Jump to content

Tołpyga z gruntu

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów!

Szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a mianowicie, czy ktoś z was próbował łowić tołpygę z gruntu? czy jest to w ogóle możliwe, aby regularnie łowić tę rybę? czy wynika to z czystego przypadku?

Na pewnej zasiadce podsłuchałem jednego wędkarza, który opowiadał o połowie tołpygi z gruntu na styropian i magicznej zanęcie jaką stosuje do wabienia tołpyg. Kiedy spytałem o jaką zanętę chodzi powiedział, że to tajemnica.

Zastanawiam się czy ów Pan nie fantazjował i czy istnieje metoda pozwalająca przechytrzyć tą jakże waleczną rybę

Zainteresowanych zachęcam do dalszej dyskusji.

Znajdź najbardziej smużąca zanętę i dodaj dużo zmielonego łubinu który długotrwale robi chmurę w wodzie.Następnie na haczyk możesz założyć watę które będzie falować w tej chmurze.Tak czy siak może być i biały robak bo głównie chodzi aby tołpygi zaczęły przefiltrowywać wodę z zanęty wówczas wciągną niemalże wszystko.Łowienie tołpyg to nie moja dziedzina,ale wiem to od dobrego znajomego który niegdyś poławiał niezłe tołpygi na ciepłym kanale w ten właśnie sposób.Nie wiem czy są wody gdzie są stadka po kilka sztuk ale próba nie strzelba.

Dawniej kiedy bawiły mnie jeszcze zasiadki na duże karpiowate łowiłem skutecznie tołpygi na kapustę brukselkę (oczywiście z gruntu na wypłyceniach). Można lekko sparzyć kapustkę przed zalożeniem na hak. Zakładanie oczywiście przy pomocy igły (hak ukryty w środku brukselki, długi przypon). Miałem też kilka tołpyg na ciasto. Nęcenie brukselką przynajmniej przez tydzień skutkuje konkretnymi braniami.

• 2 years later...