Guest Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Witam chciałbym się dowiedzieć na jaką przynętę i zanętę najlepiej biorą amury metodą gruntową.
VELTIS Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 @Enek09, najlepsza według mnie jest kukurydza, następnie kulasy. Przede wszystkim słodkie (choć zdarzało mi się złapać na śmierdziucha). Amur lubi dobrze zjeść, tak że trzeba troszkę wsypać w łowisko. A i pamiętaj że jeśli łowisz na metodę włosową dobrze mieć jak najkrótszy włos. Co do smaków mi się w tym roku sprawdziła wanilia ze śmietanką.
jogo Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Bardzo dobre wyniki (w postaci amurów oczywiście) miałem na kukurydzę rzecz jasna oraz na kulki o smaku śliwki i wanilii.
Guest Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 a zanętę używacie na amura czy jakaś mieszana??
Michał82 Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Ja w tym roku zamierzam łowić na kulki o zapachu czarna porzeczka, w tamtym roku kilku kolegów łowiło piękne amury właśnie na czarną porzeczkę. A z takich popularnych przynęt to jak koledzy wyżej pisali, śliwka, kukurydza, możesz spróbować na liść sałaty.
jogo Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Dla mnie najlepszą zanętą na amura są ziarna(kukurydza, ciecierzyca).
VELTIS Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Zanętą jest oczywiście gotowana kukurydza no i kulki. Ale tańszym rozwiązaniem jest kukurydza. Amurowi naprawdę trzeba wrzucić dużo bo potrafi zjeść no a my chcemy go jak najdłużej przytrzymać w łowisku no i chcemy żeby wracał.
piter13 Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Ja jeszcze do kukurydzy dodawałem pellet zanętowy,i poważnie trzeba dosc sporo tego wsypac.Co do kulek to mnie się sprawdzały jeszcze miodowe
sodom30 Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Witam według mnie najlepszą przyneta sa śliwki mirabelki tylko ze sprawa jest taka ze są dopiero w sierpniu dostępne wtedy nimi nęcę i na włos jak złoto w tamtym roku połapałem kilka ładnych.
Guest Posted January 29, 2013 Posted January 29, 2013 Podzielam zdanie sodom30 Jak amur to tylko mirabelki:)) z tym że trzeba kilka dni podnęćić
Marek160000 Posted February 2, 2013 Posted February 2, 2013 Panowie ciekawi mnie jakie stosujecie zestawy na amura przelotowe czy samozacinające ?
Mateusz91 Posted February 2, 2013 Posted February 2, 2013 Zestaw przelotowy, duży hak z prostym ostrzem i krótkim trzonkiem (long shanki potrafią się wyginać na amurze jak laleczka w klubie nocnym na rurze:D) i przynęta na krótkim włosie To mój zestaw na amura, mi się sprawdza. No ale nie bierz sobie tego za bardzo do serca, bo ja się tam nie wiele znam;) Pozdrawiam.
Siwy Posted February 3, 2013 Posted February 3, 2013 long shanki potrafią się wyginać na amurze jak laleczka w klubie nocnym na rurze:D Z tym hakiem to nie dokońca, ja wszystkie swoje amury złapałem na long shanki LSC Foxa nr4
grzegorz123 Posted February 3, 2013 Posted February 3, 2013 Ja na amura najczęściej stosuje kukurydzę z białymi robakami...
Jandzik Posted February 3, 2013 Posted February 3, 2013 Jak dobrze pójdzie to w tym roku zacznę typowe karpiowe i będę nęcił kulkami, pelletem i gotowaną kukurydzą. A do tej pory to wiele amurów złowiłem z powierzchni na skórkę z chleba i bardzo polecam wypróbować tą przynętę.
Recommended Posts