popek_1990r Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Witam. Posiadam ponton Pro Marine 290 Navigator. Waga pontonu 40kg Od dawna marzy mi się do niego silnik spalinowy by pływać sanem z prądem jak i pod prąd. Przestudiowałem mnóstwo tematów na forach i mam dylemat z zakupem do niego silnika. Silnik jaki chciałbym kupić to 4-8km Na innym forum założyłem temat i userzy mi odradzają, że tym nie popływa po sanie pod prąd. Że będzie bardzo zła sterowność. Że można przekoziołkować jak się da zbyt dużo gazu... że kiepska pawęż. Tutaj zacytuje 2 posty z innego forum Moim zdaniem ten ponton nadaje się jedynie do spływania z nurtem rzeki. Brak kila i sposób usztywnienia podłogi spowodują całkowity brak sterowności przy próbie płynięcia pod prąd. Wygląda na jednostkę typowo desantową...do zdobywania wysp, przykos itp...płynięcie nim pod prąd może być już nie lada wyczynem i może trwać i trwać No i mam dylemat. Opcje są dwie. 1. Sprzedać ponton, dołożyć troche i kupić PRO MARINE 270 FORSAGE 2. Pożyczyć silnik od kogoś z forum do przetestowania. Czy jest tu ktoś, kto pożyczyłby na 30minut testu silnik o mocy 4-8 km ? Może ktoś ma taki silnik sprzedać ? Za pożyczkę napewno wynagrodzę w jakiś sposób. Zależy mi na tym bardzo, ponieważ zakupiłem sondę i chciałbym popływać sanem i poszukać "dołków" . A może ktoś ma jakieś doświadczenie w pływaniu rzeką pod prąd podobnym pontonem ? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam1109 Posted February 11, 2013 Share Posted February 11, 2013 Jak tylko będzie cieplej to nie widzę problemu. Mam ponton Pro Marine Forsage 270 i silnik 4KM. Możemy popływać Twoim pontonem (z moim silnikiem) i trochę połowić, a przy okazji zobaczysz jak się będzie ponton zachowywał. Moim zdaniem tak źle nie będzie (jak to piszą na innym forum), ale zobaczymy. A nad sprzedażą silnika już powoli się zastanawiam (myślę nad większym) więc zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
popek_1990r Posted February 11, 2013 Author Share Posted February 11, 2013 Witam, powiedz mi co to masz za silnik i ile byś go cenił, w jakim jest stanie i jak długo go użytkujesz. Jak daleko masz do Sanu. Przyjechałbym wraz z pontonem, wybralibyśmy się nad San, gdyby wszystko było po mojej myśli, to możliwe że byśmy się dogadali. Nie zależy mi na początek na dużych osiągach i póki co te 4km myślę, że by mi wystarczyły jak ponton by dawał radę płynąć pod prąd rzeki San. Nie zależy mi na dużych osiągach, nie chcę też płynąc z miejsca A do miejsca B pod prąd, tylko płynąc spokojnie z prądem, i gdy będzie jakaś ciekawa rynna chcę ją dobrze przebadać no i też sprzęt, miałby służyć do wywózki żywca na sanie i wrócenie na łowisko pod prąd. Musi jednak dawać radę bezstresowo płynąć pod prąd, bo nie wiem co by było na nocce, gdyby nie dał rady wrócić na miejsce.. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam1109 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Silnik to Evinrude 4KM, używałem go już cały sezon częstego pływania (głównie Wisła i różne zbiorniki zaporowe). Nie było z nim problemów. Ale nad sprzedażą to jeszcze się zastanowię, bo w sumie to nie wiem czy potrzebny mi większy. Na tą chwilę to co najwyżej możemy poczekać aż się zrobi cieplej, a wtedy się umówimy. Ja też mogę przyjechać gdzieś nad San, nigdy tam nie łowiłem więc najwyższa pora spróbować, a przy okazji sprawdzisz sobie ponton na moim silniku Link to comment Share on other sites More sharing options...
BRC Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Bez problemu popływasz, tylko nie w ślizgu Sterowność będzie na poziomie który pozwala manewrować, ale trzeba będzie się troszkę postarać. Pływanie po prostej to nie będzie. Cały tamten sezon pływałem mniejszym pontonikiem bez kila na silniczku 2,5KM. I się dało. Bardzo dużo pod prąd pływałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
popek_1990r Posted February 13, 2013 Author Share Posted February 13, 2013 To mnie trochę pocieszyłeś, może obejdzie się bez wymiany pontonu. No nic, pozostaje czekać do wiosny na testy, o których napewno poinformuję. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts