Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Od pewnego czasu chcę zakupić sprzęt typowo do połowu spławikowego.

Interesuje mnie wszystko od podstaw czyli jakie kupić wędzisko, kołowrotek, żyłke, spławik, haczy i co tam jeszcze jest potrzebne.

Jeżeli byście mogli to poproszę o wytyczne, a w szczególności nazwy wędki i kołowrotka.

Zaznaczam, że chcę łapać na wodach stojących np. żwirownia w Rzeszowie, a ryby które mnie interesują to karasie, płocie, liny, niewielki karpiki ogólnie białoryb niedużych rozmiarów.

Chciałbym aby taki zestaw nie był za drogi i oscylował w granicach 150zł + -

Z góry dziękuję.

Posted

Temat można usunąć jeżeli jest taka możliwość bo sprzęcik został przeze mnie już zakupiony i zdaje pięknie egzamin.

• 9 months later...
Posted
Temat można usunąć jeżeli jest taka możliwość bo sprzęcik został przeze mnie już zakupiony i zdaje pięknie egzamin.

Jeśli mogę Ci w czymś pomóc to ja widzę to tak;

Wędzisko 3.90-4.20 ciężar wyrzutowy do 30 g najlepiej 3 składowe ewentualnie teleskop

Kołowrotek nie duży marki nie polecę bo nie mam rozeznania

Spławik od 2.5g-3.0g stały jeśli nie jest głęboko a przelotowy np 5g+1g na głębszą wodę i dalszą odległość łowienia

Żyłka 0.16 mm + przypłony 0.12 lub 0.10 mm na karpie grubsza, czym cieńsza żyłka tym więcej brań

Haczyki od 8 na kukurydzę z białym do 10 lub 12 na pszenice,robaki,

Śruciny rozmieszczone na żyłce,czym bliżej haczyka tym mniejsza śrucina

Stoper do spławika przelotowego może być gumka recepturka zawiązana na żyłce:)

Posted
Czy może próbowałeś tak łowić? ostatnio dość często o tym myślę:D

Oficjalnie to ja lubię łowić pstrągi na muchę, ewentualnie na spinning. Tylko jak jest pełnia, to budzę się potem rano umorusany zanętą i łuskami. Problem w tym, że nic nie pamiętam ... ;)