mapet77 Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Witam. Co najmniej dwa razy dziennie przejeżdżam most nad małą, rzeczułką, na pograniczu Boguchwały i Rzeszowa. Ostatnio nawet zastanawiałem się, czy w tej małej rzeczce mogą być jakiekolwiek rybki. Na pewno widziałem kleniki pod mostem prowadzącym na żwirownie koło ujęcia wody i łowiłem płoteczki i ukleje u ujścia Lubczy, poniżej ujęcia. Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tą rzeczką to proszę o informacje.
Dzienciol Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 Na Lubczy jest sporo klenia, okonia, był szczupak i pstrąg. Łowiłem tam przeważnie klenie 30-35cm, ale znajomy połapał kilka na ok 45cm. Szczupak raczej mały do 40cm. Dobre miejsce to ujście rzeczki, ale jest to teren ujęcia wody i "wstęp wzbroniony".
Siksa Posted January 16, 2011 Posted January 16, 2011 (edited) Sam łowiłem tam klenie na koniki polne z mostku prowadzącego nad żwirownie. Złowiłem tam pierwszego pstrążka w życiu, klenie na żaby. Z ryb dodałbym jeszcze jazie. Jednak za "stary" już jestem aby tam skierować swe wędkarskie poczynania. Co do dobrych miejsc to dodałbym most drogowy w Zwięczycy i odcinek rzeki przy żwirowni a dokładnie przy prywatnej posesji. Edited January 16, 2011 by Siksa
Pittspeed Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 to była rzeka mojej młodości jak karty jeszcze nie miałem to tam łowiłem ogólnie mówiąc w tamtym roku z kolegom byliśmy z trzy razy może, zawsze mieliśmy chociaż jednego klenia powyżej 40cm , osobiście muj rekord 49 cm, są tam oprucz kleni jeszcze karaśie , kiełbie, ukleje, szczeble, liny, i śliże, sporadycznie szczupak ipstrąg, no i wydry też są
mapet77 Posted March 16, 2011 Author Posted March 16, 2011 to była rzeka mojej młodości jak karty jeszcze nie miałem to tam łowiłemogólnie mówiąc w tamtym roku z kolegom byliśmy z trzy razy może, zawsze mieliśmy chociaż jednego klenia powyżej 40cm , osobiście muj rekord 49 cm, są tam oprucz kleni jeszcze karaśie , kiełbie, ukleje, szczeble, liny, i śliże, sporadycznie szczupak ipstrąg, no i wydry też są W niedzielę mój kuzyn opowiadał mi o szczupakach z Lubczy, myślałem, że ściemnia.
Pittspeed Posted March 16, 2011 Posted March 16, 2011 co mogę zasugerować, najlepiej nastawić się na klenia, na spining malutkie, no ale na wiśnie biora te durze już, najlepiej w dołkach szukać kleni, w środku dnia małe biorom, a wieczorem zaczynają żerować durze okazy
Pittspeed Posted May 31, 2011 Posted May 31, 2011 w tamten piątek zawitała kontrol na Lubczy nigdy o takim czymś nie słyszałem wcześniej, lecz ta informacja jest na 100% sprawdzona, sam tam łowiłem od dzieciństwa może z 15 lat i nigdy nie widziałem ich tam,
rav_id Posted November 17, 2012 Posted November 17, 2012 Wtrącę swoje trzy grosze. Miałem okazję łowić na tej rzeczułce wiele lat temu ale na odcinku od mostu kolejowego w górę rzeki - rzeczka płynie tam przez pola uprawne; oraz na wysokości Nosówki. Głownie na spinning, maleńkie woblerki i obrotówki. Brały klenie, a raczej kleniki takie do 20cm bo większe (widziałem je) wtedy skutecznie unikały moich przynęt;) oraz strzeble potokowe(!). Rzeczka ciekawa, sporo głębszych dołków, jakieś spiętrzenia i kołki po starej faszynie na środku rzeczułki. Nie łatwo się na niej łowiło, szczególnie latem jak wysokie trawy porastały brzegi i nierzadko kładły się na wodę. Trudno było oddać dłuższy rzut i poprowadzić przynętę tak by nie zaczepiać i trawy. Pamiętam, że na zestawy spławikowe oprócz w/w brały również kiełbie, a w Nosówce też karasie (uciekinierzy ze stawu prywatnego; nie wiem czy nadaj on jest).
