Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich, jak w temacie czy ktoś z kolegów z forum używał świeżej lub mrożonej makreli jako przynęta na drapieżnika na naszych wodach? z góry dzieki za jakiekolwiek informację

Na wyspach bardzo popularna przynęta na szczupłego lecz nie wiem czy się sprawdzi na naszych wodach. Wiem że najlepiej poprostu iść i próbować łowić, ale może ktoś z kolegów już próbował?:)

Posted

Próbowałem makreli i śledzika. Wydaje mi się, że efekt podobny jak przy stosowaniu słodkowodnych "trupków". Jeśli upierasz się przy słonowodnych to zdecydowanie przeważa śledzik - jest o wiele trwalszy; makrelka po dwóch rzutach przeważnie rozpada się, a śledzik żwawo "trzyma się" przez cały dzień łowienia.

Posted

Kiedyś próbowałem wędkować na słonowodne trupki z gruntu, ale po różnych próba stwierdziłem definitywnie, że najlepszy trupek to taki jaki w przewadze występuje na danym akwenie. Przeważa płoć to płotka, przeważa ukleja to zakładajmy uklejkę. To przecież 80% w menu drapieżnika więc po co kombinować? Nawet spiningując należy takie rzeczy uwzględniać. To połowa sukcesu.:D