Jump to content

Recommended Posts

Posted

Koledzy, czy macie jakiś patent na szybkie i sprawne wycinanie sterów z poliwęglanu (0,8mm) do małych wobków (1,5cm-2,5cm)? Na dzień dzisiejszy bawię się nożycami krawieckimi, a później szlif pilniczkiem, ale zabawy jest sporo:(

Drugie pytanie: gdzie w rzeszowie można dostać poliwęglan na stery?

Posted

Do poliwęglanu 0,8mm, stosuję zwykłe nożyczki do papieru, dają radę, a są poręczniejsze niż krawieckie, potem tylko szlif drobnym papierem ściernym. Wykonaj wzór steru, np. z tektury, blachy itp., odrysuj i wycinaj, będzie szybciej. A poliwęglan najprędzej i chyba najtaniej kupisz na allegro.

Posted
Do poliwęglanu 0,8mm, stosuję zwykłe nożyczki do papieru, dają radę, a są poręczniejsze niż krawieckie, potem tylko szlif drobnym papierem ściernym. Wykonaj wzór steru, np. z tektury, blachy itp., odrysuj i wycinaj, będzie szybciej. A poliwęglan najprędzej i chyba najtaniej kupisz na allegro.

Ze wzorem właśnie tak robię, tyle że element steru "wchodzący" w woblera wycinam w kształcie "uśmiechu", by zmieścił się drut i obciążenie. Problem właśnie mam z tą częścią. A tak z innej beczki, zawierałeś może jakieś bliższe i częstsze znajomości z głowatką? Piękna rybka, a jakoś do tej pory faworyzowałem lipaski i nie miałem przyjemności spotkać się z nią:(.

Posted

Nigdy nie nastawiałem się na głowatkę, choć co roku obiecuję sobie, że w tym sezonie już na pewno. Może w tym dokupię sprzęt i zacznę. Niektórzy moi koledzy cały rok czekają na czerwiec i z muchówkami szukają tej ryby, i efekty mają. Osobiście raz miałem tę rybę na kiju, gdy na woblera, na osiemnastce, rąbnęła mi na nizinnym Sanie. To tak jakbym zapiął lokomotywę. Wyciągnęła 150 m żyłki i na tym koniec.