pigon Posted July 4, 2010 Posted July 4, 2010 Planuje zakup kija na klenia,jazia. Czy mogl by mi ktos polecic jakis konkretny model.
Szymek Posted July 4, 2010 Posted July 4, 2010 Andrzej miał dobry kij z serii Kongera, wszystko zależy od ceny
LukaszZ Posted July 4, 2010 Posted July 4, 2010 Andrzej miał dobry kij z serii Kongera, wszystko zależy od ceny Ja bym też dodał że dużo także zależy od rzeki na której będziesz łowił. Czy to będzie mały ciurek o 5m szerokości, średnia rzeczka z silnym uciągiem wody czy wielka nizinna rzeka z wodą prawie stojącą.
pigon Posted July 5, 2010 Author Posted July 5, 2010 kwota jaka chce przeznaczyc na ten kijek to okolo 250 zl. A uzywal jej bede na srednie rzeki.
klonek02 Posted July 5, 2010 Posted July 5, 2010 możesz kupić sobie Kongera IRI lucky lub coś z kormorana
Gabriel Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Proponuje także odwiedzić sklep Marka Kosiorowskiego "To Tu" na "szczekach" - kolo rynku na pl. Wolności. Czasem w komisie trafiają się całkiem niezłe kije. Ja np kupiłem tam Kongera Tango WC 2,4 do 8gr za 80 zł z praktycznie idealnym stanie. A przed zakupem dobrze by było pooglądać kilka interesujących Cie modeli - i wtedy poszukać czegoś np w internecie- z pewnością będzie taniej jak w sklepie. A myslę że okazja do oglądania kiji kleniowych będzie 18.06 w Strzyżowie na zawodach kleniowych. http://www.pzwklen.xt.pl/klenwisloka.htm Gabryś
Andre Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Kije Kongera w tym przedziale cenowym do chyba najlepszy wybór. Są modele do 10, 14 czy 18 gram więc jest z czego wybrać. Niedawno widziałem w Fishing Mart Team Dragona do 14 gr za dwie stówki. Dobra cena.
1944war Posted July 6, 2010 Posted July 6, 2010 Dlaczego kije Kongera to najlepszy wybór. Tak jak Konger, dragon , mikado, jaxon to typowe wędki prosto z fabryki z Chin. Ceny podobne,jakość wykonania, itd. Co tu polecać ????
pigon Posted July 12, 2010 Author Posted July 12, 2010 Poszperalem troche w necie i stwirdzilem ze kupie cos z kongera. A co dokladnie po pochwale sie jak zakupie.
LukaszZ Posted July 12, 2010 Posted July 12, 2010 Żebyś nie kupił sobie wędki o zbyt małym ciężarze wyrzutowym bo jak wiadomo rzeka to nie jeziorko i nurt wiele zmienia. Miałem Mikado do 13g i wróciłem do Diplomata 7-25g którego używam przy normalnym połowie szczupaków na jeziorkach bo Mikado nie wydalało przy obrotówkach większych niż 1 oraz innych wobkach niż malutkie smużaki. Taki cw sprawdza się idealnie. Można poprowadzić dobrze każdą przynętę.
KONDZIO1996 Posted December 5, 2010 Posted December 5, 2010 Daiwa Megaforce Jigger 2,8m 4-20g-co sądzicie o tej wędce??? Czy nada się też do połowu kleni niewielkimi przynętami??? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-megaforce-jigger-g5-a3-p573-k7709.html
Oktawian Posted December 5, 2010 Posted December 5, 2010 Daiwa Megaforce Jigger 2,8m 4-20g-co sądzicie o tej wędce??? Czy nada się też do połowu kleni niewielkimi przynętami??? http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/daiwa-megaforce-jigger-g5-a3-p573-k7709.html To jest wklejanka, więc do woblerków się raczej nie nadaje.
KONDZIO1996 Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Dzięki za szybką odpowiedź, planuję kupić jakąś wędkę do 200zł z przeznaczeniem na jazia, klenia, macie jakieś pomysły???
LukaszZ Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Dzięki za szybką odpowiedź, planuję kupić jakąś wędkę do 200zł z przeznaczeniem na jazia, klenia, macie jakieś pomysły??? Robinson Diplomat 2,9m cw 7-25g
Andre Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Robinson Diplomat 2,9m cw 7-25g Nie za dużo? Jeśli ma to być kij tylko na klenio-jazie to bym się skłaniał do patyka 15- 18 gramowego. Może coś z Kongera? Np seria World Champion - są do wyboru kije 10, 14 i chyba 18 gram wyrzutu. Ja wiosną tego roku nabyłem Word Champion Iri Lucky do 10 gr do malusich wobków i nie narzekam. Obecnie w sklepach powinny być posezonowe obniżki , trzeba się więc pofatygować i pomacać.
jon987 Posted December 6, 2010 Posted December 6, 2010 Witam ja zakupiłem w tamtym roku Kongera Tiger cross maxx (3do18) dałem za niego chyba 120zł i powiem ci że fajnie sie na niego łowi
Dzach Posted December 23, 2010 Posted December 23, 2010 Ja planuję zakup tego kijka do połowu kleni, jazi,pstrągów. http://allegro.onet.pl/wedka-daiwa-exceler-ultralight-spin-2-40m-2-10g-i1370768117.html Przemawia przede wszystkim szyba akcja szczytowa. Kij przekazujący w nasze dłonie pracę małych woblerków itp,(tego na tym samym poziomie nie daje nam żadna wklejanka) Ale jeśli ktoś ma doświadczenie praktyczne z tym kijkiem może śmiało pisać .
Oktawian Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Ja planuję zakup tego kijka do połowu kleni, jazi,pstrągów.http://allegro.onet.pl/wedka-daiwa-exceler-ultralight-spin-2-40m-2-10g-i1370768117.html Przemawia przede wszystkim szyba akcja szczytowa. Kij przekazujący w nasze dłonie pracę małych woblerków itp,(tego na tym samym poziomie nie daje nam żadna wklejanka) Ale jeśli ktoś ma doświadczenie praktyczne z tym kijkiem może śmiało pisać . Z tym kijem nie mam doświadczenia, ale ten sezon łowiłem na kijek o długości 2,44m i często brakowało tych 25 centymetrów, więc mój następny kleniowo-jaziowy kijek musi mieć minimum 2,7m i górną granicę wyrzutu 12,14 lub max 18g.
lama Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Koledzy! Jak to w końcu jest,czy wklejanka nadaje się do łowienia pstrągów, jazi, kleni małymi przynętami czy nie ?Pytam bo słyszałem różne opinie na ten temat. Jeśli ktoś z Was ma duże doświadczenie w tym temacie to proszę informację.:)Jestem właśnie przed zakupem wędki do połowu wyżej wymienionych gatunków ryb.
Oktawian Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Moim zdaniem wklejanka nie nadaje się do łowienia na woblery czy blaszki, mam kilka wklejanek, ale używam je do połowu okoni, sandaczy czy szczupaków na gumy.
krs Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Wklejanka to raczej specjalistyczne wędzisko, do połowu okonia na paproszki i sandacza z opadu będzie się nadawać Pstrągi i jazie to rybki waleczne, na wklejance mogą spadać, dlatego też szukaj wędziska o akcji fast , nawet med-fast. Ale co wędkarz to inna opinia, są też tacy którzy będą polecać wklejkę nawet do połowu szczupaka. Ja nie jestem zwolennikiem takich wędek.
Oktawian Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 są też tacy którzy będą polecać wklejkę nawet do połowu szczupaka. Ja nie jestem zwolennikiem takich wędek. Na wklejankę głównie łowię sandacze, ale szczupaki też biorą z opadu na gumy i często z łódki tak je łowię. Używam wklejanki do 18g, lub 28g, na okonki mam wklejkę do 10g.
lama Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Oktawian,Krs-dziękuję Wam za konkretną i szybką odpowiedż. Wasze cenne uwagi wykorzystam na pewno przy zakupie wspomnianego wędziska.
krs Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Na wklejankę głównie łowię sandacze, ale szczupaki też biorą z opadu na gumy i często z łódki tak je łowię. Zgadza się szczupak również ładnie bierze z opadu, tyle że wklejanka jako wędzisko typowo szczupakowe z pewnością nie będzie dobrym wyborem
Recommended Posts