Jump to content

Chańcza

Dominik18king

Recommended Posts

Tak, możemy na nim łowić na bazie jakiegoś tam porozumienia. Zbiornik jest bardzo duży i ryb jest w nim pod dostatkiem. Ja jednak zbytnio nie pomogę bo jeździłem tam w innych celach niż łowienie ryb :cool: No ale dwa razy moczyłem kija nocą i parę ładnych leszczy wydarliśmy. Przy tamie/zaporze ponoć też łowią ładne sztuki sumów i sandaczy.

• 1 year later...

Brak opłat dodatkowych.

Ps. Sprawdź czy Twój okręg ma porozumienie ze Scyzorykami ;-)

a na Sandacza to na Wislę masz 20 km :D, poświęć więcej czasu na poszukiwania :beer:, polecam Połaniec -->Zaduszniki lub Sandomierz ---> do ujścia Sanu.

• 1 month later...

Witam:).Co słychać na Chańczy/Staszów? Jaki stan wody,jak z okoniem,sandaczem:rolleyes:?Jadąc tam kogut czy guma?,jakie kolory na tej wodzie lubi ryba?Odkopałem mape na ile ona jest realna? czy tak to wygląda/głębokości i trasa koryta?Jakie miejsca polecacie,może ktoś z was zaznaczyć na niej?

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

• 3 weeks later...

Temat już trochę zapomniany, ale ostatnio byłem nad Chańczą i może komuś się to przyda:

Zbiornik bardzo ładny, rybek też trochę widać. Pływałem przez jedno popołudnie ze spinningiem w poszukiwaniu sandaczy, niestety skończyło się tylko na trzech niewykorzystanych mocnych pstryknięciach (może ze względu na wielkość sandaczy na tym zbiorniku - przeważają 30-40 cm). Dno zbiornika bardzo ciekawe, dużo gwałtownych spadków z 3m do 7-8m i to nie tylko w starym korycie. Zaczepów też dużo na zalanych karczowiskach. Bliżej zapory nie pływałem, ale sądząc z mapy jest jeszcze głębiej.

Z rybek: dość dużo leszcza (widziałem w siatkach kilka 1,5-2 kg), bardzo dużo spławiało się w okolicach koryta rzeki. Sandacze jak już pisałem wyżej dobrze przetrzebione, ale coś tam jeszcze raczej pływa. Boleni na mieliznach widziałem dużo i to całkiem ładnych. Szczupaków (a raczej szczupaczków) trochę jest, widziałem jak łowili sztuki z przedziału 40-50 cm na płyciznach (0,5-1m) w pobliżu koryta. Populacja suma jest podobno dość spora, na brzegu tu gdzie wodowałem ponton leżał taki z 1,5m pewnie uderzony śrubą. Apropo motorówek i skuterów, to w weekend nie ma po co tam jechać, chyba że o świcie lub wieczorem. Ja byłem w czwartek i jedyna motorówka jaka trochę utrudniała łowienie to była policja, pewnie mają nadwyżki paliwa :) Wędkarzy jest dość sporo na brzegach, często z pontonami do wywózki przynęt. Na wodzie oprócz mnie było jeszcze trzy pływadełka.

Dojazd do wody bardzo dobry w wielu miejscach. Zalew należy do okręgu kieleckiego, dopłaty można zrobić w sklepie wędkarskim na rynku w Staszowie (okręg TBG 56 zł na wszystkie wody okręgu kieleckiego).

• 1 year later...

Witam. Panowie mam pytanie odnośnie Chańczy. Ile kosztuje opłata za wędkowanie na rok, a ile powiedzmy za 2 dni. Gdzie to się opłaca. Jestem z okręgu Rzeszowskiego i chciałbym pojechać na weekend. Bardzo bym był wdzięczny za odpowiedź.

• 8 months later...
  • 1 year later...

Witam, mam pytanie odnośnie zbiornika Chańcza, jak aktualnie wygląda tam stan wody ale nie dla wędkarza a dla wczasowicza. Chcialbym się tam wybrać wypocząc i nie wiem gdzie zapytać, to może tutaj ktoś pomoże. Wyczytałem że w ostatnich latach tam krucho było z wodą i nie chciałbym tam jechać na darmo. Czy w tym sezonie kąpielisko jest otwarte?????