pohodzio Posted January 17, 2020 Posted January 17, 2020 Hei. Nie mam żadnego doświadczenia z wędkarstwem mychowym ale bardzo mam chęć spróbować ☺ Mam 2 wędki: Guideline EXP5 oraz SHIMANO AFTM #6-7 I teraz moje pytanie: Jaki kołowrotek/i zakupić do tych kijków? mam możliwość kupić używane : - Fenwick Iron Feather 5/6 - scierra xdp 5/6 - scierra do 5/6 - scierra tx 5/7 wraz z linkami Dodam, że mieszkam w Norwegii i będę łowił/ próbował ?? pstrągi z jezior w głównej mierze.
lichten Posted January 22, 2020 Posted January 22, 2020 Zasada jest taka, że kołowrotek powinien być w tej samej klasie co wędka i sznur. Co do firmy to bez znaczenia bo kołowrotek to głównie magazyn na sznur. Ściągasz ręką, zacinasz ręką, etc.
LuJu Posted January 22, 2020 Posted January 22, 2020 No chyba, że wędka jest w klasie 3, linka w klasie 1, a kołowrotek do linki w klasie 5/6 - i to jest czasem całkiem skuteczniejszy zestaw :) Wbrew pozorom kołowrotek jest bardzo ważny, bo przykręcenie na końcu wędki różnych, może mieć różne skutki - od "całkiem przyjemnie się macha cały dzień" do "nie czuje ręki po pół godzinie". Warto wiec przykręcić na próbę z nawiniętą linką i pomachać na trawniku zanim się kupi... jeżeli można oczywiście.
Recommended Posts