mateusz95 Posted March 3, 2012 Posted March 3, 2012 (edited) Witam! Czy łowi ktoś z was regularnie płocie? Chciałbym spróbować na wiosnę dobrać się do nich. Prosiłbym o porady: -najbardziej interesuję mnie czy przynęta ma leżeć na dnie czy w toni, wysoko nad dnem ? Łowiąc leszcze daję cały przypon na dnie i czasem przychodzi jakaś płoć ale w tym roku chcę się szczególnie do nich dobrać a wiem że w łowisku jest jej bardzo dużo co można zaobserwować choćby na zawodach, praktycznie wygrywa ten kto złowi pół siatki płoci a nie ten co nastawił się i złowił kilka pięknych leszczy czy innych ryb. -jaki rozmiar haczyka -jaka przynęta według was jest najskuteczniejsza -jaki gruby przypon, żyłka główna Mile widziane także inne wasze wskazówki i spostrzeżenia;) Edited March 3, 2012 by mateusz95
mapet77 Posted March 3, 2012 Posted March 3, 2012 Z płociami moje doświadczenia z poprzedniego sezonu są takie, że w zanęcie musi się znajdować dużo konopi gotowanych lub prażonych (zależy czy łowisz z dna czy w toni). Dodatkowo możesz dołożyć pinkę w niewielkich ilościach, żywą lub przemrożoną dzień wcześniej.
LuJu Posted March 3, 2012 Posted March 3, 2012 (edited) Lat temu paręnaście, pasjami lubiłem łowić płocie w jeziorze, na odlegościówkę z opadu. Na haczyku dwa ziarnka pęczaku wymieszanego z atraktorem na płoć, i ten sam pęczak wystrzeliwany z procy jako zanęta. Zestaw wyglądał mniej więcej tak: żyłka główna 0.14, przypon 0.10 na małym krętliku, spławik ołóweczek 3+1 z wklejaną anteną, całe obciążenie, oprócz jednej śrucinki, pod spławikiem. W takim układzie, nawet lekkim zestawem można podać przynętę daleko. Ilu ludzi tyle metod Edited March 3, 2012 by LuJu
ThePrzemyślanin Posted June 15, 2012 Posted June 15, 2012 Witam Szukam odpowiedzi na następujące pytania, z góry dzięki za odpowiedzi. - Czym nęcić płoć, na zalewie woda od 1,5-12m bardziej stojąca. - Na jakiej głębokości najlepiej '' zapolować '' na płoć. - Co na haczyk, kukurydza, biały, pinka ? (kanapka?) Inne podpowiedzi mile widziane, Pozdrawiam
wróg publiczny Posted June 15, 2012 Posted June 15, 2012 1 Nęcić polecam robinsonowską G5 z 1 opakowaniem gliny rozpraszającej i odrobiną jokersa lub pinki. 2 większe osobniki stoją z regóły na głębszej wodzie i biorą z dna, mniejszyn lepiej jest podać przynęte 5-10 cm nad nim. 3 Najlepsza jest ochotka, białe i pinka to także dobre przynęty, kukurydza jest przynętą selektywną na nie rybę poniżej 15 cm raczej nie złapiesz.
Recommended Posts