bart Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Mam pytanko dotyczące rejestru połowu ryb, gdyż miałem przerwę w wędkowaniu, a dawniej nie było żadnego rejestru , a mianowicie: czy każda złowiona ryba posiadająca wymiar ochronny musi być wpisana w rejestr? Jeśli tak, to na jak długo wystarczy jeden taki rejestr? Na stronie PZW okręg Rzeszów znalazłem coś takiego: "Złowione ryby przeznaczone do zabrania z łowiska (przechowywane żywe i zabite), należy natychmiast wpisać do rejestru, wypełniając przeznaczone do tego rubryki. W przypadku ryb objętych wymiarem ochronnym należy natychmiast dokonać wpisu dla każdej ryby w oddzielnej rubryce podając długość ryby w centymetrach i jeżeli jest taka możliwość to również masę. W przypadku ryb nieobjętych wymiarem ochronnym dokonujemy wpisu pierwszych zabieranych ryb, wymieniając gatunek ryby a po zakończeniu połowu ostateczną liczbę i masę zabieranych ryb np. ukleja ...., leszcz. ..., karaś ..., okoń ... " Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maks Gie Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Dokonujemy wpisu do rejestru natychmiast przed rozpoczęciem wędkowania czyli w rubrykach wpisujemy dzień i miesiąc a ryby wpisujemy tylko te które zabieramy z łowiska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted February 12, 2010 Author Share Posted February 12, 2010 No tak , ale z zasad wypełniania rejestru (jeśli dobrze rozumie) wynika: w przypadku ryb nie objętych wymiarem ochronnym wpisujemy tylko zabierane ryby, a w gdy ryba posiada wymiar ochronny to wpisujemy wszystkie złowione. Więc jak to jest? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbigniew Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Jeżeli chcemy trzymać w siatce ryby objęte wymiarem ochronnym to należy je wpisać do rejestru zaraz po złowieniu,nawet gdy mamy zamiar je wypuścić po zakończeniu wędkowania.Dotyczy to także ryb nie objętych wymiarem,z tą różnicą że tutaj wpisujemy pierwsza złowioną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maks Gie Posted February 12, 2010 Share Posted February 12, 2010 Szczegóły są napisane na rejestrze . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre Posted December 18, 2010 Share Posted December 18, 2010 Mam pytanie do osób opłacających składki w Krośnie. Czy jestem zobowiązany oddać Rejestr połowu ryb łowiąc tylko dwukrotnie (dwie "dniówki") na górskich wodach Krosna?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZDZISŁAW CZEKAŁA Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Mam pytanie do osób opłacających składki w Krośnie. Czy jestem zobowiązany oddać Rejestr połowu ryb łowiąc tylko dwukrotnie (dwie "dniówki") na górskich wodach Krosna?? Tak zdecydowanie tak i jeśli to możliwe najpóźniej do końca marca. Możesz wysłać pocztą lub zdać w punkcie gdzie dokonuje się opłat na Okręg Krosno (w takim wypadku dobrze jak by było potwierdzenie tego faktu w legitymacji). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andre Posted December 19, 2010 Share Posted December 19, 2010 Dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrrz Posted February 23, 2011 Share Posted February 23, 2011 Mam pytanie? Pojawiła się nowa rubryka w rejestrze "metoda połowu" i mamy 4 rodzaje wpisane w rejestr. Jak mamy wpisywać cyferki, jeśli łowimy w danym dniu 2 metodami np spining a później mucha? W jednej rubryce, czy w dwóch? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bronzo77 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 (edited) To samo pytanie dotyczy miejscowości połowu. Wybierając się ze spinningiem po przejściu np. 3-ech kilometrów może okazać się, że minęliśmy dwie-trzy wioski (miejscowości) No i jeszcze sprawa tych niewymiarowych ryb: "W przypadku ryb objętych wymiarem ochronnym należy natychmiast dokonać wpisu dla każdej ryby w oddzielnej rubryce (...) " Wynika z tego, że łapiąc na jednym wypadzie 20 okoni po 13 cm należy wpisać je wszystkie do rejestru. Osobiście do wpisywania ryb niewymiarowych nie podchodzę poważnie bo to jest niezdrowy pomysł. A na ewentualne pytanie osób kontrolujących dlaczego mam puste rubryki po prostu odpowiem, że nie łowię niewymiarowych ryb, a te które złowiłem były wymiarowe i trafiły z powrotem do wody (instrukcja prowadzenia rejestru chyba nic nie mówi na temat złowionych wymiarowych ryb, które wypuszczamy). No chyba, że mnie ktoś przyfiluje i zobaczy, że wypuszczam jakiegoś niemiarowca ale to jest już sprawa dyskusyjna i zależeć będzie czy kontrolujący posiada trochę zdrowego rozsądku w głowie. Edited February 24, 2011 by bronzo77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siksa Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 Nie wpisujemy wszystkich miejscowości, tylko tą w której rozpoczynamy łowienie. A do rejestru wpisujemy tylko te ryby, które zabieramy z łowiska. Ryb wypuszczanych nie wpisujemy. Chyba, że coś od ostatniego roku