aruux Posted May 15, 2013 Posted May 15, 2013 Witam. Od pewnego czasu chcę zakupić sprzęt typowo do połowu spławikowego. Interesuje mnie wszystko od podstaw czyli jakie kupić wędzisko, kołowrotek, żyłke, spławik, haczy i co tam jeszcze jest potrzebne. Jeżeli byście mogli to poproszę o wytyczne, a w szczególności nazwy wędki i kołowrotka. Zaznaczam, że chcę łapać na wodach stojących np. żwirownia w Rzeszowie, a ryby które mnie interesują to karasie, płocie, liny, niewielki karpiki ogólnie białoryb niedużych rozmiarów. Chciałbym aby taki zestaw nie był za drogi i oscylował w granicach 150zł + - Z góry dziękuję.
aruux Posted May 15, 2013 Author Posted May 15, 2013 Do ŁAPANIA wystarczą szybkie ręce Nie łap mnie za język
aruux Posted May 17, 2013 Author Posted May 17, 2013 Temat można usunąć jeżeli jest taka możliwość bo sprzęcik został przeze mnie już zakupiony i zdaje pięknie egzamin.
frodarek Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Czy jeżeli założę sprężynę zanętową i wskaźnikiem brań będzie spławik to czy taka metoda będzie wtedy spławikowa?
LuJu Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 To jest przystawka z koszykiem zanętowym. A jaka to różnica czy metoda jest spławikowa czy gruntowa?
adamus78 Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 To jest przystawka z koszykiem zanętowym. Czy może próbowałeś tak łowić? ostatnio dość często o tym myślę
rafaello Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Temat można usunąć jeżeli jest taka możliwość bo sprzęcik został przeze mnie już zakupiony i zdaje pięknie egzamin. Jeśli mogę Ci w czymś pomóc to ja widzę to tak; Wędzisko 3.90-4.20 ciężar wyrzutowy do 30 g najlepiej 3 składowe ewentualnie teleskop Kołowrotek nie duży marki nie polecę bo nie mam rozeznania Spławik od 2.5g-3.0g stały jeśli nie jest głęboko a przelotowy np 5g+1g na głębszą wodę i dalszą odległość łowienia Żyłka 0.16 mm + przypłony 0.12 lub 0.10 mm na karpie grubsza, czym cieńsza żyłka tym więcej brań Haczyki od 8 na kukurydzę z białym do 10 lub 12 na pszenice,robaki, Śruciny rozmieszczone na żyłce,czym bliżej haczyka tym mniejsza śrucina Stoper do spławika przelotowego może być gumka recepturka zawiązana na żyłce:)
LuJu Posted February 18, 2014 Posted February 18, 2014 Czy może próbowałeś tak łowić? ostatnio dość często o tym myślę Oficjalnie to ja lubię łowić pstrągi na muchę, ewentualnie na spinning. Tylko jak jest pełnia, to budzę się potem rano umorusany zanętą i łuskami. Problem w tym, że nic nie pamiętam ...
frodarek Posted February 19, 2014 Posted February 19, 2014 A jaka to różnica czy metoda jest spławikowa czy gruntowa? Niektóre łowiska upoważniają do łowienia tylko wędkami spławikowymi,co dla mnie jest śmieszne. Ja bym chciał ten przepis ominąć zakładając normalny zestaw gruntowy,a spławik będzie moim sygnalizatorem brań.Załączam regulamin takiego łowiska:http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,zmiany-w-regulaminie-na-zbiorniku-biala,71995
Recommended Posts