pohodzio Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 Hei. Nie mam żadnego doświadczenia z wędkarstwem mychowym ale bardzo mam chęć spróbować ☺ Mam 2 wędki: Guideline EXP5 oraz SHIMANO AFTM #6-7 I teraz moje pytanie: Jaki kołowrotek/i zakupić do tych kijków? mam możliwość kupić używane : - Fenwick Iron Feather 5/6 - scierra xdp 5/6 - scierra do 5/6 - scierra tx 5/7 wraz z linkami Dodam, że mieszkam w Norwegii i będę łowił/ próbował ?? pstrągi z jezior w głównej mierze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lichten Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 Zasada jest taka, że kołowrotek powinien być w tej samej klasie co wędka i sznur. Co do firmy to bez znaczenia bo kołowrotek to głównie magazyn na sznur. Ściągasz ręką, zacinasz ręką, etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted January 22, 2020 Share Posted January 22, 2020 No chyba, że wędka jest w klasie 3, linka w klasie 1, a kołowrotek do linki w klasie 5/6 - i to jest czasem całkiem skuteczniejszy zestaw :) Wbrew pozorom kołowrotek jest bardzo ważny, bo przykręcenie na końcu wędki różnych, może mieć różne skutki - od "całkiem przyjemnie się macha cały dzień" do "nie czuje ręki po pół godzinie". Warto wiec przykręcić na próbę z nawiniętą linką i pomachać na trawniku zanim się kupi... jeżeli można oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts