Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. 

Chciałbym zapytać kolegów na forum jaki blank polecacie pod pstrąga? Może podzielicie się swoimi uwagami lub wyśmienicie zalety używanych przez siebie kijów. Noszę się z zamiarem stworzenia spiningu typowo pod twitcha którym będę kusil wyłącznie pstrągi. 

Posted

Nie łowię pstrągów, posiadam za to wędkę na blanku Batsona IST993F, który to blank uważany jest za typowo "pstrągowy", pytanie jakiej długości wędki szukasz, bo dla mnie 2,55 prz połowie na małych rzeczkach które występują w mojej okolicy jak trzebośnica , Złotka to stanowczo za długo, tutaj 2,13m jest w sam raz. Sam blank batsona jest bardzo uniwersalny, od obrotówek do gumki i małe woblerki , obsłuży wszystko idealnie, fajnie trzyma rybę, dla mnie to idealny blank okoniowy na średnio.

Posted

KRS a tak propo trzebosnica bardzo piękna rzeka. A co do długości to fakt celuje w długość coś do 2.20- 2.30. Właśnie z uwagi na mniejsze rzeczki. Do tej pory używałem wędki 2.25 i była mega wygodna dla mnie. BRC- matagi świetne blanki podobno. Tylko nie chce nic krotszego niż 2 m. A coś z Matagi tylko inny model? 

Posted

Pytałeś o blanki do twichingu. Dłuższy niż 2 m jest troszkę bez sensu. Ale oczywiście są też dłuższe ale nie typowo pod twiching.

Z Matagi seria SUPER SHORE. Z Suzuki RXF lub w jednym kawałku RXXF.

Posted

Domyślam się że sporo osób twierdzi tak samo. Tylko że swoich doświadczeń czerpanych z rzek roztocza to dłuższy kij pozwala wygodniej oblawiac rzeki tego regionu. Czy spodziewa się Pan dostawy od firmy Matagi? Bo posiada Pan w ofercie blank w/w firmy Tr78 nimble minnow tyle że jest niedostępny na tą chwilę.