Suwek Posted April 19, 2018 Posted April 19, 2018 Wzięło mnie na poeksperymentowanie z łączeniem przynęt np. obrotówka i zapięta do niej gumka itp. I tu najważniejsze pytanie - czy tego typu przynęty (które zresztą są oferowane przez wielu producentów) są u nas legalne? RAPR mówi: "Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą." Przykłady: Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Można się fajnie pobawić w kombinacje, tylko mam wątpliwości czy to nie narusza RAPR. A może kwestia jest na której z tych przynęt są haczyki? Z drugiej strony obrotówka z chwostem to też jakby 2 przynęty Tak czy inaczej, będę wdzięczny za komentarze, a przy okazji (o ile pewne połączenia są u nas dozwolone) macie jakieś doświadczenia z tego typu tandemami?
Piotr Madura Posted June 11, 2018 Posted June 11, 2018 Moim prywatnym zdaniem liczy się ilość haków i rozstaw grotów, tak jak wyszczególnione w regulaminie. Tak zwany pilot - np. obrotówka bez kotwiczki, bądź sama jej paletka na strzemiączku, umieszczona na lince głównej w oddaleniu od przynęty właściwej - nie narusza regulaminu. Podobnie tandemy które zaprezentowałeś. Sprawa staje się bardziej kłopotliwa jeżeli z przodu byłby wobler pozbawiony jednej kotwiczki, z dowiązanym do tylnego oczka trokiem z - zasadniczo -drugą przynętą. W tym drugim wypadku skłaniałbym się do interpretacji wymagającej całkowitego ściągnięcia kotwic z woblera (czy też innej przynęty znajdującej się z przodu). To tylko moja interpretacja przepisów, a nie obowiązująca ich wykładnia (której ujednoliconej i klarownej zdaje się nie ma, a przynajmniej nie znam jej...).
Recommended Posts