Jump to content

Recommended Posts

Posted

Marek ma tak zjechane palce od strugania woblerów że nie jest w stanie nic wystukać na klawiaturze :D

Te fiszing testy są jak opowieści z Tysiąca i Jednej Nocy.

Ja jakbym dostał kij za 600zł to bym nawet Tira w biegu zaciął żeby pokazać ugięcie :D a Ochom i Achom nie było by końca.

Mnie też ten kij interesuje lecz potrzebna opinia użytkownika :)

Posted

Niestety struganie woblerów w tym sezonie idzie mi jak krew z nosa :D.@ Kaskader, wyobraź sobie, że zrobiłem już wcześniej tak, jak poradziłeś wczoraj, przeczytałem, co było, tylko nie o to mi chodzi. Założyłem, że jeżeli ktoś z naszego regionu ma ten kij, to byłaby szansa umówić się i pomachać nim osobiście. Tak jak pisał Piotrek, te testy nie są dla mnie w pełni wiarygodne.

Posted
:D spoko myślałem, że nie widziałeś nic na temat kija ja też kiedyś o niego pytałem tutaj na forum. Później pisałem na Corina Foshing to dostałem kilka odpowiedzi z pozytywnymi opiniami. Ja się nie zdecydowałem ponieważ uważałem, że za tą cenę można kupić już coś lepszego niż kija zbrojonego kilka dobrych lat temu w stare ciężkie przelotki :) Ale to tylko moja opinia. Aczkolwiek pewnie blank nie jedno by wytrzymał.
Posted

Akurat tego modelu nie miałem ale łowiłem i posiadałem troszkę krótsze modele. Blanki fajne, mięsiste z zapasem mocy ale zbrojenie faktycznie troszkę nie z tej epoki :) Do delikatnego finezyjnego łowienia kleni wybrał bym coś innego - jeżeli koniecznie ze stajni Croixa to Avida.

Posted (edited)

To raczej nie o klenie chodzi, a o pstrągi w wersji light lub nawet ultra light (ale z zapasem mocy). Lubię wędki 2,70, jak łowię na krótsze, to "jakoś czegoś" mi brakuje. Rozumiem, że mięsisty, to jeszcze nie "kluchowaty", bo taki mi nie pasuje. Avid to już 1000+pln, więc wolałbym już coś zbudować i pewnie na tym się skończy, chyba że znajdę seryjkę, która będzie mi odpowiadała. Założyłem, że do maja coś wybiorę, tak na niską wodę, a na razie "badam grunt" :).

Edited by marekn
Posted

Miałem w ręce kiedyś u znajomego z Opola Panfisha i kijek bardzo fajnie mi leżał, szybki z bardzo głębokim ugięciem, i waga mega... mega leciutki patyk. Kumpel był z niego zadowolony dopóki nie strzelił go drzwiami :D Taki kijek kleniowo-pstrągowy myślę.

Posted

Szczerze mojim skromnym zdaniem kije St. Croix sa mega przereklamowane a stosunek jakosci do ceny jest poprostu tragiczny...( wiem, ze prawdopodobnie naraze sie osoba ktore tymi kijami machaja...no trudno), ja macham Dragonami i jak dla mnie nie ma lepszych kijow na rynku na dzien dzisiejszy...a stosunek ceny do jakosci jest naprawde ok... ale kazdy lub cos innego... :beer:

Posted

Mam dwa kije ST Croix z serii Premier, spinningowego PS70MLF2 i castingowego PC66MF2, nie sadze żeby były przereklamowane, nie kosztowały kto wie ile, dawałem za nie ok 450zł -500zł, producentem banków jest St Croix a nie firma niewiadomego pochodzenia, STC produkuje jedne z najlepszych o ile nie najlepsze blanki, wiem co kupuje. Nie miałem wędek z serii Triumph ale z tego co pamiętam są one budowane z tego samego materiału co seria Permier, która dla mnie jest bardzo uniwersalna, taki kijek PS70MLF2 nadaje się dosłownie do wszystkiego, od łowienia sandaczy z opadu po pstrągi z małych rzeczek, kija u mnie ma dożywocie, mam go od 8lat i nie zamierzam sprzedawać to świetna "klasyczna" wędka.

Posted

Krs tak jak napisalem,kazdy lubi cos innego...dla jednego dany kijek to strzal w przyslowiowa 10 dla drugiego nie...nie mowie ze St. Croix produkuje zle kije, tylko ze czasem w cenie takiego kijka mozna znalesc alternatywe w postaci innego... :)

Posted
Marek nie myślałeś o kiju z pracowni na Blanku batsona albo fenixa ?? Mniejsza kasa a kija sam tworzysz :)

Lucek, myślałem i cały czas myślę, ale jak pisałem, szukam czegoś lekkiego, raczej na pstrągi. Taki Triumph to w granicach sześciu stówek, więc chyba nie większa kasa. Problem w tym, że szukam okazji, żeby wziąć go do ręki :).

Posted
Ciekawe jak ten kijek w wersji 3.04cm cw.1.75-7g miotał by smużaki na żyłce 0.12 :)http://fishing-test.pl/wdki/23-wdki/401-st-croix-panfish-pfs90lmf2

Dokładnie o tym kiju pisałem tylko, że bodajże tamten był w wersji coś koło 270 już nie pamiętam. kumpel łowił nimi na malutkie smużaki i osiągał naprawde zadowalające odległości. Kijek pracą bardzo podobny do parabellum 0-7 tylko dłuższy. Na przyszły rok myślę czy go nie wypróbuję osobiście na kleniach :D