maju454 Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Witam mam pytanie odnośnie regulaminu. Ponieważ moja młodsza siostra (10lat) lubi jeździć ze mną na ryby. Zazwyczaj łapiemy na dwie gruntówki. Czy jeśli chciała by sama wędkować muszę jej udostępniać swoją wędkę, czy może rozłożyć swoją trzecią. Siostra jest niezrzeszona w PZW. A widziałem pewnego dna jak wędkarz łowił na dwie wędki a jego mały syn dodatkowo na bacika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Siksa Posted May 9, 2010 Share Posted May 9, 2010 Twoja siostra nie może łowić na trzecią wędkę. Jedynie możesz udostępnić jej jedną z dwóch wędek na które możesz łowić zgodnie z regulaminem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maju454 Posted May 10, 2010 Author Share Posted May 10, 2010 Dzięki za szybką odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wróg publiczny Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Ale w tym przepisie jest jeden mały kruczek z którego wynika że twoja siostra nie może z tobą łowić, bo nie jesteś jej prawnym opiekunem. Swoją wypowiedz opieram na własnym doświadczeniu bo sam za podobną sytuację z bratem o mało co nie dostał bym mandatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bastuś z Bratko Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 W ubiegłym roku łowiłem z kuzynem(klonek02) na Czarnej na spinning, mieliśmy kontrole SSR-u i żadnych problemów nie było, więc możliwe że to tylko przez nadgorliwość strażników miałeś problemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrrz Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 W tym roku mój 11 letni syn zaczął się interesować wędkarstwem, i zaczął ze mną jeździć. Ale niestety jak on ze mną jeździ to mnie to bardzo ogranicza. Więc mam pytanie: jak to jest, jak go zapiszę do koła, czy on wtedy jest pełnoprawnym członkiem. Czy są jakieś ograniczenia? Głównie chodzi mi, czy w takim przypadku możemy łowić np. 2 spiningi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzach Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 W tym roku mój 11 letni syn zaczął się interesować wędkarstwem, i zaczął ze mną jeździć. Ale niestety jak on ze mną jeździ to mnie to bardzo ogranicza.Więc mam pytanie: jak to jest, jak go zapiszę do koła, czy on wtedy jest pełnoprawnym członkiem. Czy są jakieś ograniczenia? Głównie chodzi mi, czy w takim przypadku możemy łowić np. 2 spiningi OTO FRAGMENT REGULAMINU : 5. Członek PZW do 14 lat ma prawo wędkować z następującymi ograniczeniami: w ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod nadzorem osoby uprawnionej do opieki. 6. Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę. w ramach uprawnień stanowiska i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna, mają prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę. Hmm...na mój rozum w podpunkcie a) pisze ,że możecie już teraz spinningować na dwa kije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrrz Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 Tak jest w regulaminie. Ale dzwoniłem na Akacjową i dopytywałem jak to jest,i dowiedziałem się że : syn może łowić na spining, ale ja nie . Jedynie mogę na grunt i splawik.A jeśli ja na spina to on nie może wogule. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzienciol Posted October 31, 2010 Share Posted October 31, 2010 Znajomy pytał w kole w Krośnie o podobny temat i powiedzieli mu, że - " jego syn może łowić na wędke , którą tatuś mu jakby "odda". W grę wchodzi grunt, spławik. Syn nie może łowić na spina i żywca. Dziecko łowi w obrębie stanowiska opiekuna i na jego limit dzienny. Gdy junior ma 16 (albo 17) lat może wyrobić sobie legitymacje i przepisy się zmieniają". Ponoć "motali" się w zeznaniach, więc na 100% nie jest to dokładne info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
beret Posted November 1, 2010 Share Posted November 1, 2010 Regulamin mówi jasno: "6. Młodzież niezrzeszona w wieku do 14 lat ma prawo wędkować: a) w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu ryb swojego opiekuna metodą spinningową lub muchową. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną wędkę." Kolega wcześniej już to przytaczał i zapis ten mówi jasno - możesz śmiało wędkować z synem na spina i na muchę,każdy z was po 1 wędce (normalne). Panowie to co tu czytam to jakiś obłęd,chodzi mi tu o spinning jak i o tego wspomnianego żywca-bzdura.Podobnie z tymi latami 16 - 17 co oni wygadują,dosłownie jestem załamany jak czytam takie rzeczy,a tym bardziej gdy takie informacje wychodzą od osób z władz kół czy okręgów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzienciol Posted November 1, 2010 Share Posted November 1, 2010 No i wszystko jasne. Jutro kumpel wybiera się do tego koła i wyjaśni im jak jest w regulaminie, bo barany chyba nie wiedzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrrz Posted November 1, 2010 Share Posted November 1, 2010 Poszperałem na stronie PZW i wyszperałem: http://www.pzw.org.pl/mlodziez/wiadomosci/20902/67/prawa_mlodziezy_do_14_lat i wszystko się wyjaśniło. Wielkie dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
www2020 Posted April 21, 2023 Share Posted April 21, 2023 Cześć. Czy w niedzielę tj.30.04.2023 można już łowić bolenie w okręgu Tarnobrzeg? Dzięki za info. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geogps Posted April 22, 2023 Share Posted April 22, 2023 Zgodnie z rozporządzeniem https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20180002003/O/D20182003.pdf paragraf 7 ustęp 2 2) Jeżeli pierwszy albo ostatni dzień okresu ochronnego dla określonego gatunku ryb lub raków, z wyjątkiem gatunków, o których mowa w ust. 1 pkt 4a i 15a, przypada w dzień ustawowo wolny od pracy, okres ochronny ulega skróceniu o ten dzień co dziwne w powyższym rozporządzeniu nie ma ujętego bolenia w okresach ochronnych. Każdy okręg w swoich regulaminach może obecnie ustanowić okresy ochronne ryb. U nas w tarnowskim okręgu jest dla bolenia do 30 kwietnia i powołany powyższy paragraf. Rozporządzenie jest aktem wyższego rzędu więc nie powinni ci nic zrobić jeśli będziesz łowił szczupaki czy bolenie 30 kwietnia - bo 30.04.2023 jest ustawowo dniem wolnym od pracy (niedziela). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts