wifer Posted October 29, 2007 Share Posted October 29, 2007 Jeżeli macie jakieś propozycje, uwagi, bądź inne spostrzeżenia odnośnie treści artykułów na stronie, lub chcielibyście się wymienić swoimi poglądami, tutaj jest na to dobre miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wifer Posted January 16, 2008 Author Share Posted January 16, 2008 Może ktoś by mnie wyręczył i napisał jakiś artykuł o wędkowaniu podlodowym? Nie chodzi o chwalenie się ile to można nałapać okoni i płotek, ale np. jak wybrać się po raz pierwszy na lód, jakie przynęty, jak i gdzie robić dziury, jak zanęcać, jak zakładać przynęty, jaki sprzęt itp. Pytań można sobie postawić tysiąc. Może więc jakiś praktyk zlituje się w końcu nad teoretykami i stworzy Leżajskie Vademecum Wędkarza Podlodowego? Czekam na Wasze propozycje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanisław Mączka Posted January 17, 2008 Share Posted January 17, 2008 Nie jestem specjalistą w łowieniu podlodowym ale jest jedna zasada, którą trzeba opanować przed wejściem na lód - nie robić pająka, gdy lód zaczyna trzaskać. Wiem, bo to miałem. Jak zaczynał lód trzaskać to ja w ułamku sekundy byłem na czterech łapach na lodzie (to jest właśnie pająk). Po tym goście poznają neofitę podlodowego i drą z niego łacha ile wlezie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wifer Posted March 2, 2008 Author Share Posted March 2, 2008 Ponieważ jakoś nie chcecie zabierać głosu w tematach które umieszczam na stronie LSW, polecam ciekawy artykuł i jeszcze ciekawszą dyskusję na stronie WCWI dotyczącą artykułu "Zakazy, zakazy, zakazy" http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2729&Itemid=42 "Spinningiści. Zakała wędkarstwa, z którymi nie wiadomo co zrobić. Skuteczni, dobrze wyposażeni, wyedukowani, bezczelnie łowią ryby jeśli w danym łowisku jeszcze występują drapieżniki. Jakby ich wysłać na przysłowiowe "drzewo"?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
genek Posted March 2, 2008 Share Posted March 2, 2008 "Jeżeli ktoś wybierze się nad San to z pewnością na leszczyka ze spławikówką lub na brzanę z tradycyjną gruntówką"ale chyba okres ochronny brzany jest 1.I - 30.VI. ale i tak sie chce jechac na ryby Link to comment Share on other sites More sharing options...
wifer Posted March 2, 2008 Author Share Posted March 2, 2008 Racja - dobrze że o tym przypominasz. Tyle tylko że jak już weźmie to weźmie. Ja natomiast mam zasadę, której jestem wierny od lat. Przez pierwsze pół roku nie zabieram ryb wodzie. Dzień pierwszego maja też mnie wiele nie podnieca. Praktycznie dopiero od lipca kiedy sandacz i sum zdąży już odpocząć, a szczupak nabrał odpowiedniego ciała, co jakiś czas wrzucę coś na patelnię lub do lodówki. Tym sposobem o pewnych rzeczach pozwalam sobie zapomnieć. Podobnie podchodzę do wymiarów ochronnych. Rybka dla mnie zaczyna się od 50 cm za wyjątkiem suma którego trochę poważniej zaczynam traktować od 80 cm. Szkoda tylko, że ostatnio nawet tych jest już niewiele To wszystko jednak wcale nie znaczy, że wiosną nie wychodzę na ryby. Jednak nie traktuję tych wypraw inaczej jak zabawę i eksperymenty z wędką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siksa Posted April 1, 2008 Share Posted April 1, 2008 Gdyby nie 1 Kwietnia to ten artykuł byłby rewelacyjną wiadomością dla wędkarzy. Szczególnie opcja mówiąca o zakazie piastowania stanowisk powyżej 30 roku życia. Ryby z radości zaczęłyby brać Link to comment Share on other sites More sharing options...
wifer Posted May 8, 2009 Author Share Posted May 8, 2009 Może do tego co poniżej ten wątek za bardzo nie pasuje, ale nie chciałem otwierać kolejnego, bo tyle tego się natworzyło, ze sam już się w tym gubię. Chciałem się jednak podzielić z Wami tym co wczoraj padło na zebraniu zarządu koła. Otóż Staszek przyniósł okolicznościową monetę 10 zł. z wybitym szczupakiem. Jest to dość ciekawa rzecz szczególnie dla numizmatyków, tym bardziej że jak mówił ma się podobno sukcesywnie ukazywać cała seria rybek. Staszek obiecał zamówić tego trochę więc jeżeli ktoś by był zainteresowany to zgłoszenia do niego. No i jeszcze cena - 20 zł. Jednak myślę że warto. Druga rzecz to okolicznościowe znaczki metalowe z okazji jubileuszu PZW. Rozprowadza to Okręg a zamówić można za pośrednictwem Koła. W naszym przypadku możecie zgłaszać to do mnie lub zamawiać w naszych sklepach - zapłata z góry. Cena 5zł. Koło zakupi tylko 30 szt. więc jeżeli chcecie to nie zwlekajcie tylko zgłąszajcie akces u Pawła lub Ździcha ewentualnie u mnie. Podobno są jeszcze jakieś inne znaczki PZW w sklepie więc jeżeli chcecie coś sobie wpiąć w czapkę to pytajcie. No i jeszcze jedno co każdego ucieszy. Były pokaźne zarybienia pstrągiem - Złota, sumem - San i szczupakiem - Floryda, San, Brzóza. Niestety efektami tej akcji będziemy mogli się cieszyć dopiero pod koniec kadencji zarządu. Ryby były wielkości zapałki ;D za to liczone w tysiącach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beret Posted May 11, 2009 Share Posted May 11, 2009 Czy można gdzieś zobaczyć jak te znaczki wyglądają?Zarybienie zawsze cieszy . Link to comment Share on other sites More sharing options...
wifer Posted May 15, 2009 Author Share Posted May 15, 2009 Można o nie pytać w sklepie wędkarskim w Rynku, natomiast moneta pokazana jest na stronie Koła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanisław Mączka Posted May 28, 2009 Share Posted May 28, 2009 Na ryby nie ma kiedy pojechać....: http://www.pzw.org.pl/1295/wiadomosci/19273/60/kopciuszek_zwyczajny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stanisław Mączka Posted June 23, 2009 Share Posted June 23, 2009 http://www.pzw.org.pl/1295/wiadomosci/20127/60/xxix_okregowy_zjazd_delegatow__sprawozdawczowyborczy Cześć postanowiłem tutaj dawać linki do artykułów ze strony PZW. Możecie się z niego dowiedzieć o wyborach w Okręgu. Prezes Koła Leżajsk był delegatem na ten zjazd. Został ponownie wybrany do kolejnej kadencji. W czwartek będzie przydział funkcji. Wifer wszedł w skład Okręgowego Sądu Koleżeńskiego - zacznijcie się bać Ci co kłusujecie! (Ale oni nie czytają naszego forum). Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted March 13, 2011 Share Posted March 13, 2011 Zamykam wątek. Proszę o umieszczanie komentarzy pod artykułami Link to comment Share on other sites More sharing options...
krs Posted March 27, 2011 Share Posted March 27, 2011 Przeniosłem około 150 komentarzy z lat ubiegłych, teraz znajdują się one bezpośrednio pod artykułami. Ten wątek jest już definitywnie zamknięty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts