Suwek Posted April 19, 2018 Share Posted April 19, 2018 Wzięło mnie na poeksperymentowanie z łączeniem przynęt np. obrotówka i zapięta do niej gumka itp. I tu najważniejsze pytanie - czy tego typu przynęty (które zresztą są oferowane przez wielu producentów) są u nas legalne? RAPR mówi: "Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę, trzymaną w ręku, z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą." Przykłady: Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Można się fajnie pobawić w kombinacje, tylko mam wątpliwości czy to nie narusza RAPR. A może kwestia jest na której z tych przynęt są haczyki? Z drugiej strony obrotówka z chwostem to też jakby 2 przynęty Tak czy inaczej, będę wdzięczny za komentarze, a przy okazji (o ile pewne połączenia są u nas dozwolone) macie jakieś doświadczenia z tego typu tandemami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Madura Posted June 11, 2018 Share Posted June 11, 2018 Moim prywatnym zdaniem liczy się ilość haków i rozstaw grotów, tak jak wyszczególnione w regulaminie. Tak zwany pilot - np. obrotówka bez kotwiczki, bądź sama jej paletka na strzemiączku, umieszczona na lince głównej w oddaleniu od przynęty właściwej - nie narusza regulaminu. Podobnie tandemy które zaprezentowałeś. Sprawa staje się bardziej kłopotliwa jeżeli z przodu byłby wobler pozbawiony jednej kotwiczki, z dowiązanym do tylnego oczka trokiem z - zasadniczo -drugą przynętą. W tym drugim wypadku skłaniałbym się do interpretacji wymagającej całkowitego ściągnięcia kotwic z woblera (czy też innej przynęty znajdującej się z przodu). To tylko moja interpretacja przepisów, a nie obowiązująca ich wykładnia (której ujednoliconej i klarownej zdaje się nie ma, a przynajmniej nie znam jej...). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts