Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Jestem zainteresowany kupnem o to takiego kija, chciałbym go używać do połowu szczupaka, sandacza ewentualnie okonka na zbiornikach do 15m. Chciałbym uzyskać opinii, czy ten kijek warty jest tych pieniędzy ok 400zł?? a może polecilibyście coś innego??

Posted

Witam,

Moim zdaniem wybór jednego kija do połowu wszystkich 3 wymienionych ryb: sandacza, szczupaka i "okonka" nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem, wręcz przeciwnie. Szczupak i sandacz jeszcze tak (7-28g) ale + okonek to już zupełnie inna wędka we wszystkich parametrach. Poza tym x-fast tez nie jest idealnym rozwiązaniem na szczupaka (i na pewno nie na okonia). Do tego dochodzi długość wędki.. Jak dla mnie na łódkę najbardziej optymalną długością jest 2,00 m lub 2,13 (do 2,20) i w cale nie jest to związane jedynie z komfortem łowienia, ale też z pracą kija, prowadzeniem przynęty, czuciem i zacięciem.

Posted

Masz coś ciekawego do zaoferowania?? potrzebuje jakiś dobry sprzęt do łowienia z brzegu czyli na pewno coś od 2,60. Swoją drogą posiadam spining którym łowie sandacze i szczupaki Jaxon syrius 2.70m 10-40g służy mi już kilka lat nie wiem czy to jest akcja fast czy x-fast (sprzęt z dolnej półki ok 150zł) lecz słabo wyczuwam na nim brania.

Zamierzam w nowym sezonie uzbroić się w coś porządnego:) lecz jakiś na pewno lżejszy sprzęt, jakąś pewnie wklejankę.

Posted

No tak, nie wspomniałeś że wędkujesz z brzegu. Jakoś z automatu pomyślałem że z łódki.

Nie znam kompletnie kijów Jaxona. Jeśli chcesz mieć jednego kija uniwersalnego to zależy na co chcesz łowić lub łowisz najczęściej - blachy i woblery (bez jerków), czy też gumy na główkach jigowych, bo wybór kija do blach czy woblerów powinien nieco różnić się od połowu na gumy. Przy łowieniu na blachy czy woblery (to też zależy od ich gramatur) kij powinien się dosyć dobrze ładować i nie być zbyt sztywny (pałowaty), coś w akcji MF lub F (długość pomiędzy 2,60 a 2,90).

Za to do gum i jigowania nimi kij powinien być bardziej sztywny, gdyż musisz mieć kontrole nad podbijaniem gumy i szybkim zacięciem. W takich pieniądzach myślę że będzie to kij maks do 2,70 - do tego dobrze byłoby aby miał ładne ugięcie (chodzi o to aby blank w miarę pracował pod ryba, bo inaczej możesz zaliczyć sporo "spadów").

Tak naprawdę powinieneś sam pomacać kije w sklepie i wyczuć co Ci leży najbardziej, chyba ze ktoś z forumowiczów doradzi Ci model po swoich doświadczeniach. W grę pewnie wejdzie coś np. z Dragona, Mikado, Kongera.

Ja mógłbym doradzić coś z marki Fenwick czy też St. Croix, nawet coś z pracowni, choć ostatnio najbardziej spodobał mi się ten pierwszy - ale to co wspomniałem jest trochę droższe.

Pzdr.

Posted

Ja Ci polecam Team Dragon Silver Edition 2,7 m, 10-28 gr, akcja: X-Fast. Bardzo dobrze mi się nim łowi na gumy zarówno na zbiornikach zaporowych jak i na Wiśle. A kupisz go za 200-280 zł. Przelotki i uchwyt także Fuji, trochę gorsza jakość korka niż Team Dragon.