grzegorz123 Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Witam Chciałbym dowiedzieć się jaką zanętę i przynętę polecacie na klenia metodą gruntową i spławikową.
dedek Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Zależy jaki okres np. gdy drzewa wiśni mają już owoce to jedną z najbardziej mi znanych przynęt stosowanychw przepływance na rzece jest właśnie owoc wiśni, widziałem też dobre efekty zakładając konika polnego a nawet pijaweczkę kleń pokusi się też na białego - to chyba uniwersalna przynęta. Pozdrawiam
mapet77 Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Do nęcenia kleni używam zanęty z dodatkiem dużej, nawet 30% ilości pieczywka fluo w różnych kolorach. Działa.
Jandzik Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Ja często łowie klenie na skórkę z chleba. Żyłeczka 0,14 i sam haczyk nr 4 czasami nawet 2. Zakładam na hak kawałek skóry z chleba, zanurzam w wodzie i rzucam, chleb spokojnie sobie spływa z nurtem rzeki i brania ryb są super widoczne na powierzchni wody.
stiff43 Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Z gruntu pijawke a na przepływankę w sezonie na wiśnie.
jon987 Posted March 22, 2013 Posted March 22, 2013 Potwierdzam to co napisał kol wyżej ja na jedna pijawkę to łowiłem po trzy klenie to bardzo trwała przynęta,troszkę źle ja założyć ale w piasek gada i naprzód.A to do wiśni to tez przysmak kleni,łowiłem tez dużo na konika polnego podanego na samym haku lub z kula wodną.
grzegorz123 Posted March 23, 2013 Author Posted March 23, 2013 A jeśli chodzi o wędzisko to jakie polecacie ? i co do zanęty to lepiej rzeczną, płociową czy jakąs inną?
rafaello Posted March 23, 2013 Posted March 23, 2013 Na wiosnę i na jeśień polecam mielonkę typu lencz lub baton dębicki przynęta nr 1, od kilku lat łowię na nią klenie 50 +,kiedyś żabki były super ale teraz są pod ochroną,duży kleń nie pogardzi także uklejką z gruntu.Najważniejszą rzeczą jest namierzenie stanowiska gdzie duży kleń zbiera się na zimę i do końca kwietnia tam będzie przebywał. Lecz wyżej opisane mielonki sprawdzają się na Wisłoku,a na Wisłoce nie.
manitu Posted March 23, 2013 Posted March 23, 2013 Swego czasu kolega dla jaj założył na hak kawałek parówki i po 5 minutach wyciągnął klenia! Tego dnia złowiliśmy około 10 kleni (max do 30 centów) i wszystkie wzieły właśnie na parówki! Pare razy zdarzyło mi sie jeszcze złowić troche kleni na parówe, wszystkie na jasiołce! Od razu wspomne że nie pamiętam z jakiej masarni pochodziły te parówki
manitu Posted March 23, 2013 Posted March 23, 2013 Przeważnie łowiłem w rejonie Wrocanki i Niżnej Łąki
strongbow Posted March 23, 2013 Posted March 23, 2013 Parówki i mielonka to dla mnie podstawa w łowieniu kleni i nie tylko O ile kolega Manitu zażartował ze nie wie z jakiej masarni pochodziły te na które łowił o tyle dla mnie jest bardzo ważne jakiej firmy mielonki używam .Rybki maja swoje ulubione smaki:D A co do parówek to tez nie taka prosta sprawa ponieważ niektóre są tonące a inne pływające(tak jak kulki )
grzegorz123 Posted March 23, 2013 Author Posted March 23, 2013 A łowił ktoś może w Żarnowcu koło cpn-u ??
aro Posted March 26, 2013 Posted March 26, 2013 (edited) A próbował ktoś na salceson albo pasztetową zawsze można wziąć bułeczki, masełko i jak coś się ostanie będzie śniadanko jak znalazł hehe;))) Edited March 26, 2013 by rapala
DawidĆwikła Posted April 17, 2013 Posted April 17, 2013 Jaką polecacie? I może przynęte jakie stosujecie na ogół. Łowiska tak do max.1,2m Ryby to głównie płoc,jaź,i trochę wpuszczonego karpia
maciup96 Posted April 17, 2013 Posted April 17, 2013 Spróbuj nęcić zanętą z grubszym dodatkiem , np. pellet, pokruszone kulki itp. Albo kukurydza + konopia+ pellet (różne rozmiary) + kulki(całe i pokruszone) i zalej jakimś boosterem. Płotki powinny wyjeść drobinki i karpik przyjdzie do grubszej partii
MB.karp Posted May 7, 2013 Posted May 7, 2013 Mi na Wisłoce na grunt sprawdzała się wątroba (połapałem trochę kleni tylko jest problem z okoniami, które "podjadają" przynętę).
Recommended Posts