pablo23004 Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Mam problem z moim Spro Red Arc 3000. Będę wdzięczny za ewentualne porady. Wykręca się zaznaczona na zdjęciu śrubka. Zauważyłem to podczas wędkowania - wyczułem spore luzy na kabłąku. Dokręciłem ale sytuacja znów się powtórzyła. Ostatnio jeszcze raz wykręciłem śrubkę i wkręciłem ją na silikonie ogólnego stosowania. Niestety zauważyłem, że śruba nadal się rusza - po jakimś czasie znów będę musiał ją dokręcić. Jakiś pomysł? Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
TomekP Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Ten problem jest od nowości czy po pierwszym rozkręceniu/przesmarowaniu ?
pablo23004 Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 Ten problem jest od nowości czy po pierwszym rozkręceniu/przesmarowaniu ? Kupiłem "nówkę" w maju. Nigdy nic nie rozkręcałem, nie smarowałem. Kilka dni temu pojawił się opisany problem.
geo Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Miałem to samo "schorzenie".Możliwe że po pierwszym dokręceniu przekręciłeś gwint w plastiku.Jeśli nie przekręciły to "małe rączki"Cyjanowy itd nie bardzo tu się nada gdyż ta śrubka cały czas sprężynuje pracując przy otwieraniu kabłąka.Wkręć nową po lekkim prze gwintowaniu.Ja nie gwintowałem tylko wpakowałem trochę większą w spro 10400.Jeśli chodzi o mój mniejszy model 2000 kolega z forum majster od kołowrotków zrobił to profesjonalnie.
Leszek Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 Rozebrać, wyczyścić, nasmarować. Dać cienką podkładkę pod śrubkę. Prawdopodobnie śrubka ociera o obudowę i każde napięcie kabłąka powoduje minimalne odkręcanie, aż do całkowitego odkręcenia.
holbi Posted December 3, 2013 Posted December 3, 2013 trzeba tą śrubkę wkręcić nie na cyjanopanie, kropelce czy innym badziewiu, tylko na kleju do gwintów Loctite - będzie trzymać na pewno! ewentualnie można pod śrubkę podłożyć podkładkę samokontrującą, taką z "ząbkami"
pablo23004 Posted December 3, 2013 Author Posted December 3, 2013 Dziękuję za wszystkie wskazówki. Od jutra walczę z usterką.
jon987 Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 @pablo jak nie poradzisz to daj swojemu ojcu kołowrotek do pracy i zaniesie Przemkowi on to pewnie rozkmini.
holbi Posted December 4, 2013 Posted December 4, 2013 jak będzie potrzeba daj znać na PW - podeślę Ci trochę Loctite w jakimś małym pojemniczku przez poczte
Recommended Posts