Jump to content

Rejestr połowu ryb - wody górskie

Ferdek

Recommended Posts

Witam wszystkich. W tym roku wyrobiłem kartę wędkarską, oraz wykupiłem zezwolenie na wody górskie i nizinne okręgu Krosno. Po otrzymaniu rejestru połowu ryb i zapoznaniu się z nim dokładnie w domu, dręczy mnie kilka pytań może dla nie których będzie to banalne, jednak nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi. 

1 - Mam 40 dni na wędkowanie w rzekach górskich. Po wykorzystaniu wszystkich pól, tracę również możliwość wędkowania na rzekach nizinnych? W regulaminie pisze że po wykorzystaniu rejestr traci ważność i podlega zwrotowi.

2 - W każdym dniu mam w rejestrze dwa pola na gatunek ryby. Jaki jest limit złowionych ryb na rzece górskiej?

3 - Czy na rzekach nizinnych muszę zawsze wpisywać w rubrykę miejsce i czas połowu nawet jeśli nic nie złapie?

Dziękuje z góry za cierpliwość oraz wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. :)

Cześć!
Od razu zaznaczę, że nie mam jeszcze zezwolenia na rok 2020, jednak nie sądzę żeby coś się zmieniło w stosunku do zeszłego sezonu.

1. W zezwoleniu masz dwa rejestry: wody górskie - 40 miejsc i wody nizinne ok 70 miejsc. Po wykorzystaniu wejściówek na wody górskie możesz dokupić sobie dniówki, a rejestr traci ważność i podlega zwrotowi. Natomiast nie masz ograniczenia wejść na wody nizinne, po zapełnieniu wszystkich pól możesz wymienić rejestr.

2. Limit ryb do zabrania na wodach nizinnych i górskich jest taki sam. Nie wiem jak się odbywa wpisywanie większej ilości gatunków, nigdy mnie to nie interesowało.

http://www.pzw.org.pl/pzwkrosno/wiadomosci/201390/67/uchwala_nr_nr_1_022020_z_dnia_10_lutego_2020_dotyczaca_uzupelnie

3. Tego nie jestem pewien, ale podejrzewam, że podobnie jak w Przemyślu czy Rzeszowie wpisujesz w rejestr fakt łowienia, nieważne czy coś złowisz czy nie.

Przy okazji, jeśli już interesują cię limity złowionych ryb w rzekach górskich, apeluję o zdrowy rozsądek. Zgodnie z prawem możesz zabierać ryby, niestety obecne przepisy nijak się mają do stanu faktycznego wód. Limity są po prostu mocno zawyżone, dużych ryb jest niewiele. Kondycja rzek górskich jest słaba, a będzie jeszcze gorsza.

Jakoś nie widać na tym forum zdjęć pstrągów 50+, mimo takiej rzeki jak San, nie mówiąc o tym że w innych pstrąg 40+ jest już wyczynem. Do tego lipień jest chroniony w zaledwie kilku rzekach, gdzie według mnie powinien być zakaz jego zabierania w całym okręgu.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedź. Ryb i tak nie zabieram. Interesuje mnie tylko łowienie. Bardziej chodzi o prawidłową interpretację przepisów. Bo mogę złapać wiecej ryb innych gatunków, ale gdzie je zapisac? Jeśli chodzi o rejestr to po wykorzystaniu tych 40 dni na rzekach górskich muszę od razu zwrócić rejestr czy mogę chodzić na rzeki nizinne i korzystać z wyznaczonych to tego miejsc w rubryce? Tak by było logicznie ale zasady mówią coś innego chyba że źle je interpretuje.

Na logikę. Zapełniasz górskie (tj.40 wejść) i nie masz tam wstępu. Chodzisz tylko na nizinne  więc nie musisz od razu wymieniać rejestru. Jeśli nie interesuje Cię branie ryb to wpisujesz tylko datę miejscowość , rzekę godziny od .. do.. Resztę kreskujesz . Na górskich cieszysz oko okolicznościami przyrody(,, nie o ryby w tym wszystkim chodzi"). Moim zdaniem na górskich  powinien być całkowity zakaz zabierania ryb, przez najbliższe kilka lat. Jeśli chodzi o nizinne też polecam kierować się rozsądkiem.