kafel Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 Witam, zamierzam zamienić do połowu szczupaków podbierak na osękę, jednak mam dylemat czy to legalne. Sprawdzałem inne fora a w regulaminie doczytać nie mogę. Pojawiają się sprzeczne informację. Ponoć używanie jakiś agrafek spiningowych jest zabronione, co to jest? czym to się różni od osęki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuJu Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 Witam, zamierzam zamienić do połowu szczupaków podbierak na osękę, jednak mam dylemat czy to legalne. Sprawdzałem inne fora a w regulaminie doczytać nie mogę. Pojawiają się sprzeczne informację. Ponoć używanie jakiś agrafek spiningowych jest zabronione, co to jest? czym to się różni od osęki? Agrafka - chyba w sensie przetrzymywania złowionych ryb, przypiętych za pysk. Jeżeli chodzi o osękę, to nie wiem czy jest legalna - pytanie czy jest etyczna? Są różne zdania. Na pewno jeżeli już, to z ostrzem zabezpieczonym kulką. Poza tym, jest to podnoszenie ryb za łeb, więc im większa ryba tym większe ryzyko uszkodzenia jej kręgosłupa. pzdr, LJ Link to comment Share on other sites More sharing options...
art-ski Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 Osęka jest legalna, tak samo jak podbierak. Używanie jej przez mało wprawionego wędkarza może rybie wyrządzić krzywdę uszkadzając jej skrzela, co w późniejszym przypadku zamiaru uwolnienia jej może mieć duże znaczenie. Tak samo podbierak wyrządza szkodę bo pozbawia rybę warstwy ochronnej tzw. śluzu co powoduje ryzyko załapania pasożytów bądź infekcji. Dlatego polecam ci zacisk sprężynowy do podbierania dużych ryb za pysk, wyrawnie użyty nigdy nie zrobi rybie krzywdy. Dodatkowy plus takiego zacisku to znajdująca się w rękojeści miarka oraz waga. Osobiście większośc ryb podbieram ręką, ale zawsze na wszelki wypadek w plecaku mam "podbierak" zaciskowy-sprężynowy. Jest on lekki, wygodny, nieduży. Sporo producentów nw rynku proponuje takowe wyroby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajtelek2 Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 aż tak Ci potrzebna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kafel Posted October 16, 2012 Author Share Posted October 16, 2012 aż tak Ci potrzebna? No podbierak przydaje się tak samo jak osęka. Tylko że używanie osęki wydaje mi się wbrew pozorom (przy odpowiednim użytkowaniu jak pisali koledzy wyżej ) bardziej etyczne. Poza tym osęka nie dynda tak bardzo jak podbierak Link to comment Share on other sites More sharing options...
uchal Posted October 16, 2012 Share Posted October 16, 2012 Ja mam osęke lecz chyba muszę doklejić jakąś kulkę na czubek bo trudno jest podebrać rybę nie robiąc jej krzywdy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts