Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Jakich najczęściej zanęt używacie, tych sklepowych czy domowej roboty ?

Zanęty sklepowe to luksus bo idziesz do sklepu i masz. Do tego koszt tak w przedziale + - 5-7 zł za 1 kg. Ale na dobrą sprawę nie wiemy co w nich jest czy to aby nie same zmiotki z młyna i jakieś stare pierniki z cukierni ? No bo nie pisze nam na opakowaniu od zanęty co w niej się znajduje.

Natomiast zanęty domowej roboty to jakby nie było spore koszta. Trzeba kupić każdy składnik (Bułka tarta, Biszkopt mielony,Otręby, Mączka kukurydziana, Wanilia itp itd...) do tego dochodzi czas i cierpliwość. I na dodatek nie mamy jeszcze pewności czy nam w ogóle wyjdzie. I czy zamiast nam zwabiać ryby to nam je odstraszy.

Jedno jest pewne, że jak zrobimy domową zanętę i zwabi nam dorodne ryby to będzie to strzał w 10tkę i będziemy dumni, że to jest nasza i tylko nasza "tajna" zanęta :)

Ale czy w ogóle warto się bawić w mieszanie domowych zanęt ?

Posted

Kupowałem w młynie otręby w workach i z nich robiłem zanęte domowym sposobem.Jest przy tym troche roboty i potrzeba trochę poeksperymentować ze składem mieszanki ale po kilku próbach wychodziła mi taka jak potrzebowałem.Aby zrobić dobrą zanęte np.wody płynące potrzeba dokupić klej i inne składniki które można kupić w dobrym sklepie wędkarskim więc i cena tej którą zrobisz sam niewiele będzie odbiegać od ceny tej ze sklepu.