Jeśli ma to jakieś znaczenie, to wędkuję na Sanie na odcinku Przemyskim.

Edited by Roooocky

Nie znam wędki o które piszesz, ale powiem dość skrótowo, że zestaw dobiera się głównie pod kątem przynęt które się stosuje. Woblery którymi rzuca się z myślą o boleniu mają przeciętnie 6-8cm, Niekoniecznie muszą być tonącymi, naładowanymi ołowiem przecinakami typu salmo thrill, wbrew temu co się widzi u wielu kolegów po kiju. Może to być dajmy na to Rapala Original 7cm, lekka, pływająca, subtelna i klasyczna do bólu (tak klasyczna, że niemal o niej zapomniano). Twój kij powinien obsłużyć - wyrzucić i poprowadzić - przynęty na które będziesz łowić. Żyłka jest w przypadku bolenia zachowawczym i sprawdzonym rozwiązaniem. Dobrej jakości 0,18/0,20 powinna być w sam raz - osobiście polecam Strofta.

Witaj,

Nie wiadomo co to za kijek o którym piszesz, czy to wklejanka czy normalny tubular, ale delikatnym kijem ciężko zaciąć bolka z większej odległości (chyba że walnie tak że sam się zacina), a czasami też chlapią się poza zasięgiem i trzeba dobrze machnąć żeby się do nich dobrać.

Ja na bolka używam żyłki 0,20 lub 0,23 jesienią - Quantum Quattron, mocna, sprawdza się na bolku czy kleniu, używam kilka lat i nie zawiodła mnie, wiadomo że trzeba zmienić co jakiś czas, nie jest pogrubiona. Inna mocna tania żyłka to Mikado Ultraviolet, ale tutaj używałem cienkich 0,12 i 0,14mm.

Nie bez znaczenia jest że sama w sobie żyłka amortyzuje w przeciwieństwie do plecionki.

Stroft  jak kolega Piotrek wyżej pisze też bardzo dobry wybór, tylko trzeba mieć chyba pewne źródło zakupu. W zeszłym roku trafiłem 2 szpulki strofta które albo były podróbami albo zleżałe - urywały się w łapach jak nitka, grubość 0,18 i 0,20.

Co do kija to takim uniwersałem jakiego miałem na klenia czy bolka była Daiwa Exceler 3-18, pociągnęła bez problemu boleniowego wobka, i kleniowe wabiki obskoczyła.

Ale próbuj tym co masz, może akurat będzie pasowało, zawsze można kupić nowy kijek, ale zawsze pozostanie satysfakcja z własnych testów ;).

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Edited by rally

• 1 month later...

Na bolenie używam plecionki Nanofil Berkley 0,15 mm. zakończonej metrowym przyponem z fluorokarbonu dobrej jakości 0,25 mm. W sumie na tą samą plecionkę łowię szczupaki, sandacze. I chociaż sam twierdzę, że nie ma uniwersalnych wędzisk czy linek to z wygodnictwa na te trzy gatunki stosuję ten sam kij, kołowrotek i plecionkę. Z tym, że na szczupaka zakładam wolframowy przypon. Co prawda dawno nie polowałem na klenie, ale jestem pewien, że na opasłe kleniska pozostał bym przy tym samym zestawie. Wszystko to tylko umiejętność holu i każda ryba jest do wyciągnięcia.