luksaj Posted February 24, 2012 Posted February 24, 2012 (edited) Podejrzewam że jak większość z nas nie mogąc doczekać się sezonu wędkarskiego , wspominam ubiegły sezon i wszystkie wyprawy i ja robię sobie podsumowanie co , jak , kiedy i gzie , wyciągając z tego swoje nauki i wnioski .Przyszedł mi do głowy pomysł że mogli byśmy się podzielić naszymi spostrzeżeniami. Zaczynając od siebie zauważyłem duży wpływ na brania , z reguły łowie z lodzi wiec mam kilka zestawów i rożne plecionki , więcej brań miałem na zestaw z plecionka Stren zielona niż Stren microfuse ( taka biała niby przezroczysta ) obydwie 8 LB . Tak samo sposób mój podpływania i ustawiania sie na miejscówce odnotowałem więcej brań ustawiając się za miejscówka i sprowadzając przynętę z nurtem niż na odwrót . O robieniu hałasu to raczej rzecz jasna im mniej go robię tym lepsze wyniki . Może i wy zauważyliście jakieś zależności ? Edited February 24, 2012 by luksaj
arek Posted February 25, 2012 Posted February 25, 2012 Ja zauważyłem coś bardzo dziwnego: Jeśli jadę na ryby i nie kieruje to na drugi dzień boli mnie głowa i pić mi się chce.Co ciekawe; im dalej jedziemy i więcej nas jest, tym bardziej objawy są silniejsze:)
luksaj Posted February 25, 2012 Author Posted February 25, 2012 Po ściągnięciu chmurki lepiej wyczuwam brania ale nie do końca o tego typu zależności mi chodziło
Mateusz91 Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 @arek Może być to spowodowane zmianą środka przemieszczania się z miejsca na miejsce. Zauważona pewna zależność - im dalej jedziesz, tym bardziej odczuwany ból głowy. Zapewne silnik zbyt głośno pracuje lub tłumik jest przerdzewiały. Pogadaj z kolegami niech sprawdzą te usterki:D:D:D
LuJu Posted February 26, 2012 Posted February 26, 2012 Może to od pustych butelek dzwoniących w bagażniku?
LukaszZ Posted February 28, 2012 Posted February 28, 2012 Po ściągnięciu chmurki lepiej wyczuwam brania ale nie do końca o tego typu zależności mi chodziło
krs Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 więcej brań miałem na zestaw z plecionka Stren zielona niż Stren microfuse ( taka biała niby przezroczysta ) obydwie 8 LB . Używałem Strena Microfuse 0,12 i 0,15. Plecionka inna niż wszystkie, bardzo sztywna i podobno niewidoczna w wodzie co chyba nie do końca jest prawdą Na 0,12 złowiłem sporo ryb, na 0,15 chyba ŻADNEJ A łowiłem porównywalną ilość czasu. Zauważyłem że grubsze rozmiary plecionek w kolorze białym nie za bardzo przypadają naszym rybom do gustu Staram się teraz unikać białych linek, kupuję sprawdzone zielone
LuJu Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Staram się teraz unikać białych linek, kupuję sprawdzone zielone Muszkarze wiedzą o tym od lat, a linki mają dużo grubsze
krs Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Czyli jednak coś z tym "niewidocznym", białym kolorem musi być nie tak Gdybym łowił na muchę pewnie takiej plecionki nigdy bym nie kupił
LuJu Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Chodziło mi raczej o to, że linki muchowe, które mają kilka mm średnicy, tradycyjnie barwione są na biało/żółto jeżeli są pływające, a tonące są z reguły ciemnozielone lub brązowe i taki układ rybom nie przeszkadza. Jezeli to się da przenieść na spinning to wyszłoby, że jak się łowi na plecionki przy powierzchni, np. bolenie, to mogą być białe (ryba widzi przynętę na tle nieba), a jak w toni/przy dnie to już lepsze byłyby ciemne (ryba widzi przynęte na tle dna, roślin i wody)?
krs Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 Ciekawa teoria Faktycznie, do opadu bardziej sprawdzały mi sie plecionki ciemne - zielone tzw. moss green. Powierzchniowo łowię tylko na pływające jerki i nie zwracałem uwagi na kolor plecionki. Mam akurat szpulkę dobrej białej Power Strike i pewnie nawinę ją multik, szkoda aby się zmarnowała
popek_1990r Posted May 11, 2012 Posted May 11, 2012 A ja zauważyłem, że czym więcej dni słonka tym mocniejsze brania linów z rana w zbiorniku w którym łowię. Dodam też, że lepsze wyniki mam gdy na rybach jestem sam niż z kimś. Jaki z tego morał ? Cisza, cisza i jeszcze raz cisza.
Recommended Posts