Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam, pewnie nie jeden użytkownik forum robi jakieś pyszności w domowym zaciszu ;) Są to wszelkiego rodzaju alkohole (nalewki, wina, likiery, bimberki itd) oraz coś bez procentów :)

Pomyślałem że można by stworzyć temat w którym moglibyśmy dzielić się przepisami i opisywać procesy ich tworzenia.

Od 2 lat robię nalewki, w tym roku postanowiłem zrobić Ratafię z czerwonych owoców. Składniki i proporcję na foto, z czasem dokładania składników wrzucę zdjęcia i opis. Póki co nie dodawałem cukru, poczekam do końca procesu maceracji (2 miesiące od momentu dodania ostatnich owoców) aby nalewki nie przesłodzić.

post-1311-14545035294265_thumb.jpg

post-1311-14545035294713_thumb.jpg

post-1311-14545035295284_thumb.jpg

Edited by ryba7
Posted (edited)

Kto ma/miał rodzinę na wsi na pewno zna te przepyszne placki :)

Przepis mojej mamy

PROZIAKI:

mąka - ile zabierze ciasto

1 jajko

0,5l zsiadłego mleka lub kefiru

1/2 łyżeczki solki

2 płaskie łyżeczki cukru

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Sodę oczyszczoną rozpuścić w zsiadłym mleku, z podanych składników zarobić ciasto.

Rozwałkować i wykroić kwadraty (grubość ok 1cm).

Piec na suchej patelni bez tłuszczu!

post-1311-14545035295758_thumb.jpg

Edited by ryba7
Posted

@ryba7, to mi Kolego teraz narobiłeś smaków tymi proziakami, ciepłe z masełkiem...:)

Teraz z Kolegą można iść na jedno:beer:, a także na jednego(proziaka)

Noś w plecaku, kiedy machasz muchówką w okolicach kolejowego:)

Posted

Na razie na koncie mam tylko 2 wina, teraz czekam na krajowe jabłka i spróbuję zrobić cydr :) Ma ktoś z was jakieś doświadczenie z robieniem cydru?

Posted (edited)

Ja właśnie robię ogórki małosolne..... Pycha jużmi ślinka cieknie ale będę musiał poczekać pare dni

Oto mój przepis:składniki około 2 kg ogórków(twardych,najlepiej małych), 2 litry wody i 2 łyżki soli, 1 główka czosnku, koper (kwiatostany,liście),korzeń chrzanu,kromka chleba

Wodę gotuje wraz z solą odstawiam do przestygnięcia.Ogórki umyte układam w dzbanku, można w garnku dosyć ciasno.Przekładam dorzucając ząbki czosnku, koper,chrzan. Na górę kromka chleba ,może byćkilka skórek . Zalewam zalewą i dociskał odwróconym talerzykiem ,jeszcze tylkoobciążenie talerzyku i gotowe . Pare dni w kuchńi na blacie i mamy smaczne ogórki małosolne.Smacznego

Edited by epo
Posted
Kto ma/miał rodzinę na wsi na pewno zna te przepyszne placki :)

Przepis mojej mamy

PROZIAKI:

...

Piec na suchej patelni bez tłuszczu!

Moja mama robi to podobnie z tym, że piecze je na jednym fragmencie blachy kładzionej na dwóch palnikach gazowych, dokładnie takiej samej z jakich zbudowane są blaty przy kuchniach kafłowych. Wychodzą prawie identyczne jak babcine z dzieciństwa.

Najlepsze takie lekko stygnące z masełkiem, niebo w gębie...

Posted

A ja dziś wykorzystałem resztki z robienia soków czyli mix czrna porzeczka, wiśnie, malina i aronia i nastawilem galonik na przepuszczenie; ) byra7y2a.jpg

• 4 months later...
Posted (edited)

Dźwignę temat. Od ostatniego wpisu dodałem trochę składników do nalewki, dziś czas na zlanie nalewu a owoce zostaną zasypane cukrem. Poźniej uzyskany sok połączę z nalewem i zabutelkuje. Dwa słoiczki postanowiłem zrobić osobno, odcedzone owoce czereśni i wiśni zasypałem cukrem i pozostawię na zimę w ciepłym miejscu. Już się boję ich mocy:D:beer: A nalewka będzie idealna na chłodne dni nad wodą;)

post-1311-14545037454947_thumb.jpg

post-1311-14545037461365_thumb.jpg

post-1311-14545037468237_thumb.jpg

Edited by ryba7
Posted

Widzę ,że wielu kolegów produkuje coś w domowym zaciszu ja od paru lat też działam. Robie wina i nalewki. Nalewki oczywiście na swoim spirytusie :) Na następny zlot już mam przygotowane. Myślę ,że miło zaskocze wszystkch i po wypiciu będzie wesoło:)

• 3 years later...
  • 3 weeks later...
Posted (edited)

Tego roku trzeba było nieco uzupełnić braki  ;)

15 l   wino z czerwonych winogron

10 l   wino z pigwy + dzika róża

8 l  wino z tarniny (eksperymentalnie)

5 l     nalewka z derenia

3 l    nalewka z pigwowca

DSC_3989.thumb.jpg.13a83b9fc37a03f39a1f738e38de757e.jpg

Edited by rapala
  • 2 weeks later...
Posted

Ostatni raz z 10  temu temu, z babcią piekliśmy chleb. W starym piecu, opalanym olchowym drewnem. Pyszny, niezapomniany smak dzieciństwa.

A teraz regularnie kupuje podobny, z pieca opalanego drewnem, czasem trochę przypalony, czasem trochę pęknięty na PTHW. W piątki i soboty rano przywożą z okolic Łańcuta.

Posted

Gabryś z ciekawości jaka jest cena takiego chlebka na PTHW. Wyprowadziłem się z miasta i mam dostęp do fantastycznego chlebka (z pyszną gruubą skórką), ale w cenie ponad 15pln/kg.

Rapala, mam mała prośbę, możesz podrzucić sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy (ewentualnie z pigwowca). Jakie masz doświadczenia z pigwą i pigwowcem (co jest lepsze na nalewkę?).

Posted

Jak dobrze pamietam to 36pln za bochenek . Ale nigdy go nie warzyłem, średnice ma tak z 45 cm. Pieczony na liściu kapusty. Pewnie będę w weekend na Lubelskiej, to sprawdzę i napisze konkrety .

Posted

Wiesz, to tak jak z whysky ... można pić taka za 30pln/0,7 a mozna i taka 1300pln/0.7 :)

Ja osobiście uważam ze warto zainwestować 36 pln za dobry bochenek chleba ..zważywszy ze dla mnie samego on starcza na jakieś 2 tygodnie ( snaidania + II sniadanie + ewentualnei cos na kolacje )