Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Wybieram się w ten weekend do Leska. Podpowiedzcie proszę jakie muchy zabrać ze sobą. Na Sanie łowiłem tylko późną jesienią i nie bardzo orientuję się w majowych wzorach, rozmiarach i kolorach.

Pozdrawiam

Michał.

Posted

Ja tylko kilka razy miałem w maju okazję na Sanie pohasać. Fruwało sporo "Popielatki" tak na oko 16-14, czasem większej. Oliwkowe i brązowe jętki też się roiły. Takież same nimfy leciutkie, bądź emergery dawały radę. W maju to śmiało zonkerem konkretnych rozmiarów można machać zwłaszcza przy wyższej wodzie (w tamtym roku killer popielaty króliczek 11cm :D, ale koledzy połapali sporo na mniejsze 4-6cm).

Posted

Witam,

Dzięki za odpowiedź, jutro nad wodą wszystko będzie jasne :) a tymczasem wracam do imadła bo do wyjazdu już tylko 13 godzin :D

• 7 months later...
Posted

Witam,

Odgrzewam temat. W tym roku na majówkę wybieram się nad Solinę. Będzie oczywiście czas na muchowanie. I tu pojawia się kilka pytań. Czy wiadomo już na jakim odcinku będą się rozgrywać zawody o puchar Sanu? Czy tak jak w zeszłym roku 2 kilometry OS będą wyłączone z zawodów?

Czy powyżej Soliny (San i Solinka) można coś połowić? na jakie ryby można się nastawić? (pytam bo nigdy tam nie byłem i nie wiem czego się spodziewać?

Dzięki z góry za odpowiedź.

Pozdrawiam

Michał.

Posted

Hejka,

Co do drugiego pytania byłem na majówce w Rajskim w zeszłym roku i jeżeli chodzi o pstrąga to jest słabo. Połowiłem raczej klenie i inny białoryb, tylko na nimfy. Ryby stały na głębszej wodzie w dołkach. Za pstrągiem pewnie trzeba by zapuścić się dalej, w dziksze tereny :) Nie ukrywam że w tym roku jest taki plan ;)

Posted

Witaj,

Co do Sanu wyżej Soliny to tak jak pisał Łukasz. W miejscowości Rajskie jest sporo klenia i można trafić naprawdę medalowe sztuki. Co do Solinki to również sporo klenia, świnki, pstrągi też się trafiały, ale raczej w śladowych ilościach. Mimo tego warto zapuścić się w te rejony, woda przepiękna ... Kolega w roku 2015 zabrał mnie w kilka miejsc na rzece Solince na których dotychczas nie miałem okazji łowić. Piękna sprawa. Wcześnie należy sobie sprawdzić na których odcinkach można wędkować ;) Ponoć warto spróbować szczęścia na Wetlince ... ;) Na ten rok mam plany żeby odwiedzić rzeki i rzeczki powyżej Soliny. Sam klimat tamtych miejsc przyciąga jak magnes :)

Połamania !

Posted

W tym roku będzie i mnie można spotkać w tamtych rejonach bo planuję sporo wypadów począwszy już od maja.

Byłem w zeszłym roku i zakochałem się w tych górskich potokach. Nie ważne, że pstrążki najczęściej nie mają więcej jak 25 cm ale klimat łowienie zgoła odmienny jak w okolicach Leska - dla mnie oczywiście na +.

• 2 months later...
Posted

Witam,

Czy w czasie zawodów o puchar Sanu będzie można połowić na OS San od elektrowni 2 km w dół rzeki tak jak to miało miejsce w zeszłym roku??

Pozdrawiam

Michał.

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
Posted

Witam,

Nie będę zakładał nowego tematu a mam kilka pytań. Przede wszystkim jak woda na Sanie w Lesku. I druga sprawa, podpowie ktoś jakie much sprawdzają się o tej porze roku? Sucharki,małe nimfki czy może jakieś mokre?

Z góry dzięki za odpowiedź

Posted

Widok na stan i kolor wody:

http://zwierzyn.eu/

http://www.zagorz.pl/kamera-w-zasawiu

http://www.gosciniec.bieszczady.pl/kamera.html

Wszystko poniżej 180 cm w Lesku będzie dobre http://www.pogodynka.pl/hydro/

Muchy - teraz to już małe jętki popielate, szare, oliwkowe, ceglaste. Do tego nimfy - kiełż, bażant - złotogówka, i komplet nimfetek zwanych pedałkami. I pewnie gangrendka, parkinson, itp wynalazki. Na mokre o tej porze roku nie łowie, przynajmniej ja.

Muchy najszybciej i najodpowiedniejsze kupisz w sklepie Top Fly w Sanoku u Adama Skrechoty.

Ostatecznie zawsze możesz zadzwonić do strażników z OS San i podpytać jaka woda i co będzie dobre z much. Rożnica pomiędzy OS a tym co poniżej OS nie jest jakaś duża - jedyny wyjątek to jak poleje i Hoczewka brudzi.

Posted

Dzięki za podpowiedzi. Much raczej nie będę kupował, muszę tylko dokręcić kilka sztuk do tego co mam już w pudełku. Będę w Lesku przez całą sobotę. Jeżeli ktoś ma ochotę wspólnie połowić to jestem otwarty na propozycje. Zawsze można jakąś piankę wychylić :beer:

Posted (edited)

Ludzi będzie jak mrówek więc o towarzystwo bym się nie martwił ;)

Z muszek nie zapomnij o chruścikach, rano chętnie zajadają je rybki.

Edited by ryba7