r.l Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Łowi któryś z kolegów na tej rzece? Jak z rybami na Osławie?
Kai Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Osobiście nie łapałem ale słyszałem od kolegi występuje tam kleń, świnka, pstrąg, lipień, brzana a przy ujściu do Sanu ponoć jest ładny boleń.
Pittspeed Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 ja przejeżdżałem przez most w Zagóżu i zawsze chciałem tam połowić, czytałem o świnkach w tej rzece, chcę się tam wybrać, może ktoś zna fajne rejony na tej rzece?
marekn Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 (edited) Osława to piękna, górska rzeka, nad którą mieszkam. Niestety w ogóle nie jest zarybiana, pilnowana jest tylko wtedy, gdy na tarło wchodzi świnka, dlatego pstrąg i lipień występuje w ilościach śladowych. Świnki i brzany jeszcze trochę zostło, zdarza się ładny kleń. Bolenia i szczupaka można trafić na ujściu do Sanu pod warunkiem, że jest cofka ( San przynajmiej na dwie turbiny, a Osława malutka). Ryb coraz mniej, ale za to cisza i piękne widoki. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited March 19, 2011 by marekn
r.l Posted March 20, 2011 Author Posted March 20, 2011 Pięknie wygląda to prawda. A te zdjęcia to w górnym biegu Osławy? Środkowym?
marekn Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Mniej więcej w środkowym. W dolnym odcinku, czyli okolice Tarnawy, Zagórza, też nie brak ciekawych miejsc. Jednak niewątpliwie najpiękniejsza jest Osława w górze( Prełuki, Duszatyn, Smolnik). Prawdziwe Bieszczady!!!
Pittspeed Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 jak ntam jest z dołkami, ciężko znaleść jakieś, z mostu wydawała się płyciutka
kroku Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Osława fajna rzeczka ,jest jedno takie miejsce jak sie nie mylę gdzie osława łączy sie z Sanem ,czasem można coś złowić .Bardzo dobrym miejscem są tzw.kucaby miejscowi wiedzą o co chodzi.
marekn Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Tak zwane " Kucaby", to już San w Załużu, nieco wyżej ujścia Osławy , ale fakt, miejsce fajne.
Franek Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Witam. Osława to naprawdę piękna rzeka. Wiosną pstrągi,latem klenie,zawsze można znaleźć coś dla siebie.A przede wszystkim spokój ,ciszę i co najważniejsze brak PRESJI innych wędkujących . Aha kroku miejscówka zwana kucabami jest nad Sanem a nie nad Osławą. pozdrawiam .
r.l Posted March 20, 2011 Author Posted March 20, 2011 A jak z lipieniem w Osławie? Co do ujścia Osławy to słyszałm ,że to dobre miejsce na każdą rybę?
marekn Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 (edited) Jak pisałem wcześniej, lipienie występują w ilościach śladowych, przeważnie to raczej lipieniki, takie 20+, choć jest kilka miejsc, gdzie trafiają się i trzydziestaki. Na "kabany" nie ma co liczyć, nie te czasy. Ujście Osławy jest dobre, ale tylko w czasie cofki, w inne dni woda sięga nieco wyżej kolan i ryby z Sanu do niej nie wchodzą. Na fotce ujście w połowie marca. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Edited March 20, 2011 by marekn
Pittspeed Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 (edited) co to są " Kucaby" , wogóle z niczym mi się to nie kojarzy, można jaśniej ? jak wyczytałem wody nizinne okręgu Krosno Osława Od ujścia potoku Kalniczka w Czaszynie do ujścia do rzeki San w Zagórzu ptyanie: jaki to mniej więcej odcinek (km) czy wszystkie przynęty są dozwolone : robak itp Edited March 21, 2011 by Pittspeed
marekn Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 (edited) Tu nie ma co wyjasniać," Kucaby" to zwykła nazwa własna pewnego miejsca, nie musi się kojarzyć, tylko po prostu funkcjonuje. Druga sprawa to taka, że odcinek górski kończy się przy ujściu potoku Kalniczka, ale w Tarnawie Dolnej, a nie w Caszynie ( sprostowanie w nowym wykazie wód górskich Okręgu Krosno 2009-2011), czyli kilka kilometrów niżej. Natomiast jeśli chodzi o dopuszczone przynęty na odcinku nizinnym Osławy ( około 5 km), co chyba powinno być logiczne, są takie, jak na wodach nizinnych. Edited March 21, 2011 by marekn
marekn Posted March 22, 2011 Posted March 22, 2011 Dzisiaj byłem dwie godzinki na "górnej" Osławie, wyżej Smolnika. Woda jeszcze pośniegowa, ale udało się dwa pstrążki wyciągnąć. Poza tym piękna pogoda i piękne widoki. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
marekn Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Dzisiaj byłem nad Osławą około dwóch godzin. Woda jeszcze trącona, bo w górach topnieje śnieg. Jedno branie na woblera i pstrąg 35 cm. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
Franek Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Dzisiaj byłem nad Osławą około dwóch godzin. Woda jeszcze trącona, bo w górach topnieje śnieg. Jedno branie na woblera i pstrąg 35 cm. No panie kolego GRATULACJĘ!!! Naprawdę ładna ryba i to na takiej wodzie.
marekn Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 Dzisiaj godzinka nad Osławą i dwa pstrążki: 20+ i 30+. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
komandos Posted March 27, 2011 Posted March 27, 2011 Gratuluje kolego, przy najbliższej okazji będę musiał się tam wybrać
marekn Posted April 1, 2011 Posted April 1, 2011 Dzisiaj testowałem i ustawiałem swoje woblery nad rzeką, ale pstrąga 30+ wyjąłem nieco później na obrotówkę. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
marekn Posted April 26, 2011 Posted April 26, 2011 Dzisiaj w końcu wybrałem się, po dłuższej przerwie, nad Osławę; wcześniej nie było okazji, bo tarło świnki, potem wyjazd na święta. Dwie godzinki testowałem nowe przynęty, woblery własnej produkcji, nowe obrotówki i woblery z FM. W sumie wyjąłem cztery pstrążki, trzy ponad 20 cm i jeden, ten na zdjęciu, ponad 30 cm. Jedna rybka się spięła. Wszystkie dosłownie oblepione przez pijawki. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
marekn Posted April 29, 2011 Posted April 29, 2011 Dzisiaj na Osławie spędziłem 1,5 godziny z @Frankiem,który miał coś większego na wędce, jednak się spięło, ale wygladało to raczej na świnkę. Ogólnie słabiutko, jedno skubnięcie na paprocha i jedna ryba pod nogami. Dziwi mnie trochę to, że jakby wymiotło klenie z tej rzeki, na tyle wyjść jeszcze ani jednego nie widziałem. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
jon987 Posted April 29, 2011 Posted April 29, 2011 Kropki pierwsza liga a z tymi kleniami to coś jest nie tak ja w tamtym roku o tej porze to już się ich dobrze nałowiłem a w tym roku to kiszka tak samo jest z okoniem
marekn Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Dzisiaj woda w rzece mocno trącona, chociaż wczoraj jeszcze płynęło kakao. Nad wodą spędziłem dwie godziny sprawdzając różne przynęty. W efekcie jeden pstrąg 30+ na smużącą osę własnej produkcji. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
jon987 Posted May 9, 2011 Posted May 9, 2011 Wszystkie dosłownie oblepione przez pijawki. właśnie powiedzcie o co chodzi mam taką małą rzeczkę w moich rodzinnych stronach i ostatnio też złowiłem dwa kropki i były oblepione pijawkami:confused:
Recommended Posts