zmienili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal85 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 nic nie zmienili (tak na 99%) i kolega siksa ma racje wpisujemy te rybki które zabieramy (zresztą w zezwoleniu to akurat jest zrozumiale napisane) ale jeśli chodzi o te miejscowości to tego to nie wiem i metoda połowu to tez ciekawa sprawa (ale jeśli trzeba ja wpisać to przypuszczam ze po zmianie metody wpisujemy tą drugą ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted February 24, 2011 Share Posted February 24, 2011 To samo pytanie dotyczy miejscowości połowu. Wybierając się ze spinningiem po przejściu np. 3-ech kilometrów może okazać się, że minęliśmy dwie-trzy wioski (miejscowości) No i jeszcze sprawa tych niewymiarowych ryb: "W przypadku ryb objętych wymiarem ochronnym należy natychmiast dokonać wpisu dla każdej ryby w oddzielnej rubryce (...) " Wynika z tego, że łapiąc na jednym wypadzie 20 okoni po 13 cm należy wpisać je wszystkie do rejestru. Osobiście do wpisywania ryb niewymiarowych nie podchodzę poważnie bo to jest niezdrowy pomysł. A na ewentualne pytanie osób kontrolujących dlaczego mam puste rubryki po prostu odpowiem, że nie łowię niewymiarowych ryb, a te które złowiłem były wymiarowe i trafiły z powrotem do wody (instrukcja prowadzenia rejestru chyba nic nie mówi na temat złowionych wymiarowych ryb, które wypuszczamy). No chyba, że mnie ktoś przyfiluje i zobaczy, że wypuszczam jakiegoś niemiarowca ale to jest już sprawa dyskusyjna i zależeć będzie czy kontrolujący posiada trochę zdrowego rozsądku w głowie. Chodzi o ryby objęte wymiarem ochronnym, złowione powyżej wymiaru, które przetrzymujemy w siatce celem zabrania ich. Ryb niewymiarowych nie wolno przetrzymywać w siatce, nawet jeśli mamy zamiar na koniec łowienia zwrócić im wolność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
taux Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Cześć. Czy ktoś zauważył górne limity np karpia na określonych zbiornikach w zezwoleniu na połów na okręg rzeszowski ?? Wreszcie coś się ruszyło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cbdragon Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 12. Lipie - Górny wymiar ochronny karpia od 60cm. 17. Zbiornik Floryda - Górny wymiar ochronny karpia od 70cm. 20. Staw Browarny Łańcut - Górny wymiar ochronny karpia od 60cm. 23. Stawy w Weryni - Górny wymiar ochronny karpia od 60cm. 36. Zbiornik Brzóza Królewska - Górny wymiar ochronny karpia 70cm. 37. Zbiornik Ożanna - Górny wymiar ochronny karpia 70cm. Mi bardziej podoba się: 45. Rzemień Stawy Nr 1 i 2 - Jest to łowisko No-Kill - obowiązuje całkowity zakaz zabierania złowionych ryb. Nie pamiętam czy wcześniej tak było, ale im dłużej tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Mam pytanie?Pojawiła się nowa rubryka w rejestrze "metoda połowu" i mamy 4 rodzaje wpisane w rejestr. Jak mamy wpisywać cyferki, jeśli łowimy w danym dniu 2 metodami np spining a później mucha? W jednej rubryce, czy w dwóch? Witam. Mam takie samo pytanie jak kolega . Prześledziłem temat ale odpowiedzi nie znalazłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
taux Posted March 1, 2011 Share Posted March 1, 2011 Ja bym skorzystał ze znaku interpunkcyjnego zwanego przecinkiem, czyli 2, 3 lub 2/3. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 mam pytanko. gdzie najbliżej mielca moge wybrać rejestry połowów z rejonu tarnowskiego i tarnobrzeskiego? Z góry dziekuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 Z tego co wiem w blaszaku na osiedlu w Mielcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo Posted March 15, 2011 Share Posted March 15, 2011 mam pytanko. gdzie najbliżej mielca moge wybrać rejestry połowów z rejonu tarnowskiego i tarnobrzeskiego?Z góry dziekuje Musisz kolego się określić do którego koła należysz,wtedy uzyskasz odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 Sorry panowie żle sie wyrazilem:( chodzi mi oczywiscie o zezwolenie (tak to sie chyba nazywa)z okregu tarnów i tarnobrzeg.przepraszam za pomyłke:o Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dominik18king Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 Zezwolenie na amatorski połów ryb kolego dostaniesz w blaszaku na Osiedlu w Mielcu. Musisz mieć ze sobą tylko kartę wędkarską. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 Zezwolenie na amatorski połów ryb kolego dostaniesz w blaszaku na Osiedlu w Mielcu. Musisz mieć ze sobą tylko kartę wędkarską. na okręg tarnów i tarnobrzeg też? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mapet77 Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 Zezwolenia na połów ryb w okręgu, z którym masz porozumienie otrzymasz u swojego skarbnika koła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamus78 Posted March 16, 2011 Share Posted March 16, 2011 o to fajnie dzieki za info mapett Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts