Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zależy jaki okres np. gdy drzewa wiśni mają już owoce to jedną z najbardziej mi znanych przynęt stosowanychw przepływance na rzece jest właśnie owoc wiśni, widziałem też dobre efekty zakładając konika polnego a nawet pijaweczkę ;) kleń pokusi się też na białego - to chyba uniwersalna przynęta. Pozdrawiam

Posted

Ja często łowie klenie na skórkę z chleba. Żyłeczka 0,14 i sam haczyk nr 4 czasami nawet 2. Zakładam na hak kawałek skóry z chleba, zanurzam w wodzie i rzucam, chleb spokojnie sobie spływa z nurtem rzeki i brania ryb są super widoczne na powierzchni wody. :)

Posted

Potwierdzam to co napisał kol wyżej ja na jedna pijawkę to łowiłem po trzy klenie to bardzo trwała przynęta,troszkę źle ja założyć ale w piasek gada i naprzód.A to do wiśni to tez przysmak kleni,łowiłem tez dużo na konika polnego podanego na samym haku lub z kula wodną.

Posted

Na wiosnę i na jeśień polecam mielonkę typu lencz lub baton dębicki przynęta nr 1, od kilku lat łowię na nią klenie 50 +,kiedyś żabki były super ale teraz są pod ochroną,duży kleń nie pogardzi także uklejką z gruntu.Najważniejszą rzeczą jest namierzenie stanowiska gdzie duży kleń zbiera się na zimę i do końca kwietnia tam będzie przebywał.

Lecz wyżej opisane mielonki sprawdzają się na Wisłoku,a na Wisłoce nie.

Posted

Swego czasu kolega dla jaj założył na hak kawałek parówki i po 5 minutach wyciągnął klenia! Tego dnia złowiliśmy około 10 kleni (max do 30 centów) i wszystkie wzieły właśnie na parówki! Pare razy zdarzyło mi sie jeszcze złowić troche kleni na parówe, wszystkie na jasiołce! Od razu wspomne że nie pamiętam z jakiej masarni pochodziły te parówki :)

Posted

Parówki i mielonka to dla mnie podstawa w łowieniu kleni i nie tylko :D O ile kolega Manitu zażartował ze nie wie z jakiej masarni pochodziły te na które łowił o tyle dla mnie jest bardzo ważne jakiej firmy mielonki używam .Rybki maja swoje ulubione smaki:D A co do parówek to tez nie taka prosta sprawa ponieważ niektóre są tonące a inne pływające(tak jak kulki :D)

Posted (edited)

A próbował ktoś na salceson albo pasztetową:);) zawsze można wziąć bułeczki, masełko i jak coś się ostanie będzie śniadanko jak znalazł hehe;)))

Edited by rapala
  • 3 weeks later...
Posted

Spróbuj nęcić zanętą z grubszym dodatkiem , np. pellet, pokruszone kulki itp. Albo kukurydza + konopia+ pellet (różne rozmiary) + kulki(całe i pokruszone) i zalej jakimś boosterem. Płotki powinny wyjeść drobinki i karpik przyjdzie do grubszej partii :)

• 3 weeks later...
Posted

Mi na Wisłoce na grunt sprawdzała się wątroba (połapałem trochę kleni tylko jest problem z okoniami, które "podjadają" przynętę).