Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam!

Czy łowi ktoś z was regularnie płocie?

Chciałbym spróbować na wiosnę dobrać się do nich.:)

Prosiłbym o porady:

-najbardziej interesuję mnie czy przynęta ma leżeć na dnie czy w toni, wysoko nad dnem ? Łowiąc leszcze daję cały przypon na dnie i czasem przychodzi jakaś płoć ale w tym roku chcę się szczególnie do nich dobrać a wiem że w łowisku jest jej bardzo dużo co można zaobserwować choćby na zawodach, praktycznie wygrywa ten kto złowi pół siatki płoci a nie ten co nastawił się i złowił kilka pięknych leszczy czy innych ryb.

-jaki rozmiar haczyka

-jaka przynęta według was jest najskuteczniejsza

-jaki gruby przypon, żyłka główna

Mile widziane także inne wasze wskazówki i spostrzeżenia;)

Edited by mateusz95
Posted

Z płociami moje doświadczenia z poprzedniego sezonu są takie, że w zanęcie musi się znajdować dużo konopi gotowanych lub prażonych (zależy czy łowisz z dna czy w toni). Dodatkowo możesz dołożyć pinkę w niewielkich ilościach, żywą lub przemrożoną dzień wcześniej.

Posted (edited)

Lat temu paręnaście, pasjami lubiłem łowić płocie w jeziorze, na odlegościówkę z opadu. Na haczyku dwa ziarnka pęczaku wymieszanego z atraktorem na płoć, i ten sam pęczak wystrzeliwany z procy jako zanęta. Zestaw wyglądał mniej więcej tak: żyłka główna 0.14, przypon 0.10 na małym krętliku, spławik ołóweczek 3+1 z wklejaną anteną, całe obciążenie, oprócz jednej śrucinki, pod spławikiem. W takim układzie, nawet lekkim zestawem można podać przynętę daleko.

Ilu ludzi tyle metod :)

Edited by LuJu
  • 3 months later...
Posted

Witam

Szukam odpowiedzi na następujące pytania, z góry dzięki za odpowiedzi.

- Czym nęcić płoć, na zalewie woda od 1,5-12m bardziej stojąca.

- Na jakiej głębokości najlepiej '' zapolować '' na płoć.

- Co na haczyk, kukurydza, biały, pinka ? (kanapka?)

Inne podpowiedzi mile widziane, Pozdrawiam :D

Posted

1 Nęcić polecam robinsonowską G5 z 1 opakowaniem gliny rozpraszającej i odrobiną jokersa lub pinki.

2 większe osobniki stoją z regóły na głębszej wodzie i biorą z dna, mniejszyn lepiej jest podać przynęte 5-10 cm nad nim.

3 Najlepsza jest ochotka, białe i pinka to także dobre przynęty, kukurydza jest przynętą selektywną na nie rybę poniżej 15 cm raczej nie złapiesz.