holbi Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Panowie co może być przyczyną że na szpuli żyłka układa się w "odwrócony stożek" ? (na górze jest więcej zwojów niż na dole) Nawinąłem świeżą żyłkę i to zauważyłem - w poprzednim sezonie nie zauważyłem tego zjawiska ( żyłka tego samego producenta, tylko 0.20 zamiast 0.18) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kai Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Może hamulec nie masz dokręcony na maxa zawsze dokręcam jak nawijam żyłkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz eS Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Podłóż podkładki pod szpule i będzie ok.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dred Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Ściągnij szpule i jeśli masz podkładkę to ją dodaj, pewnie przy mniejszej średnicy żyłki może to nie było takie zauważalne, ale już przy większej zwróciłeś na to uwagę. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldemar0018 Posted February 2, 2015 Share Posted February 2, 2015 Dokładnie.Też miałem ostatnio ten problem, tylko że z plecionką. Podkładka załatwiła sprawę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
holbi Posted February 2, 2015 Author Share Posted February 2, 2015 Dzięki za podpowiedzi koledzy - jak wrócę do domu to zaraz zbadam sprawę z podkładką za pomoc dla wszystkich Link to comment Share on other sites More sharing options...
drewno2601 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Ale nierówne układanie jest pozytywne. Wiele kołowrótków tak nawija żyłkę by mozna było wykonywać dłuzsze rzuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
geo Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 Wiele kołowrótków tak nawija żyłkę by mozna było wykonywać dłuzsze rzuty. Np jakie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
drewno2601 Posted February 5, 2015 Share Posted February 5, 2015 źle się wyraziłem. Po prostu czytałem w prasie o takich np karpiowych czy takich służących do sportowego rzucania na odleglość. I one ponoć tak nawijają w celu zmniejszenia oporów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fish007 Posted February 6, 2015 Share Posted February 6, 2015 źle się wyraziłem. Po prostu czytałem w prasie o takich np karpiowych czy takich służących do sportowego rzucania na odleglość. I one ponoć tak nawijają w celu zmniejszenia oporów. To musiała być fachowa prasa z Sudanu albo Mozambiku , w takim razie po co firmy takie jak Daiwa czy Shimano od lat kombinują w swoich topowych modelach z idealnym nawijaniem żyłki na wysokie castingowe szpule, z wolnym posuwem szpuli itp skoro najlepiej nawinąć na hura i bedzie OK. Przyczyna może być prosta tak jak dwóch kolegów wspomniało we wcześniejszych postach wystarczy dołożyć podkładkę, poza tym różne średnice żyłek układają się różnie na tym samym kołowrotku . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts