Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jakie marki polecacie a co nadaje się wyłącznie do kosza? Pytam bo straciłem już cierpliwość do testowania poszczególnych modeli.

Z karpiami miałem mało do czynienia, ale na drapieżniki z gruntu moje ulubione to karpiowe haki OWNER, jedne z najostrzejszych haczyków z jakimi się spotkałem.

Posted

Ze swojej strony mogę polecić Ci haki KORDA KAPTOR KURV SHANK http://www.rockworld.pl/k,29,haki/pk,63,korda/dz,1725,korda-kaptor-kurv-shank----new-2010---.html oraz KORDA KAPTOR WIDE GAPE http://www.rockworld.pl/k,29,haki/pk,63,korda/p,1724,korda-kaptor-wide-gape----new-2010---.html.Przy tych drugich dodatkowo w zależności czy łowię na kulki pływające czy tonące,trzonek przedłużam kawałkiem rurki termo albo Carprus Mouth Snagger http://www.sklep-karpiowy.pl/carprusmouthsnaggerochotkabrazowa-p-267.html.W tym sezonie dużo nie siadałem za karpiem ale na kilkanaście złowionych nie zanotowałem ani jednej spinki kiedy używałem tych haków ,nawet kiedy na włos zakładałem kulki 22mm a hak na przyponie miałem w rozmiarze 6 ;).Jeżeli łowisz na methode a miejscówkę masz na płytkiej i przejrzystej wodzie ,staraj się stosować haki matowe.Refleksy świetlne odbijane od haka mogą dodatkowo wzbudzać nieufność karpi.Czasami dobrym ale nie trwałym rozwiązaniem jest "zmatowić" hak nad świeczką;).

Posted

Dzięki ci rapala za odpowiedź, dopiero się uczę jak łowić duże karpie i mam z tym wiele problemów, ciężko jest mi się przestawić z spławikowo/federowego delikatnego łowienia, ale sobie nie odpuszczę bo pokochałem to łowienie.

Kolego Seatvario chodzi o spinki i niezacięte brania, narzazie nie udało mi się jeszcze przechytrzyć ryby powyżej 6 kg więc nie sugeruj że sieje bajeczki.

• 8 months later...
Posted

HIKARA oferuje dobre haki w przystępnej cenie. Traper je reklamuje w katalogach na 2011rok, więc na pewno mają uznanie karpiarzy, ale i również moje ;)

Polecam Teflon Pop-Up i "Bananki" ;)

• 2 weeks later...
Posted

Ja polecam TB , korda , Pelzer . Bardziej skupił bym się w twoim zapytaniu nad kształtem! Temat obszerniejszy!

• 9 months later...
Posted

Mam zamiar kupić haki TB seria Evolution i Speicmen 2XS rozmiary 4,6. Łapał ktoś na coś takiego i czy warto. Za kupnem przemawia cena 6 zł za paczkę, ale czy warto?

Posted

Za 6 zł??? Na hakach nie ma co oszczędzać bo to bardzo ważny element zestawu końcowego!! Ja wolałbym dołożyć i kupić inne, no ale to Twoja decyzja!

Posted

Znaczy normalna cena tych haków to 12 zł. Chodziło mi czy ktoś ich używał tych modeli. A tak na marginesie to zdaje sobie sprawę, że TB to nie najlepsza firma, ale niektórzy używają takich haków i sobie chwalą. Ja osobiście nie miałem styczności z tymi hakami, używałem gotowych przyponów z Mistrala i o dziwo nie miałem ani jednej spinki karpia:eek:. Teraz sam chce coś powiązać.

Posted

Kiedyś jak zaczynałem przygode z karpiami to kupowałem gotowe przypony jak i haki TB, lecz miałem troche spinek i zdecydowałem sie na zmiane firmy- liczba spinek momentalnie spadła!! Co wędkarz to inna opinia! Najlepiej kup te z TB i jakieś z wyższej półki i wtedy sam porównasz które są lepszejsze!

Posted

Jeśli chodzi o mnie to podobnie jak z kulkami , przetestowałem sporo haków różnych firm. I doszedłem do wniosku że będę trzymał się 3 konkretnych kształtów. (W prezentacji chodziło mi o kształt bardziej niż o firmę)

1. GLT Penetrator 2 Carp

2. Fox Series 2 Hook

3. Nash Fang X

Dziś spokojnie mogę stwierdzić że większość dostępnych w Polsce haków jest bardzo dobra i przy ich dobieraniu bardziej opieram się o to czy hak jest ostry i ma w/w. kształt niż cena czy firma.

W związku z tym ciekawym tematem chciałbym się Was zapytać jak zapatrujecie się na temat doboru haka (rozmiar np. 1/0 , 1 , 2 , 4 itd do średnicy kulki 16-18-20-25mm.......itd )

Na jakich rozmiarach haków najczęściej wiążecie swoje przypony i czy na podstawie swoich (Waszych) obserwacji i doświadczeń jesteście w stanie stwierdzić że dany hak (rozmiar) ma wpływ na zachowanie karpia tuż przed pobraniem do pyska przynęty na włosie. Zapytam wprost o to czy kamuflaż jakikolwiek ma znaczenie ? Czy "silikonowe robaczki" pana Ray Dale-Smith to "zabawki" bardziej dla karpiarzy czy dla Karpi.

Zapraszam do dyskusji :beer:

Posted

Z racji tego,że lubię mniejsze przynęty i nie używam kulek o większej średnicy niż 20 mm zapomniałem o hakach numeracji 1/0,1,2.Większość moich zestawów wiążę na 4-6 a w tym sezonie dołożyłem 8.

Moim zdaniem są kształty,które przy odpowiednim wiązaniu pomogą nam podczas brania i zestawy z tymi hakami są chwytne.A co do robaczków Carp'r'us to osobiście je stosuję i wolę o wiele bardziej od rurek termo.Po pierwsze są dobrze wyprofilowane i nie potrzebujemy pary czy innych zabiegów aby odpowiednio ją wyprofilować a po drugie wielokrotnie mi się zdarzało (w przypadku termo),że po wyciągnięciu rybki rurka termo była odkształcona bądź zniszczona co eliminowało przypon.Z robaczkami nie ma problemu,są wielokrotnego użytku.

• 1 month later...