Jump to content

Recommended Posts

Posted

Chciałbym kupić sobie nowy kijek na spina(5-20g) czy coś w tym stylu. Jaki byście polecili do 80 zl-sam kij.

P.S. Sory za błędy ale pisze na anglojęzycznym lapku.

Posted

Bardzo ciężki temat z tak ograniczonym budżetem. W tej cenie masz tam jakieś market-owe kije lub sklepowe krótkie takie do 2.10 cm, bardziej do połowu z łódki niż z brzegu. Jakiś używany " markowy " kijek od uczciwego sprzedawcy zapewne by ci lepiej służył. Teraz też sklepy wędkarskie mają obniżki zimowe więc musisz tam też popytać. Na Warszawskiej i Langiewicza w Rzeszowie na pewno ci coś doradzą.

Posted

Wiem że sklepy teraz maja obniżki, ale nie sprecyzowałem pytania (mój błąd-sory):

1) chcę lekkiego spina,myślę że coś koło 5-20? (ciężkiego 20-50 mam)

2) Chodzi mi o markowy spin z tych tańszych(może być i z internetowego- po prostu chcę się nauczyć łowić na małe obrotówki i gumki (te mniejsze rybki np.okonie))

Posted

Dozbieraj 40zł i kup Kongera Arcus. Rzucisz Salmo Tiny jak i boleniówką. Moja najtańsza wędka jaką posiadam, a zarazem najczęściej używana jak chce łowić silne ryby na małe przynęty.

• 2 weeks later...
Posted

Jeśli chcesz to mam do sprzedania wędkę Mikado Sensei Medium spin 5-25g 270cm. Kijem łowiłem na wszystkie przynęty, teraz używam go do cięższego spinningowania. Więcej informacji na priv.

Posted

Co wędkarz to inna wędka do połowu kleni :)

Ja ze swojej strony śmiało mogę polecić Mikado Lexus 260 do 13 ze starej serii :) Kijek wymiata przy kleniach, tylko i wyłącznie do tego celu go używam i sprawuje sie rewelacyjnie :)

Posted

Nie :)

Spokojnie można łowić woblerami 5cm i jest wszystko tak jak trzeba :)

Lecz ja łowie głownie na smużaki lub małe wobler ki rzadko przekraczające 3,5 cm :)

• 4 weeks later...
Posted

Witam,

Panowie ja mam pytanie trochę z innej beczki. Otóż noszę się z zamiarem kupna daiwy exceler UL 2-10 240 już od dłuższego czasu(ojciec używa 3-18 270 i jest mega zadowolony) do okoniowej dłubaniny na najmniejsze przynęty. Wędzisko "macałem" w sklepie i byłem pod wrażeniem delikatności tego kija.

No ale do rzeczy... jest to kij delikatny jednak dość sztywny na całej długości o akcji szczytowej (tak przynajmniej wyczytałem).

Jak się ma zasięg (małymi przynętami i gumkami na max 3g jigach) takiego kija w porównaniu do kluchy 3-14 jaką jest Catana? Catany używam drugi sezon i jestem mega zadowolony, drobne przynęty latają na satysfakcjonującą mnie odległość jednak nie mam porównania do takiej cienutkiej witki jaką jest exceler 2-10 o szybkiej akcji oraz krótszej długości (exceler 240 cm , catana 270).

Bardzo prosiłbym o pomoc :)

Posted

rav_id dziękuje za zainteresowanie, ten test czytałem dość dawno temu i wiem że ta wędka zbiera dobre opinie, bardziej zależy mi na tym aby dowiedzieć się czy kijkiem 240 o szczytowej akcji rzucę tak daleko jak kluską 270 :P

Posted

To i ja się dołączę do tematu. Szukam kijka do łowienia z pontonu. Długość do 220 w gramaturze do 25gr. Zamierzam na niego łowić szczupaki na średnie gumy o ugięciu parabolicznym. W cenie ok. 200. Zastanawiałem się nad Mikado Inazuma Flach Perch do 18, lecz jast to niestety wklejanka. Pomóżcie :)

Posted

Właśnie kupiłem ten kijek tydzień temu także zmyślą o szczupakach. Po testach domowych jestem pod wrażeniem mam wersje Eva. Przekonał mnie filmik na youtube na których kolega łowi właśnie szczupaki na gumy i chwali ten kij zresztą możesz sobie sam obejrzeć jak pracuje pod rybą :) Na pierwszy rzut oka ciężko zobaczyć ze to wklejanka a podczas holu kij ładnie przechodzi w ugięcie paraboliczne

Posted
kappa00 ma rację inazuma czy nihonto to bardzo dobre kije. No ale każdy ma swój gust i wędkę powinien dopasować do swojej ręki i preferencji nigdy nie kupuję kija którego wcześniej nie miałem w ręce:p