Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czesc :) Mam pyt. dotyczące białych robaków. Zaoferowałem im kąpiel i muszę powiedzieć, że jest różnica, niż prosto ze sklepu.

Tylko Do czego je teraz dać, dalej poszukać trocin czy np mogę do mąki kukurydzianej?

Myślicie, że (eksperyment) zmielenie truskawkowego kisielu i wymieszanie robaków odda im pożądany zapach? albo do kukurydzy?

Kurkumę ze sklepu wsypać do jakiegoś pudełeczka i później robaki żeby sobie pochodziły?

I ostatnie pytanie w sprawie kukurydzy, jeżeli chcę dodać aromat to wlać go do wody z ziarnami?

Posted

Kisiel bym odradził ponieważ w kontakcie z wodą robaki mogą się skleić. Najlepszym sposobem , który stosuję łowiąc na białe robaki to poprostu dodaję ich większą ilość do zanęty i takie zakładam na haczyk. Zapach mają taki sam jak zanęta a oto chyba chodzi.

Posted

Po "wymyciu" białych robaków, najlepiej osuszyć je odrobiną mąki kukurydzianej i wrzucić na sitko aby przez nie przeszły (wilgotne grudki z mąki zostaną na sitku) - a następnie wrzucić je do pudełka wypełnionego mąką kukurydzianą (ważne, aby mąka była sucha).

Za najbezpieczniejszy (tj. nie powodujący padnięć) "atraktor" do białych robaków i pinki, uważam cynamon (byle nie za dużo) dodany do mąki kukurydzianej w której przechowuje się robaki.

Przed dodaniem robaków do zanęty, mąkę należy oczywiście odsiać na drobnym sitku - mąki nie wyrzucamy na brzeg, tylko chowamy do np. woreczka i wyrzucamy w domu do kosza.

PS.

O ile "mycie" białych robaków jest wskazane, to przy pince jest to zabieg konieczny - śmierdząca pinka w zanęcie/ na haczyku, to nawet o 70-80% brań mniej !! - zdarzają się wyjątki, że smród pinki nie przeszkadza, ale też na pewno nie pomaga...

Posted

A gdybym chciał zapachnić robaki np olejkiem wanilinowym to po prostu wlać go do mąki czy trocin ?

Zapach truskawki do robaków z czego mógłbym uzyskać? W sklepach wędkarskich jest dużo kuku z aromatem truskawkowym.

@lama robaki oczywiscie dodaję, ale teraz bawię się w eksperymenty plus swoja zanęta :)

Posted

Kilkanaście lat temu będąc na dłuższym wypadzie nad Soliną zagadnęli mnie wędkarze ze Śląska i pokazali mi swoje super naspidowane białe robaki. Były wymieszane z jakimiś ziołami, których nazwy teraz sobie nie przypomnę, ale były to jakieś zwykłe zioła KUCHENNE. Robaki zachowywały się w nich jak nakręcone,trudno było je założyć na hak, to miało zwiększyć ilość brań. Spróbowałem więc, na jedną wędkę założyłem te spidy, a na drugą tradycyjnie płatki owsiane. Nie mogli uwierzyć jak zobaczyli, że na płatki pociągnąłem kilka leszczy w przedziale 40-50 cm, a na nakręcone robaki zero efektów. Oczywiście podzieliłem się z nimi płatkami czego efektem było miłe spędzenie nocy z dużą ilością.......... złowionych ryb, oraz z tradycyjnymi "Rozmowami Polaków o Świcie":D

Posted
A gdybym chciał zapachnić robaki np olejkiem wanilinowym to po prostu wlać go do mąki czy trocin ?

Zapach truskawki do robaków z czego mógłbym uzyskać? W sklepach wędkarskich jest dużo kuku z aromatem truskawkowym.

Po prostu kup jakiś dobry atraktor waniliowy czy truskawkowy i wsyp odrobinę do mąki z robakami - ale ostrzegam - robaki mogą paść przy dłuższym przechowywaniu w takim "atraktorze".

Skład niektórych atraktorów jest mocno "chemiczny" - więc może szkodzić robakom, dlatego należy je dawać (z wyczuciem) na kilka godzin przed łowieniem - albo też metodą prób i błędów "wypraktykować" taki atraktor danej firmy, który robakom nie szkodzi.

Jak już pisałem wcześniej, białym robakom nie szkodzi niewielki dodatek cynamonu - wtedy ładnie pachną i są "łowne" ;) - nie polecam natomiast przyprawy piernikowej - nie wiem co w niej jest szkodliwego, ale to prawdziwy "killer" robaków.

Posted

Jeżeli chodzi o cynamon to kupujesz z jednej firmy czy nie ma znaczenia? Rosówki też podkręcałeś czy się nie nadają?

Kilkanaście lat temu będąc na dłuższym wypadzie nad Soliną zagadnęli mnie wędkarze ze Śląska i pokazali mi swoje super naspidowane białe robaki. Były wymieszane z jakimiś ziołami, których nazwy teraz sobie nie przypomnę, ale były to jakieś zwykłe zioła KUCHENNE. Robaki zachowywały się w nich jak nakręcone,trudno było je założyć na hak, to miało zwiększyć ilość brań. Spróbowałem więc, na jedną wędkę założyłem te spidy, a na drugą tradycyjnie płatki owsiane. Nie mogli uwierzyć jak zobaczyli, że na płatki pociągnąłem kilka leszczy w przedziale 40-50 cm, a na nakręcone robaki zero efektów. Oczywiście podzieliłem się z nimi płatkami czego efektem było miłe spędzenie nocy z dużą ilością.......... złowionych ryb, oraz z tradycyjnymi "Rozmowami Polaków o Świcie"

Wierzę Ci na słowo, jednak sam muszę się do tego przekonać :D