Rumper Posted August 17, 2019 Posted August 17, 2019 Witam, mam pytanie co do pogody. W jaką pogodne najlepiej biorą okonie i na jaki grunt?
MarcinV Posted August 18, 2019 Posted August 18, 2019 (edited) znam dwie rady odnośnie łowienie okoni: - w kiwetniu,maju do czerwca okoń podobno czy duży czy mały, lubi jeść ikrę z trzcinek i innej roślinności. -"na fali okoń wali", wybiera się zatoczki w czerwcowe/lipcowe/sierpniowe upały gdzie wiatr spycha ciepłą wodę na trzcinki lub płytsze zatoczki. Podobno spychany jest tam pokarm dla drobnicy, okoń będzie wzdłuż tej płytszej zatoki. -łowienie okonia w toni na jiga w jesieni, podobno duże okonie są w jesienie pochmurne dni na głębokiej wodzie . Małe okonie żywią się, żyjątkami z dna.Duże okonie na jesieni lubią przebywać podobnie jak szczupak na granicy spadów, wody głębokiej i płytkiej. - zima boczny trok, wszystkie okonie w zimie schodzą do dna i duże i małe żywią się żyjątkami z dna -raki , tam gdzie raki tam i pasiaki Podobno to ich przysmak nie wiem, gdzie żyje rak bo nie spotkałem go na Wisłoku punkt 2 potwierdzam, jak jest wietrzyk w upalny dzień, to oknie faktycznie są przy tych zatokach. Edited August 18, 2019 by MarcinV
Recommended Posts