Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam chciałbym się dowiedzieć na jaką przynętę i zanętę najlepiej biorą amury metodą gruntową.

Posted

@Enek09, najlepsza według mnie jest kukurydza, następnie kulasy. Przede wszystkim słodkie (choć zdarzało mi się złapać na śmierdziucha). Amur lubi dobrze zjeść, tak że trzeba troszkę wsypać w łowisko. A i pamiętaj że jeśli łowisz na metodę włosową dobrze mieć jak najkrótszy włos. Co do smaków mi się w tym roku sprawdziła wanilia ze śmietanką.

Posted

Bardzo dobre wyniki (w postaci amurów oczywiście) miałem na kukurydzę rzecz jasna oraz na kulki o smaku śliwki i wanilii.

Posted

a zanętę używacie na amura czy jakaś mieszana??

Posted

Ja w tym roku zamierzam łowić na kulki o zapachu czarna porzeczka, w tamtym roku kilku kolegów łowiło piękne amury właśnie na czarną porzeczkę. A z takich popularnych przynęt to jak koledzy wyżej pisali, śliwka, kukurydza, możesz spróbować na liść sałaty.

Posted

Zanętą jest oczywiście gotowana kukurydza no i kulki. Ale tańszym rozwiązaniem jest kukurydza. Amurowi naprawdę trzeba wrzucić dużo bo potrafi zjeść no a my chcemy go jak najdłużej przytrzymać w łowisku no i chcemy żeby wracał.

Posted

Ja jeszcze do kukurydzy dodawałem pellet zanętowy,i poważnie trzeba dosc sporo tego wsypac.Co do kulek to mnie się sprawdzały jeszcze miodowe

Posted

Witam według mnie najlepszą przyneta sa śliwki mirabelki tylko ze sprawa jest taka ze są dopiero w sierpniu dostępne wtedy nimi nęcę i na włos jak złoto w tamtym roku połapałem kilka ładnych.

Posted

Podzielam zdanie sodom30 :) Jak amur to tylko mirabelki:)) z tym że trzeba kilka dni podnęćić :)

Posted

Zestaw przelotowy, duży hak z prostym ostrzem i krótkim trzonkiem (long shanki potrafią się wyginać na amurze jak laleczka w klubie nocnym na rurze:D) i przynęta na krótkim włosie :) To mój zestaw na amura, mi się sprawdza. No ale nie bierz sobie tego za bardzo do serca, bo ja się tam nie wiele znam;) Pozdrawiam.

Posted
long shanki potrafią się wyginać na amurze jak laleczka w klubie nocnym na rurze:D

Z tym hakiem to nie dokońca, ja wszystkie swoje amury złapałem na long shanki LSC Foxa nr4

Posted

Jak dobrze pójdzie to w tym roku zacznę typowe karpiowe i będę nęcił kulkami, pelletem i gotowaną kukurydzą.

A do tej pory to wiele amurów złowiłem z powierzchni na skórkę z chleba i bardzo polecam wypróbować tą przynętę.