Rumper Posted August 17, 2019 Share Posted August 17, 2019 Witam, mam pytanie co do pogody. W jaką pogodne najlepiej biorą okonie i na jaki grunt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grubylolus Posted August 17, 2019 Share Posted August 17, 2019 Okonie bajlepiej biora z .... na spinning Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinV Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 (edited) znam dwie rady odnośnie łowienie okoni: - w kiwetniu,maju do czerwca okoń podobno czy duży czy mały, lubi jeść ikrę z trzcinek i innej roślinności. -"na fali okoń wali", wybiera się zatoczki w czerwcowe/lipcowe/sierpniowe upały gdzie wiatr spycha ciepłą wodę na trzcinki lub płytsze zatoczki. Podobno spychany jest tam pokarm dla drobnicy, okoń będzie wzdłuż tej płytszej zatoki. -łowienie okonia w toni na jiga w jesieni, podobno duże okonie są w jesienie pochmurne dni na głębokiej wodzie . Małe okonie żywią się, żyjątkami z dna.Duże okonie na jesieni lubią przebywać podobnie jak szczupak na granicy spadów, wody głębokiej i płytkiej. - zima boczny trok, wszystkie okonie w zimie schodzą do dna i duże i małe żywią się żyjątkami z dna -raki , tam gdzie raki tam i pasiaki Podobno to ich przysmak nie wiem, gdzie żyje rak bo nie spotkałem go na Wisłoku punkt 2 potwierdzam, jak jest wietrzyk w upalny dzień, to oknie faktycznie są przy tych zatokach. Edited August 18, 2019 by MarcinV Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rumper Posted August 20, 2019 Author Share Posted August 20, 2019 @MarcinV dzięki ten sposób drugi działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts