Andrzejm Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 Panowie jakie polecacie wahadłówki na szczupaka? Wpadły mi w oko ręcznie robione z korona fishing nie są tanie i chciałbym się dowiedzieć na które warto zwrócić uwagę. Jeśli ktoś łowi na te wahadłówki to piszcie które się wam sprawdzają ?
Taita Posted November 23, 2015 Posted November 23, 2015 Nie kupuj tych z Corony, większość to kopie regionalnych błystek. I jeśli porównać do oryginałów marnie wykonane. Klepie je chyba jeden gość. Wiem co piszę bo miałem te blachy. Jedna mi się jeszcze ostała. Szkoda przepłacać. Kup coś z Suma, Polspingu. Nie pożałujesz. Jeśli chodzi o modele to zależy od wody gdzie będziesz łowił. Alga i Gnom chyba najbardziej uniwersalne. Mam nadzieję że pomogłem.
Andrzejm Posted November 24, 2015 Author Posted November 24, 2015 Dzięki kolego zamówienie w Coronie wstrzymałem sprzedawca polecał wahadłówki esox ,listek duży , z okoniowych kalewke i te miałem zamówić polecał też morsa i algę. Jeśli jeszcze ktoś łowił na te blachy to piszcie swoje spostrzeżenia .
charles Posted November 24, 2015 Posted November 24, 2015 Dobre wahadłówki robi" ABC ". Wykonane są z mosiądzu, ważą 2/3 tego co Polsping, dzięki czemu można je wolno prowadzić co ma duże znaczenie. Cena jest również przystępna. Mam algę 1,2,3. oraz gnoma 1,2,3.
LuJu Posted November 24, 2015 Posted November 24, 2015 DAMowskie Effzety są dobre, a kiedyś najbardziej lubiłem ABU Toby 18g - no ale cena jest wyższa.
krs Posted November 24, 2015 Posted November 24, 2015 Przeniosłem wątek do działu spiningowego. Gnom i Alga z Polspingu, świetne blachy szczupakowe, łowię na nie od ponad 25lat i nie szukam innych, dla mnie oryginał jest tylko jeden Kosztują niewiele 5-6zł sztuka, grzech nie mieć kilku sztuk w pudełku.
LuJu Posted November 24, 2015 Posted November 24, 2015 (edited) Nie tylko na szczupłego,w mniejszych rozmiarach również sprawdzają się na okonia. I z reguły będą większe niż te "gumkowe"... Edited November 24, 2015 by LuJu
Andrzejm Posted November 24, 2015 Author Posted November 24, 2015 Wycofałem zamówienie z corony i zakupie te które poleciliście . A tak z czystej ciekawości łowicie na ręcznie klepane czy w niczym nie są lepsze od polspingów?
xnt Posted November 25, 2015 Posted November 25, 2015 Wahadło to fajna przynęta i warto poświęcić jej trochę czasu co po pewnym czasie zaowocuje wynikami. Warto zapoznać się ze sposobami jej prowadzenia. Można też kombinować z podginaniem aby osiągnąć niepowtarzalną pracę, dlatego zawsze mam kombinerki w kamizelce. Można też ją podkleić z obu stron czymś błyszczącym, szczupaki to lubią. Dobre blachy robi Darek Kalista http://www.darspin.pl/pl/
MilanND Posted November 25, 2015 Posted November 25, 2015 Jesli chodzi o przynety z Corony Fishing to szkoda kasy. Ja kupując pstrągowe wahadełka Igora Olejnika znadalem sobke troche trudu i odnalazłem stronkę wytworcy i kupiłem blaszki za 1/3 tego co w CF. Wracając do meritum, moje ulubione blaszki na szczupca to morsy rozmiar 2 i 3. Na te mniejsze trafił sie sandaczyk i kilka fajnych okoni. Miałem też kiedyś wode gdzie swietnie sprawdzał się złoty gnom 1.
Pawlikowski Posted November 27, 2015 Posted November 27, 2015 Na pstrągach fajnie sprawdzają się wahadłówki Igora Olejnika o których wcześniej wspominał @MilanND. W mniejszych rozmiarach były skuteczne również podczas łowienia okoni. Co do blach pod szczupaka to na pewno jest coś w ofercie bo kiedyś przeglądałem.
pawlica Posted November 27, 2015 Posted November 27, 2015 Dzięki kolego zamówienie w Coronie wstrzymałem sprzedawca polecał wahadłówki esox ,listek duży , z okoniowych kalewke i te miałem zamówić polecał też morsa i algę. Jeśli jeszcze ktoś łowił na te blachy to piszcie swoje spostrzeżenia . Alga jest skuteczna ( tu gdzie wędkuje ) co do morsa to już nie mam takiej opinii , zawsze ją zakładam ale nigdy nic na nią nie złapałem.
Piotr Madura Posted February 18, 2016 Posted February 18, 2016 Jeżeli masz możliwość, to poproś kogoś, kto klepie blachy o wykonanie kilku tradycyjnych modeli jak Gnom czy Alga, ale z blachy miedzianej i żeby były nieco mocniej wykrępowane. Są lżejsze i dużo lepiej pracują. Ja na szczupaki najchętniej używam błystek obrotowych z paltką aglia, wielkości 4. Mam podróbki Meppsów - Lukris i kilka ręcznie robionych. W płytkich łowiskach (gdzie najbardziej lubię łowić szczupaki) sprawdzają się znakomicie.
art-ski Posted February 29, 2016 Posted February 29, 2016 Dnia 24.11.2015 at 13:03, LuJu napisał: DAMowskie Effzety są dobre, a kiedyś najbardziej lubiłem ABU Toby 18g - no ale cena jest wyższa. Masz rację ABU Toby to świetna blacha. Sprawdza się idealnie na rzekach. Łowiłem na nie długo, potem robiłem podróbki na bolenie ze srebra, sporo bolków zaliczyłem. Na wody stojące trochę za wąska i dlatego na tych wodach za najlepsze uważam gnoma, algę, wydrę.
kafel Posted March 1, 2016 Posted March 1, 2016 Mam pełno "ruchli" - są łowne polecam obok naszych z polspingu
Wędkarz 17 Posted June 21, 2016 Posted June 21, 2016 Bardzo uniwersalna alga 2 w kolorze srebrnym , nie wiem czy są innych kolorów .Miałem raz wahadłóweczkę 4-5 cm w kolorach biało czerwonych to była najbardziej szanowana przeze mnie przynęta spinningowa jaką miałem wszystkie drapieżniki na nią brały.
Jaś _Wędrowniczek Posted June 22, 2016 Posted June 22, 2016 Dobry temat Zauwazyliscie roznice w skutecznosci ze wzgledu na kolor? Np przeczytalem gdzies ze najbardziej sprawdza sie matowy srebrny... Moze tez napisalibyscie jak prowadzice te wachadlowki? Podbijacie od czasu do czasu jak gume? Czy tylko jednostajnie?
Sasanek Posted June 22, 2016 Posted June 22, 2016 A ja myślę że tu chodzi o prezentacje, a z jakiej firmy blacha mu błyśnie mało istotne. Skupił bym się na wielkości i profilu
Jaś _Wędrowniczek Posted June 23, 2016 Posted June 23, 2016 (edited) Czyli jak ja prezentujesz jesli mozna wiedziec? Edited June 24, 2016 by rapala
Jaś _Wędrowniczek Posted June 24, 2016 Posted June 24, 2016 (edited) Dobry filmik. Dzieki Wyglada na to ze mam wolna reke w tym jak prowadzic blache. Jedna rzecz mnie troche zdziwila. Myslalem ze wahadlowka ma sie kolebac na boki a tu sie dowiedzialem ze jest ok jak sie kreci... Edited June 24, 2016 by Jaś _Wędrowniczek blad
Piotrek10 Posted June 24, 2016 Posted June 24, 2016 Tak jak kolega wędkarz 17 pisze alga 2,dodam mors 3. Łowiąc szczupaki na spining miałem najlepsze efekty na te blachy.Były najprostsze i najtańsze i najskuteczniejsze na pobliskich mi łowiskach. Starsi panowie na żywca łowili jakieś małe pojedyncze sztuki lub wo gule a mi udawało się za parę godzin wyciągnąć po 4,5 pistoletów.Tyle że ja wypuszczałem ryby Nawet klepane własnoręcznie blachy dawały najlepsze rezultaty. Prowadzenie takich blach jest rzeczą najistotniejszą. Jeszcze nie tak dawno takie blachy można było nabyć po 4zł.Stosunek ceny do jakości bardzo na plus. Pozdrawiam
Damian Ł. Posted July 7, 2016 Posted July 7, 2016 Nie będę oryginalny jeżeli napiszę, że moją ulubioną blachą na szczupaka jest "Mors" - najlepiej taki wyklepany z cienkiej blachy - przy odrobinie wprawy można go poprowadzić nawet w niezbyt gęstym trzcinowisku - taką blachą można "zagrać" jak na skrzypcach - a szczupaki lubią takie "zgrzyty".
Recommended Posts