Sasanek Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 Ja miałem okazje przyjrzeć się temu potokowi na terenie ujęcia wody gdzie miałem praktyki. Na terenie zakładu znajduje się jaz miej więcej 1 m wysokości, naturalnie gromadziły tam się ryby. Z tego co za obserwowałem sporo było tam okoni, brzan albo brzanek, kiełbi i kleni.
Kamil Gołąbek Posted February 21, 2013 Posted February 21, 2013 Jak myślicie jest opcja złowienia tam pstrąga? Słyszałem, że w 2010 albo 2009 koło wędkarskie z Boguchwały wpuściło do rzeczki sporo narybku. Jak się sam wybiorę napiszę coś, ale jakby ktoś wiedział coś już wcześniej to dajcie znać
lisses Posted February 21, 2013 Posted February 21, 2013 Pstrągi pewnie zjedzone ale mimo to witamy kolegę na forum;)
Kamil Gołąbek Posted February 22, 2013 Posted February 22, 2013 Także wszystkich witam Nie odpuszczę tej rzeczki Czekam na wypłatę, opłacam kartę i z nowiutkim sprzętem tam śmigam. Chciałbym rozpocząć przygodę ze spinnem od złowienia pstrąga
Kamil Gołąbek Posted March 6, 2013 Posted March 6, 2013 Witam wszystkich wędkarzy Dzisiejsze słoneczko zachęciło mnie do wybrania się z aparatem nad Lubczę, przeszedłem około kilometrowy odcinek poniżej mostu kolejowego nad Lubczą w Boguchwale. Zobaczyłem kilka ciekawych miejsc, jednakże podejście do niech z brzegu jest bardzo ciężkie (dużo drzew i krzaków), zatem ciężko będzie podejść także do ryb, o ile jakieś tam są. Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Reszta zdjęć oraz zdjęcia z nad Wisłoka, trzech stawów nad Wisłokiem oraz pracy panów bobrów pod linkiem. Serdecznie zachęcam do obejrzenia Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować
sluther90 Posted May 12, 2013 Posted May 12, 2013 Czekam na ładną pogodę i wybieram się w górę Lubczy od Racławówki na klenie
matios01 Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 Mogę wiedzieć jaką metodą będziesz próbował je złowić?
kicek Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 w ktorym dokladnie miejscu lubcza tak wyglada jak na zdjeciach ?
rav_id Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 (edited) w ktorym dokladnie miejscu lubcza tak wyglada jak na zdjeciach ? To pod mostem kolejowym w Zwięczycy (te zdjęcia na forum, z linka to odcinek od mostu kolejowego w dół). Bywałem tam za kleniami Edited May 14, 2013 by rav_id
Sasanek Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 Jak ktoś tam złowi na spina rybkę 30 +, stawiam 4-pak:beer:
sluther90 Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 (edited) Dla kolegi Matios. Na spinning, w tamtym roku były jakieś wyniki ale dość mierne, w tym postaram się o większą różnorodność jak chodzi o przynęty. Sasanek . W tamtym roku złowiłem klenika 35+ , w tym zrobię zdjęcie Edited May 14, 2013 by sluther90
sluther90 Posted May 14, 2013 Posted May 14, 2013 Jestem nieletni więc wolałbym jakiegoś woblera dzisiaj wyskoczył taki ładny ale chyba nie trafił w wobka. Pozdrawiam
sluther90 Posted May 16, 2013 Posted May 16, 2013 (edited) Było kilka ładnych wyjść do smużaka, narazie bez sukcesu. Dzisiaj kolejna próba Edited May 16, 2013 by rapala
Kamil Gołąbek Posted May 17, 2013 Posted May 17, 2013 Sluther90 a w którym miejscu łowisz? O ile oczywiście można wiedzieć Ja jestem ciekaw czy tam Jazie są, bo wiem, że klenie na 100%, pstrągi ponoć też, przynajmniej znajomy mówił, że złowił tam kilka w tamtym roku.
Recommended Posts