AjsAx Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 (edited) Witam. Borykam sie z problemem zakupu odpowiedniej plecionki pod lekki zestaw. Kupilem dziś plecionke Dragon Invisible 0.06mm kosztowala 94zl i nic gorszego nie mozna chyba zakupić. W 1szym rzucie zrobily sie zwoje, 20m do wyrzucenia po chwili łowienia sytuacja sie powtórzyła , plecionka nie uklada sie na szpuli jak powinna,ogólnie jestem zawiedziony dzisiejszym zakupem. Znajomy polecil mi Daiwe Tournament ale jest troszke droga, dlatego pytanie do was. Jaka plecionke polecacie w przyzwoitych pieniądzach? Edited September 13, 2018 by AjsAx Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajak Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 Używam SpiderWire i nie zdażyło mi się żebym musiał ją ciąć z powodów poplątania, czy innego kudlenia. Za te pieniądze solidna pletka. Ja używam 0.14 nie wiem jak cieńsza będzie sie układała na kręciołku. Moją mam od listopada tamtego roku. Dużo razy nad wodą w różnych warunkach. Na pewno to nie jej ostatni sezon. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matew Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 Ja jak kolega wyżej używam spiderwire 0.06 i 0.12 jedna i druga spisuje się idealnie nie maiałem nigy żadnej brody Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrenĐi Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 Ja z kolei polecam YKG - G-Soul Egi-Metal PE WX 0.4. Używam gdzieś od ponad miesiąca, paręnaście razy nad wodą po parę godzin łowienia, kilka rybek wyjętych i ani razu nie zrobiła mi się broda. Warunkiem jest nawinąć ją na kołowrotek, który dobrze nawija linkę. Kupiłem budżetowego Shimano i jest super. Jest osobny temat na forum o tej pletce także polecam wyszukać Używam jej stosunkowo krótko, ale jest paru forumowych wyjadaczy którzy mają z nią dłużej do czynienia, może się tutaj odezwą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AjsAx Posted September 13, 2018 Author Share Posted September 13, 2018 Dzięki za odpowiedzi, po glowie chodzi mi jeszcze nanofil, ale nigdy nie mialem z nim styczności, budzetowo chyba podobnie wychodzi. Ma ktos doświadczenie z nanofilem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 Obstawiam, ze to nie wina plecionki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajak Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 28 minut temu, mike napisał: Obstawiam, ze to nie wina plecionki. Pewnie tak jest jak pisze mike. Kręcioł sprawny? Inne zyłki, pletki nawijał równo? Moż coś o kołowrotku napisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mike Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 żyłke może i nawijał bez bród, ale do plecionek to nie wystarcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
AjsAx Posted September 13, 2018 Author Share Posted September 13, 2018 Kolowrotek to jaxon travis fdx 100, wydaje mi sie ze jest ok, Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajak Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 Szkoda nowej plecionki. Ja bym przewinął na szpule zapasową innego kołowrotka ( lepszego ) i zobaczył czy jest różnica. Nie znam kręciołków jaxon ani plecionek dragona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pajak Posted September 13, 2018 Share Posted September 13, 2018 A tak w ogóle to na okonie żyłka wystarczy. Chyba że łowisko zaczepowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo23004 Posted September 14, 2018 Share Posted September 14, 2018 11 godzin temu, AjsAx napisał: Kolowrotek to jaxon travis fdx 100, wydaje mi sie ze jest ok, Twoja plecionka kosztowała nie wiele mniej od ceny tego młynka więc po części to też może być powód. Przyczyn może być kilka, nie sądzę, że to wyłącznie kwestia kołowrotka, jest jeszcze technika rzutu, sposób nawoju itd. Może zwinąłeś na szpule trochę luźnej linki, powstała pętla, zarzut i … Sam tak wiele razy pozbyłem się wielu metrów pletki:( Na pewno nie jest to wina wyłącznie plecionki. Oczywiście są plecionki, które mają tendencje do robienia brud ale można sobie z tym radzić kontrolując cały czas to co dzieje się z pletką na młynku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kedar Posted September 14, 2018 Share Posted September 14, 2018 15 godzin temu, AjsAx napisał: Dzięki za odpowiedzi, po glowie chodzi mi jeszcze nanofil, ale nigdy nie mialem z nim styczności, budzetowo chyba podobnie wychodzi. Ma ktos doświadczenie z nanofilem? Ja łowię dużo nanofilem, używam średnic 0,04 i 0,06 mm. Ja sobie chwalę użytkowanie nanofilu jednak trzeba spełnić dwa warunki. Po pierwsze to stosować nanofil w kolorze zielonym ( jak dla mnie zdecydowanie lepiej trzyma na węzłach w porównaniu do białego), po drugie stosować dowiązany przypon do którego wiążemy przynętę (ja stosuję FC 0,10 i sobie chwalę) oraz stosować odpowiednie sprawdzone węzły. Nanofil 0,04 stosuję głównie na wodach stojących do połowu wzdręg i okoni jeśli chcę rzucać jak najdalej, 0,06 mm to głównie okoć i połów na rzekach. Na nanofil 0,04mm i jaskółkę na główce 1,5 grama wyciągałem bez problemów przyłowy (szczupaki i bolenie w granicach 60cm). Używam kołowrotka z nienagannie pracującym hamulcem shimano Twin Power 2500. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rav_id Posted September 14, 2018 Share Posted September 14, 2018 Osobiście Dragona Invisble nie używałem, ale znajomi owszem i to dużo w różnych warunkach: dzień, noc, łowiska mocno zarośnięte i pełne gałęzi. Nie słyszałem od nich o tej plecionce złego słowa. Wręcz przeciwnie. Podejrzewam, że wina leży w jakości nawoju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts