adamoon Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Mam możliwość pozyskania aromatów waniliowych, czekoladowych, śmietankowych i pomarańczowych. Były to aromaty używane do produkcji lodów . Są przeterminowane, nie wiem dokładnie ile. Wiecie coś może o takich aromatach? Będą zdatne jako dodatek do zanęt albo aromat do kulek proteinowych?
rapala Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 (edited) Ciężko powiedzieć , zależy na jakiej bazie zostały zrobione.Czy są to aromaty naturalne czy syntetyczne.Moim zdaniem jeszcze się nadadzą,tego typu produkty a zapewne są to silne koncentraty mają dłuższą datę przydatności niż ważności.Firmy tej rangi jak napisałeś na pewno nie będą ryzykować reputacji gdyby wyszło na jaw,że oszczędzają na przeterminowanych aromatach.Jeżeli są to płynne aromaty (nie na bazie alkohoku),zawsze możesz je rozlać do małych pojemników i zamrozić. Jakbyś miał truskawkę to biorę wedle Twojego uznania ,może być i wanilia... Edited November 29, 2013 by rapala
adamoon Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 (edited) A co w przypadku gdyby miały nawet znikomy % alkoholu, nada się? Pomarańczowy jest na 100% naturalny. Produkcja lodów została zlikwidowana i aromaty które nie mogły zostać sprzedane (przeterminowane) teraz są do oddania. Wezmę kilka butli i zobaczę jak to wygląda Jak uda mi się zdobyć większą część z chęcią się nimi podzielę Edited November 29, 2013 by adamoon
rapala Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 Im wiecej alkoholu tym lepiej,te są najlepsze:D a tak na poważnie to nie przeszkadza aby je wykorzystać w wędkarstwie.Atraktory na bazie % są świetne na wiosnę i późną jesienią,kiedy woda jest zimna i jako nośnik zapachu wykrzystuje się właśnie alkohol.
LuJu Posted November 29, 2013 Posted November 29, 2013 A co w przypadku gdyby miały nawet znikomy % alkoholu, nada się? Ja bym dla bezpieczeństwa przepuścił przez aparaturę
adamoon Posted November 29, 2013 Author Posted November 29, 2013 Tego nie wiem, w poniedziałek ojciec spróbuje wziąć trochę więc wtedy będę wiedział.
dzidowski Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 :eek:Ja bym nie ryzykował,jak by na to nie patrzeć,to jest jednak chemia i to w dodatku przeterminowana:confused:. Pamiętam że zdarzały się wypadki zatrucia łowisk,nie dawno chyba było takie zdarzenie w Rymanowie:eek:.Koledzy stać was na sprzęt z górnej pułki,to i na aromaty profesjonalne na pewno:rolleyes:.
rapala Posted November 30, 2013 Posted November 30, 2013 (edited) Niekoniecznie chemia:). Bardzo często są to aromaty naturalne w połączeniu z alkoholem ,który służy jako konserwant.Z racji tego ,ze są to mocne koncentraty ,dawkowanie wynosi ok. 1-3 ml / kg a więc szansa zatrucia kilku ha wody jest naprawdę znikoma;) .Większość dostępnych atraktorów jakie są sprzedawane w naszych sklepach wędkarskich jest zrobiona na bazie właśnie takich koncentratów,oczywiście w celach marketingowych solidnie rozcieńczona przez dystrybutorów.Naprawdę na niewielu z nich jest podany okres przydatności.O tym było już kiedyś wspomniane na forum http://www.fishing.org.pl/f17/zapachy-aromaty-itp-1124/#post17436 i jeżeli o tego typu aromaty chodzi (a raczej na pewno) to naprawdę trzeba czesto być na rybach aby zurzyć butelkę powiedzmy 250ml. według zalecanego dawkowania.Zresztą zawsze można samemu najpierw skosztować zanim wrzucimy to do wody . - - - Updated - - - Właśnie udało mi się dokopać do katalogu tej firmy (IPRA France) ,wybór ogromny tylko ,tak jak już wspomniałem zużycie np. 0,5l według dawkowanie nierealne na jedną osobęhttp://www.ipra.pl/cenniki/przetworstwo.pdf A tak na marginesie to kupując np. szynkę, ciekawe ile jest naturalnego zapachu szynki w szynce? Edited November 30, 2013 by rapala
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now