Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Co najmniej dwa razy dziennie przejeżdżam most nad małą, rzeczułką, na pograniczu Boguchwały i Rzeszowa. Ostatnio nawet zastanawiałem się, czy w tej małej rzeczce mogą być jakiekolwiek rybki. Na pewno widziałem kleniki pod mostem prowadzącym na żwirownie koło ujęcia wody i łowiłem płoteczki i ukleje u ujścia Lubczy, poniżej ujęcia. Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenie z tą rzeczką to proszę o informacje.

Posted

Na Lubczy jest sporo klenia, okonia, był szczupak i pstrąg. Łowiłem tam przeważnie klenie 30-35cm, ale znajomy połapał kilka na ok 45cm. Szczupak raczej mały do 40cm. Dobre miejsce to ujście rzeczki, ale jest to teren ujęcia wody i "wstęp wzbroniony".

Posted (edited)

Sam łowiłem tam klenie na koniki polne z mostku prowadzącego nad żwirownie. Złowiłem tam pierwszego pstrążka w życiu, klenie na żaby. Z ryb dodałbym jeszcze jazie. Jednak za "stary" już jestem aby tam skierować swe wędkarskie poczynania. Co do dobrych miejsc to dodałbym most drogowy w Zwięczycy i odcinek rzeki przy żwirowni a dokładnie przy prywatnej posesji.

Edited by Siksa
  • 1 month later...
Posted

to była rzeka mojej młodości jak karty jeszcze nie miałem to tam łowiłem

ogólnie mówiąc w tamtym roku z kolegom byliśmy z trzy razy może, zawsze mieliśmy chociaż jednego klenia powyżej 40cm , osobiście muj rekord 49 cm, są tam oprucz kleni jeszcze karaśie , kiełbie, ukleje, szczeble, liny, i śliże, sporadycznie szczupak ipstrąg, no i wydry też są

Posted
to była rzeka mojej młodości jak karty jeszcze nie miałem to tam łowiłem

ogólnie mówiąc w tamtym roku z kolegom byliśmy z trzy razy może, zawsze mieliśmy chociaż jednego klenia powyżej 40cm , osobiście muj rekord 49 cm, są tam oprucz kleni jeszcze karaśie , kiełbie, ukleje, szczeble, liny, i śliże, sporadycznie szczupak ipstrąg, no i wydry też są

W niedzielę mój kuzyn opowiadał mi o szczupakach z Lubczy, myślałem, że ściemnia.

Posted

co mogę zasugerować, najlepiej nastawić się na klenia, na spining malutkie, no ale na wiśnie biora te durze już, najlepiej w dołkach szukać kleni, w środku dnia małe biorom, a wieczorem zaczynają żerować durze okazy

• 2 months later...
Posted

w tamten piątek zawitała kontrol na Lubczy :)

nigdy o takim czymś nie słyszałem wcześniej, lecz ta informacja jest na 100% sprawdzona, sam tam łowiłem od dzieciństwa może z 15 lat i nigdy nie widziałem ich tam,

• 1 year later...
Posted

Wtrącę swoje trzy grosze. Miałem okazję łowić na tej rzeczułce wiele lat temu ale na odcinku od mostu kolejowego w górę rzeki - rzeczka płynie tam przez pola uprawne; oraz na wysokości Nosówki. Głownie na spinning, maleńkie woblerki i obrotówki. Brały klenie, a raczej kleniki takie do 20cm bo większe (widziałem je) wtedy skutecznie unikały moich przynęt;) oraz strzeble potokowe(!). Rzeczka ciekawa, sporo głębszych dołków, jakieś spiętrzenia i kołki po starej faszynie na środku rzeczułki. Nie łatwo się na niej łowiło, szczególnie latem jak wysokie trawy porastały brzegi i nierzadko kładły się na wodę. Trudno było oddać dłuższy rzut i poprowadzić przynętę tak by nie zaczepiać i trawy. Pamiętam, że na zestawy spławikowe oprócz w/w brały również kiełbie, a w Nosówce też karasie (uciekinierzy ze stawu prywatnego; nie wiem czy nadaj on jest).

• 3 weeks later...
Posted

Ja miałem okazje przyjrzeć się temu potokowi na terenie ujęcia wody gdzie miałem praktyki. Na terenie zakładu znajduje się jaz miej więcej 1 m wysokości, naturalnie gromadziły tam się ryby. Z tego co za obserwowałem sporo było tam okoni, brzan albo brzanek, kiełbi i kleni.

• 2 months later...
Posted

Jak myślicie jest opcja złowienia tam pstrąga? Słyszałem, że w 2010 albo 2009 koło wędkarskie z Boguchwały wpuściło do rzeczki sporo narybku. Jak się sam wybiorę napiszę coś, ale jakby ktoś wiedział coś już wcześniej to dajcie znać ;)

• 2 weeks later...
Posted

Witam wszystkich wędkarzy :) Dzisiejsze słoneczko zachęciło mnie do wybrania się z aparatem nad Lubczę, przeszedłem około kilometrowy odcinek poniżej mostu kolejowego nad Lubczą w Boguchwale. Zobaczyłem kilka ciekawych miejsc, jednakże podejście do niech z brzegu jest bardzo ciężkie (dużo drzew i krzaków), zatem ciężko będzie podejść także do ryb, o ile jakieś tam są.

Aby zobaczyć załącznik musisz się zalogować

Reszta zdjęć oraz zdjęcia z nad Wisłoka, trzech stawów nad Wisłokiem oraz pracy panów bobrów pod linkiem. Serdecznie zachęcam do obejrzenia :D

• 2 months later...
Posted (edited)
w ktorym dokladnie miejscu lubcza tak wyglada jak na zdjeciach ?

To pod mostem kolejowym w Zwięczycy (te zdjęcia na forum, z linka to odcinek od mostu kolejowego w dół). Bywałem tam za kleniami ;)

Edited by rav_id
Posted (edited)

Dla kolegi Matios. Na spinning, w tamtym roku były jakieś wyniki ale dość mierne, w tym postaram się o większą różnorodność jak chodzi o przynęty.

Sasanek . W tamtym roku złowiłem klenika 35+ , w tym zrobię zdjęcie :D

Edited by sluther90
Posted

Sluther90 a w którym miejscu łowisz? O ile oczywiście można wiedzieć :D Ja jestem ciekaw czy tam Jazie są, bo wiem, że klenie na 100%, pstrągi ponoć też, przynajmniej znajomy mówił, że złowił tam kilka w tamtym roku.