Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć! 

Pytanie pojawiło się w mojej głowie, bo w niedzielę jadę na pstrągi a gdy sprawdziłem prognozę pogody, to widać mocny spadek ciśnienia. Różne opinie czytałem na temat wpływu ciśnienia na brania ryb lecz nic o pstrągach. 

Ja na pewno na ryby pojadę ale z ciekawością poznam wasze opinie i doświadczenia. Może jakieś sugestie co do metody i przynęty? 

Posted

Nigdy nie kieruję się ciśnieniem wybierając się na pstrągi. Wolne mam tylko w weekendy więc korzystam o ile pozostałe warunki pozwalają ? Gdzieś wyczytałem opinię , że pstrągi są najmniej wrażliwe na zmiany ciśnienia atmosferycznego. Musiałbym prowadzić notatki żeby to zweryfikować. 

Posted

Tak jak napisałem, niezależnie od prognoz mam w niedzielę czas i jadę na pstrągi:) 

Spadek ciśnienia jest solidny i to jest raczej pewne. 

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Posted (edited)

Moim zdaniem można olać ciśnienie. To znaczy, to nie jest taki, że pogoda i stan wody nie wpływają na żerowanie, ale ważniejsze jest próbowanie a nie patrzenie na wykresy.

Łowiłem pstrągi przy różnej pogodzie, temperaturze, porze dnia, skokach ciśnienia i stabilnym ciśnieniu. W wodzie niskiej, wysokiej, czystej i w kawie.
Z drugiej strony zaliczałem porażki w warunkach podręcznikowych.

Porównałem sobie na szybko zdjęcia i archiwalne dane pogodowe i nic z tego nie wynika, nie ma żadnego klucza. Serio, jak jest czas to trzeba jechać i sprawdzić czy jedzą ;)

Kilka przykładów z tamtego roku:

60 cm - pełne słońce, południe, 29 st.C, 1015 hPa, woda prześwietlona

57 cm - burza, południe, 7 st.C, 1017 hPa, kawa z mlekiem

54 cm - zachmurzenie, po południu, 25 st.C, 1008 hPa, trącona

53 cm - pełne zachmurzenie, południe, 3 st.C, 1016 hPa, pośniegówka

50 cm - zachmurzenie, po południu, 10 st.C, 996 hPa, czysta

50 cm - pełne słońce, rano 7 st.C, 1023 hPa, czysta

Edited by halfdanTheBlack
Posted
19 godzin temu, Mr. R napisał:

Cześć! 

Pytanie pojawiło się w mojej głowie, bo w niedzielę jadę na pstrągi a gdy sprawdziłem prognozę pogody, to widać mocny spadek ciśnienia.

Jutro jadę na Myczkowce z kolegą. Mam nadzieję, że będą aktywne. 

Posted

Ja i znajomy na zero, po 5h spiningu. Mijani wędkarze również informowali o braku kontaktu z rybami i wczoraj, i dziś.

Jak nigdy, nawet jednej rybki nie widziałem, nic spod nóg nie uciekło, martwa woda...