Jump to content

Recommended Posts

Posted

Poszukuje jakiegoś patyka muchowego, który to wprowadzi mnie w tajniki tej pięknej metody łowienia. Sam nie wiem czego szukam, bo nie znam się na tym nic, ale liczę na waszą pomoc i wskazówki, jaki kij będzie dobry na początek. Mam zamiar łowić klenie na Wisłoku, ale i na San za kropkiem też podjadę. Kasa jaką dysponuje to ok 150zł.

Posted

Do suchej na San to prędzej trzeba szukać kija #3 max #4 taki z 9' - tutaj będzie potrzebne nieco delikatności ;), na Wisłok do klenia #5/6 spoko da radę, ale z delikatnością to nie ma nic wspólnego... mam kijek kongera world champion fly #5/6 on kosztuje coś koło 180 PLN. Na początek wystarczy do nauki, ale może w klasie #4/5, ten mój to straszna maczuga. Jeśli chcesz pomachać tym sprzętem to możemy się spotkać na Wisłoku.

Pozdrawiam

Posted

Moze cie interesuje kij Dragon Millenium Trout 5/6# dl.290cm. Kupiłem go za 200zl moze bylem z nim nad woda z 5 razy cena jaka mnie interesuje to z połowe wartosci:)

Posted

Posiadam Robinson Aquarius Fly master 270cm tylko że w klasie 5 , mam go już kilka dobrych lat ,uniwersalny patyk o średnio szybkiej akcji.Z czystym sumieniem mogę Ci go polecieć ,macha się tym kijkiem bardzo przyjemnie a i cena przyjemna.

Posted

Dziękuje wszystkim za pomoc. Kijek zakupiony i oby się sprawdził:D . Trzeba teraz zakupić materiały na muchy i coś pokręcić. Tematu nie zamykam, bo może komuś będzie pomocny przy zakupie pierwszego muchowego kija.

Posted

Sprawdzi się sprawdzi:)

Ja poszukuję coś w 4-składzie z tubą najlepiej 8,6 do 9 #4/5

co możecie polecić cenowo w granicach 300zł ,

oraz jakieś buciki do brodzenia nie koniecznie firmowe :)

Posted
Chodż nie łapie na muche a posiadam,polecam Tobie Ron Thomson 9' #5 IM6 dwa składy :)

Dziwne, że kolega poleca coś, czego nie używa. Dla mnie te Rony Thompsony są za bardzo kluchowate. Mam takiego RT Travel Force 9" #6/7 w czteroskładzie, jako rezerwa od zła wszelkiego; jedyna zaleta to cena. Ale skoro ma być na początek ....

• 3 weeks later...
Posted

Witam podpinam się pod pytanie @Dziecioła i szukam tego samego różnica jest taka że ja będę łowił na Wisłoce ale jak chodzi o resztę to jestem ciemny jak tabaka,jedyne czego chcę to żeby długość patyka nie była krótsza jak 2,75.A i cena też tak do 150.

Posted

Proponuje poszukać na tematycznych forach muchowych w dziale komis:

FlyFishing.pl - Wdkarstwo muchowe

www.Flytiers.pl :: Zobacz Forum - Komis

MuChOśWiRy :-)

Można kupić szybciej, jest większy wybór i ceny naprawdę potrafią być bardzo atrakcyjne.

Rotacja sprzętu wśród muszkarzy jest duża - a na w/w forach jest ich zdecydowanie więcej jak na naszym.

Do tego kupując cały komplet u jednego sprzedawcy - w jednej cenie można mieć przesyłkę.

Jest dużo porad, zapytań nowicjuszy -można poczytać o różnych kijach, zestawach na rożne typy wody i gatunki ryb.

Dzięki temu łatwiej omijać wszelkiego typu "miny" :)

A zadając pytanie i podając parametry sprzętu który chce się kupić, albo opisując charakter wody gdzie będziesz łowił -otrzymasz zdecydowanie więcej ofert jak na Naszym forum.

PS. Ja zaczynałem od Dragona-niestety nazwy juz nie pamiętam.. jakaś stara seria, kolor burgundowy, niesamowita waga jak na taką cenę i klasę -coś chyba +/- 99g - a po kilkunastu godzianch łowienia - każdy gram czuć w ręce :), szczególnie na początku.

Posted

To zrób inaczej:

1. Przywitaj się w odpowiednim do tego wątku

2. W drugim swoim poście napisz ze szukasz wędki w takim przedziale cenowym, będziesz łowił na takiej i takiej wodzie, pływają tam mniej więcej takie ryby.

Poproś o oferty i rady.

Ja swojej pierwszej wędki tez nie wystawiałem w komisie. Ktoś napisał post ze kupi. Napisał gdzie ma zamiar łowić, co ma zamiar łowić - myślę - Młody będzie zaczynał jak ja. Ja ze swojego zestawu byłem zadowolony - po co ma leżeć w szafie - sprzedam, ja będę miał na nową linkę, a Młody dobrze zacznie.

I tak to mój sprzęt pojechał gdzieś w Bieszczady.

Szczęściu trzeba pomagać :).

A gdybyś miał jakieś pytania - co do starszych modeli, firm itd - pisz śmiało.